Ženski svet

Бр. 12.

користи двоструко: помаже сиротињу а уједно буди свијест и понос српски.

За српску школу она ради и даје више него што може, јер мора, зато, да 9) дјеца не прелазе у комуналну школу, која такођер тамо постоји — и ако не броји више од 4 ученице, — Тамошња влада не жали новца већ даје дјеци бесплатно све што им је за науку потребно.

Ето тако раде Српкиње у Петровцу, оне кубуре, оне се боре, муче, ал опет не очајавају, већ су веселе, што могу и оне да пале кандило пред иконом св. Саве, на олтару српске просвете и напретка. Е, па зато нека им је част и хвала!

Ми сви корисне и потребне добротворне задруге, па колико има повећијех села и градова, гдје их још нема нити се ко брине за то да их буде. То није, што се не може, већ што се неће, а и ондје, гдје би се хтјело, ту чека и гледа једно на друго; нико неће да буде први, не из чедности, већ из отрнха за неусијехе.

Истина је, има случајева гдје човјек нешто покрене са највећом вољом и одушевљењем, он се заноси, радује и у души својој гледа успјехе, а кад тамо на првом

знамо и опажамо колико су“

ЖЕНСКИ СВЕТ.

179

кораку срете га грдно разочење. Али за то опет он не смије да клоне и напусти своје лијепе идеје, већ поново треба да прегне и не одступи док барем нешто не оствари.

Да добротворних задруга што више имамо, мислим да би требале, а и дужност би била, нашим старијим, већим и богатијим задругама, да о том рачуна воде. Оне не би смјеле да жале ни труда ни трошкова око оснивања тијех веома потребитих установа. Свуда у свако мјесто гдје знаду, да задруге нема, а могло би да буде, да шаљу своје изасланице са већ готовим правилима, а ове да заређују од мјеста до мјеста, скупљају око себе Српкиње па им са лијепим ријечима буде успавано чуство и изнесу пред очи све оне потребе и невоље народне, које може пу стању је једна добротворна задруга да ублажи, а по могућности и одклони.

Дужност је свима Српкињама као и Србима, да што више приону и пораде око добра и напретка народа свога. Та дужност не смије да се дијели и да јој се границе постављају. Сваки нека ради колико може и како може, али само нека ради! па онда: да нас види бог! Задругарка.

пина

ПРОЉЕТВИ ЗВУЦИ.

— Драгољуб, Книн. (Свршетак.) 9

Љубим тебе, јер ми љубав твоја С ведрог чела облак туге брише И свјежином зрак тај испуњава, Кога жељно моја душа дише.

Љубим тебе, јер на свјету ц'јелом Не би нашо ја такога жара,

Да би груди загријо ми младе, К'о твој поглед надземнога чара;

Љубим тебе, јер би срце моје

Без љубави твоје празно било,

К'о храм, у ком пред иконом светом Нити блиста, нит гори кандило..

Љубим тебе, јер у мојој души Љубав твоја рајске буди снове #

И крјепи је младу, да одоли У олуји, живот што се зове.

Љубим тебе, јер сунашце рујно

У кожјевци младу те озари,

Љубим тебе, јер Српством дичиш се Покрај других љепота и чари!

10.

Талас за таласом Жури се и хрли, _Рјека лети к мору, Да се с морем грли.

Руши, што јој смета Путом, куда тече, Смета ли јој брдо, · Она га пресјече.