Ženski svet

Бр, 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ. __

1150

отварају тамо бесплатно журзг за милосрдне сестре, а то ће рећи за женскиње, које би се у слу: чају рата примиле, да негују болеснике и рањенике. Предавања ће у том бесплатно држати нишки лекари. Ако не би дошло до рата, свакој ће такој женској добро доћи та поука за своје породичне прилике. Цетињски одбор госпођа Заузимањем гђе Е. Потапове, супруге руског војничког аташеа, на Цетињу, образовао се одбор госпођа, који ради посведневно око спремања завоја и рубља за _ руске рањенике на далеком петоку.

Конгрес српских земљорадничких задруга одржаће се ове године у Топлицама (Топуско), у з"гребачкој жупанији '12. (25.) и 13. (26.) маја ове године

Сара Бернхард за Русију. Прва глумица нашег доба, Францускиња Сара Бернхард, прире-

„дила је у Џаризу представу у корист руских рањеника. Та је предетава донела 100.000 Франака, а од тога је био чист приход 15.000 Франака (круна), и то је послала та Францускиња, Русији као евој дар.

Интернационални конгрес за школску хигијену отворио је 25. марта (5. априла) о. г. у Нирн бергу у Баварској принц баварски Људвиг Фридрих. То је први конгрес те врсте, а на њему су биле заступљене све државе изузимајући Турске. Орпску краљевину заступали су др. Милан Јовановић-Батут, професор велике школе и др. Ненадовић. Турска принцеза. Хајрие Ханум Бени Дида, | "супруга бившег конзула Али Њури Бејна, већ.

од две године дана путује са својим мужем по западним главним варошима и држи предавања, о социјалном положају Туркиња и о харемском животу, те хоће да упозна културни свет на за-

паду са стањем и животом турског - женскиња. |

Тако једно предавање држала је 8. (21. марта огиу Будимпешти пред малом, али врло отменом публиком. Хвале је, да јој је предавање врло занимљиво и да је изнела из тог света и · живота многе неџознате чињенице. Харем тумачи као породичну светињу, за то је и забрањен улаз странима у тај домаћи храм.

Нове земљорадничке задруге поникле су у Прогару, Барања-Моноштру и Силбашу.

ЧИТУЉА.

+ Макаров и Верешчагин, два најугледнија сина велике братске Русије, погибоше са великом оклопначом „Петропавловеком“ на далеком истоку у Жутом Мору, бранећи часни крет и отаџбину своју. Први је био велики јунак и књижевник, вицеадмирал а други знаменит сликар и књижевник, Жали их не само цела Русија, него и цела просвећена Европа; па нека канс за таким еветским губитцима и наша сестринска суза. Олава им!

+ Антоније Дворжак. Браћа Чеси изгубили су 18. априла (1. маја) о. г. свог првог компонисту, а једног од првих у просвећеној Европи, Антонија Дворжака. Ко се год бави музиком, биће му ово

„име познато. За своје заслуге на музичком пољу

био је одликован орденом гвоздене круне Ш. степена и био је од краља позван за члана у аустријску господеку кућу. Вечна му успомена!

Ж Др. Стеван Димшић, адвокат и потпредседник пештанеке српеке правоел. прквене општине, супруг унуке пок. Јована Хаџића-Светића Марије Димшић, рођ Барић, упокојио се 17. апр. о. г. у својој 50. год. живота. Бог да му душу прости !

+ Марија Боровска, рођ. Јаконић. У Ковиљ СентИвану у Бачкој упокојила се млада и честита Српкиња, Мартија Боровска, супруга бележникова, а сестра пароха дероњског и учитеља гардиновачког Софронија и Јована и сестре Данице Јаконић, у 88. години живота. И ако се удала за Несрбина није никад престала дисати и осећати сршски и православно, а што јој добар супруг није бранио. Бог да јој душу прости!

+ Катарина Исајловић рођ. Милашиновић, удова одвјетниковица, наша многогодишња претплатница, одлична и образована Српкиња из Осека. упокојила се 6. (19. априлао. г. у својој 11. години живота. Вечан јој спомен!

+ Стана И. Јовановића. Џишу нам из Америке, да се упокојила тамо у месту Фресно честита, вредна и у сваком погледу ваљана Српкиња и наша претплатница од више година госпођа Стана И. Јовановића, тек у 25. години живота, оставивши за собом тешко ојађеног супруга и двоје деце. Беше поштована и љубљена од свакога, коју је познавао а ожалошћена од целог српског грађанства тамо! Лака јој била црна земља !

= и 4 ( |>- «ам о——————————