Ženski svet

210. женски СВЕТ

Вел.-Кикиндска српска омладина приредила је на преображење о. г. уз суделовање г-ђице А. Халбертове, г-ђе . Бранка Замуровића „Село « игранком“ у корист Раденичке Школе у Вел. Кикинди, коју је подигла тамошња Добротворна Задруга Српкиња.

Изложба пиротских ћилимова. У част крунисања краља Џетра 1. приредиће ћилимареска пиротека задруга у Београду изложбу својих ћилимова. Изложба ће се отворити 0. септ. а трајаће до 12. септембра о.г. а изложиће се у просторијама Коларчеве пиваре. Пиротски су ћилимови на главу и за њих се зна већ од 450 година. Они су красили, а и данас красе дво-

Станојловићке и т.

„рове цариградских султана и допирали су чак

у Азију, а сад су отворили себи пута и у Европи. Године 1900. добила је пиротска индустрија ћилимова златну медаљу на изложси у Паризу.

Српски добротвор. Г. Пахомије Николајевић, мротосинђел из Чајнице, даровао је сав свој заштеђени иметак од 22 хиљаде круна српском друштву „Проевјети“ у Сарајеву. Ово је четврти добротвор тог друштва. До сад знамо за Српкиње: Дашу Савићку из Сарајева, Јованку ФуФић из Травника, Марију Јакшићку из Дервенте и ево сад видимо у то коло пречасног г. Пахомија Николајевића. Слава му!

Новосадска трговачка омладина. Првина је у нас Срба с ове стране, да се на законитој основи удружује трговачка омладина. Када је видела ова омладина, да се у срцу њеном ствара, трговачко удружење, одушевила се и она том појавом и прегла одмах, да створи у свом кругу своју задругу. те је у то име саставила и правила, која су скорим добила и потврду претпостављене власти. Потим правилима цел је овој задрузи, да се чланови њени што чешће састају и упознају у својим друштвеним просторијама, да друштво посредује бесплатно тражење места, да уче штедити зараду своју, да се школом и предавањем умно и стручно усавршују, да се у случају болести материјално испомажу и путвим трошком потпомогну, кад полазе одавде на ново које место.

Пчеларска изложба. Г. Јован Живановић, професор и главни уредник „Српеког Пчелара“, јавља, да ће догодине септембра месеца са својим пријатељима приредити у Срем. Карловцима пчеларску изложбу у славу 30 годишњице, како се нова. богословија у Карловцима отворила и у знак признања шрвог ректора њеног архиманд-

~ Бр. 9. рита Иларијона Руварца, који је завео у богословији катедру за пчеларство.

Трговачко Удружење у Црној Гори. Цетињски трговци сазвали су 15. априла о. гт. у Подгорицу све трговце из Црне Горе на састанак да се договоре, како Бе да оснују Трговачко Удружење за Црну Гору, које би ишло за тим, да се оснује за Црну Гору трговачка или народна „банка ; трговачки судови и закон о меницама. Окуп је био врло лепо посећен из целе Црне Горе и усвојили су истакнуту мисао. Председпик је био: В. Вулетић, потпредседник: Јово Голијанин, а секретар : Зарија Гвозденовић. Сретно им било !

Укидање луксуза. Учитељски збор српске женске учитељске школе донео је решење, да се за идућу школску 1904—9. годину приправнице сомборске морају скромно, без икаквих накита, јевтино и једнако носити. Наредио је да се носи само плаво угасито одело (тегет), па таки да буду и шешири. Само се лети дозвољава отвореније боје одело, беле хаљине и бели сламњи шешири. Сматрамо, да је овај закључак уместан и сувремен, јер је било елучајева, да су сироте девојке гладовале, тек да у оделу нису лошије од својих имућнијих другарица; а та се утакмица преновила после и у живот и у наше учитељице, које треба у скромности и економији да су пример и углед куда дођу, обично воде коло у моди, те народ с правом негодује таке иступе својих учитељица.

Забаве. „Добротворна задруга Срикиња у Иригу одржала је ове године већ другу своју забаву. Зимуске су неке ученице срп. више де-_ војачке школе новосадске приказале живе слике „Анђели,“ „Прело“ и „Циганин“ и одиграле пдозоришни комад „Сиротица“ од Милеве Симићеве; сад 1. августа, приказало је дилетантско друшто шаљиву игру од Ј. Розена: „Еј људи, што се не жените.“ Дописници из Ирига врло хвале г-ђе Ирижанке, а нарочито председницу г-ђу Косановићку, г-ђе: Мишићку, Барковићку, Ненадовићку, Борћевићку, Милошевићку и Лисавчевицу, казују, да су сад иришке госиође и госпођице прегле, да пробуде успавано иришко друштво и да даду полета старом одушевљењу и родољубљу иришком.

Вршачка сриска омладина приредила је забаву 22. августа (4. септ. о. г. у корист месном школском Фонду и Фонду за подизање споменика Јовану Стерији Поповићу. На тој су забави суделовали из пријатељства г-ђице : Зорка Живановића и Ивана Димића-ТГеоргијевића.