Ženski svet

106.

КЕНСКИ СВЕТ

Бр. 5.

ОТКРИВАЊЕ ВОЈИСЛАВЉЕВОГ СПОМЕНИКА У БЕОГРАДУ.

Одмах по смрти неумрлог ерпског певника Војислава Илића, појавила се мисао међу његовим пријатељина и поштоваоцима да му подигну | споменик. Образован је нарочити одбор, у који су били ушли књижевници, песници и уметници. Али, то њиховб одушевљење брзо је охладнело, њихова замисао оста неостварена.

Пре две године београдске госпођице прихватише ту мисао, прионуше озбиљно на ради уз припомоћ љубитеља Војислављеве песме и осталих добрих људи успеше да јеи у дело приведу.

У недељу 4. априла откривен је на Калемегдану на најсвечанији и најскромнији начин споменик Војислављев. Тачно у 11 часова дошла је Њ. В. Џринцеза Јелена са својом рођаком гђом Цајом Ненадовићком. При улазу дочекао Ју је цео одбор девојака, а председница одбора гђица Драга Марковићева поздравила је кратким говором. И онда сеје Њено Височанество праћено одбором кроз густе редове пнепрегледног света упутило споменику, где је према утврђеном ирограму почело освећење, које је извршило неко- | лико свештеника. На јектенија одговарало је Беог. | Певачко Друштво. да време освећења, кад је | свештеник почео да кропи споменик Њ. В. Принцеза са председницом одбора скинула је застор са њега и пред публиком се указа врло леп споменик са верном бистом слављениковом. У томе. тренутку из небројених грла захори се једногласно : Слава му! ·

По свршеном освећењу г. Риста Одавић, проФесор и уредник „Искре“ држао је говор пун топлине и нежних осећаја о важности Војислављеве поезије. За тим је певачко друштво „Војислав“ отпевало „Молитву“ песму Војисављеву.

После свршеног програма принцеза је захтевала, да јој председница одбора представи супругу, децу и осталу родбину Војислављеву, вајара г. Јована Пешића, који је радио споменик, г. Ристу Одавића и гг. Рувидића, изасланика нишког

певачког друштва „Војислав“. Са свима представљенима Њено Височанство је разговарало, г. Пешићу је честитало на успеху и изјавило своје потпуно задовољетво на изради споухеника. На споменик је положено неколико венаца, парочито се одликује венац „Кола ерп. сестара“, који је положила уважена госпођа Савка Суботићка уз ове дирљиве речи посвећених неумрлом песнику:

„То је сепомен-цвеће, узабрано из срца Кола Орпеких Сестара. Спомен има чаробну моћ; он нам у машти прошлост оживи. Певао ви срцу српске омладине и зато твоја песма у њој живи. Омладина је нада, омладина је снага, омладина, је бајно пролеће у животу свакога народа.

Пролеће цвета и понавља се непрестано у колу природе што се вечито креће.

Светла сени, прими целив наше душе, целив пролећу твоје песме. Јер вечно само оно живи што у спомену не умире“.

Да би госпођице из одбора сачувале што трајнији спомен на овај свечан и по њих значајан дан, сликале су се све сакупљене око сепоменика, који ће поколењима показати, шта су у: стању да створе нежна срца женска.

Сам споменик је ванредно лепо израђен. На лепом и оригиналном гранитском постаменту са веома симболичним рељефом постављеиа је биста Војиелављева, која показује не само његову. верну слику, већ и ону песничку душу, из које провејава туга, бол и чежња. На овакој изради може се честитати г. Пешићу

Тако је завршена ова ретка свечаност у присуству поштовалаца Војислављевих и непрегледне масе београдске публике.

Слава Војиславу! Слава и београдским госнођицама на њиховом прегаоштву и остварењу племенита задатка! Благо народу, чије кћери умеју да цене своје велике људе и да им очувају епомен за даља покољења!

Очевидац.

11 191

МАДОРУСКА НЕСМА.

0] бела сп бела, | Не мож' беља бити. | Ја те љубим, жаре Не мож' се љубити. Б. Џеттша, 85. маја 1902.

Ал када ми умре, Још је беља била; Од тад се и моја Љубав удвојила. Превео: + Бранко Малаћ.