Ženski svet

166.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 11.

коние.

Турски Бечеј. — У 9. броју овог цењеног листа споменуо је дописник из Ст. Бечеја укратко

долазак и дочек наше уважене почасне чланице |

тђе Савке Суботићке у нашој средини, али је у том допису много штошта, прећутано, што би требало да се истакне, за то сам рада, да овим допуним, што је тамо изостало, ако ми сл.

уред. дозволи мало места (С драге воље. Уред.) |

Наша уважева старица и почасна чланица наше и ст.-бечејске женске задруге, суделовала је о Вел. Госпојини на 26б-годишњој прослави сриског цркв. певачког друштва у Ст. Бечеју, а сутра дан, у суботу, дошла је у нашу средину,

праћена од потпредседнице гђе Анђелије Ши-

ћаревићке и одборнице гђе Кат. Стојковићке. Одсела је код гђе председнице М. Давидовићке и њеног супруга, а друштвеног тајника, г. дра Богдана Давидовића, адвоката. Сутра дан, у недељу 17. (80.) августа о. г, ишла је цела наша задруга с гошћом корпоративно на св. богослужење; после ев. богоелужења држана је свечана седница, на, којој је од председнице приказана гошћа и почасна чланица гђа Савка Суботићка, коју су чланице поздравиле усрдним узвиком: живела. За тим је стао на среду секретар друштвени, г. др. Б. Давидовић и у дивном говору изнео заслуге почасне

Мајко моја мила мајко

Осамљена ти си тамо

А ја овде у туђини

Вечно вечно жудим само. Гуња.

чланице наше за подизање оваких задруга, а тако и заслуге пок. супруга дра Јов. Суботића. Тронута тим лепим говором поздравила је гђа С. Суботићка задругу, захвалила се на лепоми усрдном дочеку и на одликовању, па је у том говору особито наглашавала штедњу и уздржљивост код Српкиња, као врлине, које и красе. Српкиње и уздижу домове.

После седнице је наша уважена гошћа посетила неке одличне куће у Т. Бечеју и Врањеву (Арачи). После подне су враћали посете одликовани домаћини, а у вече је приређен гошћи у почаст заједничка и сјајна вечера за 30 особа. Уз вечеру су свирали српски тамбураши. И овом приликом изнео је наш тајник, г. др. Б. Давидовић, у својој здравици, велике заслуге наше опште уважене гошће, која је била предмет опште пажње и уважења од наше лепо искупљене публике, јер је за тим следовала игранка еве до 3 сата изјутра.

Сутра дан смо отпратили на четворо кола нашу милу гошћу до Ст. Бечеја. У колима су биле: председница, потиредеедница и одборкиње.

Надамо се, да је наша мила и поштована гошћа понела од нас лепу успомену, као. што је и она код нас оставила неизгладиве утиске својом лепом појавом и мудрим говором. КЕ. С.

_-- Ф -. . ____

МАЈНИ!

Ох како бих жељно теби Ја на њежно крило пао На мајчиним твојим грудма Не бих ли све огрејао. Лазар Пешић-Јованов.

» ЛИСТАК. =

376 ~ 57 сдркое то = оте

МАРА КРОС.

С енглеског превела М. Морачина.

(Свршетак.)

Кад је Ђетри Стејн писао писмо, поштено

је мислио да је заљубљен у велику пјевачицу. |

Био је музикалан и њезино га је пјевање опча-

|

| | |

|

рало. Свашта је на њега лако утицало. Био је

несмотрен и врло сиромашан. Престављао је Мару Кров као високу и стаситу женску, са црним увој-

дима и сјајним очима, што растапају иза маске, |

која. је још више уздизала тајанствену љепоту појаве његових снова. Ипак се мора признати, да му је, још кад је писао те страсне ријечи, звонило у ушима, што је прије неколико сати чуо у клубу: „Мара Крос, мора да, сад, зарађује приличну суму! Двије или три стотине гињеја за једно пјевање! Вриједно би било уловити ту