Ženski svet

166. ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 1.

траже и најскупље плаћају, потребно је рано насађивати и изведену пилеж брижљиво неговати.

Како је већ време насађивању кокошака, да, кажемо неколико речи о избору јаја за насађи-

· вање, јер од тога зависи све и сва.

Јаја за насад морају бити скорашња и никада старија од три недење. Јер ако за насад употребимо јаја која су пре три недеље снесена, тешко да ће се из њих пиле излећи или, ако би то и било, такво пиле биће кржљаво и неупотребљиво за одгајивање и запат.

Што је год јаје скорашњије, утолико је боље за насад, јер има више изгледа и могућности да се изведу пилићи, који ће потпуно одговорити жељама и намерама одгајивача.

За насад треба употребљавати јаја само од добрих носиља и то крупна, чиста и она, која су по могућству у исто доба снесена, јер се тада сви пилићи у исто време изведу.

Јаја повређена, напукла итд. не треба никад за насад употребљавати. Прљава јаја треба пажљиво млаком водом опрати.

За насад употребљавати само она јаја, која су доиста оплођена, јер се само из оплођених јаја могу извести пилићи, стога јаја од кокошака, код којих дуже време није било петла, не треба за насад употребљавати.

Најбоље је узимати за насад јаја која су снеле двогодишње или трогодишње кокошке, јер су ова боље развијена и много су сигурнија, но она од једногодишњих грла. Од ових последњих не треба јаја за насад ни узимати.

Јаја од болесних и уопште слабих кокошака, не треба никад за насад узимати.

Одвећ крупна јаја, за која се може држати да имају два жуманцета, не треба за насад узимати; сувише ситна јаја такође не треба за насад узимати, јер су пилићи изведени из ових јаја ситни, кржљави и неразвијени, слабуњави,

_ Најбоља су јаја за насад која су једноликог облика, једнаке величине, лепа и чврсте љуске.

За насад ваља узети 12 до 20 јаја, што зависи од крупноће кокошке, јер квочка треба да добро покрије ова и да их довољно загреје.

Само под сигурну квочку треба насађивати и то онда кад се добро раеквоца, и кад смо се о томе сигурно уверили.

Што год је раније насађено, утолико боље, јер ће се пре пилићи добити, који кад се разумно одгаје већ исте зиме почињу носити, а од колике је то користи, познато је сваком пољопривреднику. Напослетку, да овде напоменемо да насађивати треба у разно доба године, јер се на тај начин добивају грла, која у разно доба почињу носити, тесе има увек свежих јаја, која се најбоље могу продати. „Тежак“.

КЊИЖЕВНОСТ.

Први српски устанак. Историјска слика у 2 чина, Написао Мих. Сретеновић. Издање дворске књижарнице Мите Стајића у Београду. Цена 40 пара дин. Споменица стогодишњице српског устанка, са сликом Ђорђа Петровића-Карађорђа, првог вожда и данашњег краља Петра 1. Кара-

ђорђа.

Проф. Јован Поповић, из Сомбора, намеран је, да изда своје путописне црте из Србије, Босне, Херпеговине, Црне Горе, Митрополије српске, Далмације, Немачке, Русије, Данске и Шведске, те позива на упис претплате на ту књижицу, која ће носити наслов : „Моја путовања“. Књижица ће изнети око 12 штампаних табака са 50 слика и илустрација из разних земаља, које је пропутовао, а кошта ће 2 круне или 2'/, дин. Претплати се отвара рок до 1. августа о г. а изаћи ће само тако, ако се скупи 600 претплатника. За то не тражи напред новац, већ само пријаву, а имена претплатника ће се штампати у књизи. Скупљачи ће имати 10. књигу на дар.

Познавајући лак стил и добро познавање предела, којима је писац путовао, надамо се, да ће овај спис бити занимљив и поучан.

Ко добро чини, нек се добру нада, приповетка за, омладину од Фрање Хофмана са 4 слике изашла је у издавалачкој књижар: и штампарији Браће М. Поповића у Нов. Саду и вреди 80 пот. Књига је згодна за испитне награде ученицима.

Бајке за младеж, превео Мих. С. Дојчиновић. Издање књижаре Рајковића и 'Ћуковића, Београд — Теразије. Цена 80 пот. Ово су преводи из збирке: „Магтећепфисћ“ Л. Бехштајна.

Неколико општинских установа на западу. Написао општински лекар у Београду, др. В. Кујунџић, Београд штапарија, Д. Димитријевића, Иванбегова улица бр. 1. 1908. Отштампано из „Београдеких општинских новина“. Цена 1 дин. Ову би књигу ваљало да прочита сваки јавни раденик, а особито варошки општински старатељи и управитељи.

Ивански Венац на српски дом. Саставио Јован Живојновић, професор у српској вел. гимназији у Нов. Саду. Парна штампарија Ђорђа Ивковића у Нов. Саду 1904. Цена 30 пот. (5 новчића). Може се добити код писца.