Ženski svet

Бр. 10.

њаваше млада девојка и оде опет осталима којима је нешто шапутала те су се још више емејале но пре.

Слуховинцки је пушио неко време и пијуцкао ово ванредно пиво и са особитим интересовањем посматрао је господу око куглане, нарочито двоје од њих привукли су његову пажњу, један од њих беше стасит леп и Фини човек са одличним манирима, а други мали већ постарији али ванредно жив човек са пријатним изгледом и севајућим очима, који и ако није на бацање кугле пазио, радо се са дамама шалио.

Бледи газда који се куглао са овом двојицом и са знојем свога лица (по мишљењу ђака) зарађивао, — за све је био способнији само не за куглање... Највише кад би бацао, кугла би обично у страну отишла и као што се увек каже, промашила. Слуховинцки није могао равнодушно гледати таку игру. Он приђе њима и обрати пажњу бледоме господину, да он при бацању кугле треба другчије да држи куглу да не би ту несретну омашку учинио.

Е, е, рече исти смешећи се, чини ми се да се Ви у куглању добро разумете, ђак се поклони, ко сте дакле ви2 Ђак из Јене! то сам одмах помислио... шта учите ви7.. Филологију.,. извесно нисте давно у Јени! тек сам пре неки дан дошао, а данас сам био у Илма-Атену. где толики велики духови живе, ал увек натмуреног чела за сиромахе Словаке.

Ви сте дакле Словак> Мађарски Словак из Пожунског кантона а зовем се: Андрија Олуховинцки.. Олу..2 ховинцки, име ово звони словачки, али мој драги господине Слу... молим вас заступајте ме, ја сам већ заморен куглањем..

Ако господа дозводе... врло радо, рече мали старији господин, а висок се наже потврђујући, ђак узме куглу и снажно је одбаци... свих девет... браво! браво! браво! повикаше све женске и пљескаше рукама! Господин Слу.., рече бледи господин домета сте вешт у куглању и на тај начин играо је Слуховинцки скоро пола сата мајсторски и добио му партију за коју је он држао да је изгубио.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

229.

До сада није знао Слуховинцки како се зову, а није се усудио ни да их упита, а сад се већ решио да запита...

Млада девојка која му је пиво донела повиче изненада јасним гласом: За сто, господо... за сто.. Њак погледа око себе. У једној сеници био је сто богато постављен, он виде у Флашама вино са Рајне, шампањера и т. д. Сад је држао да је

већ време да се уклони, узме свој мршави новчаник да плати пиво... Но шта вам на ум пада! господине Слу.. повиче

бледи господин, оставите ваше новце... Али... Где мислите ви да стег Но па у каквој летњој гостионици.,. Господа се загледаше пи смешкаше, а женске се из гласа смејаше.

Ви ме дакле држите за гостионичара! рече онај бледи обрадован.. Морам признати... Драги господине Олу.. ја нисам гостионичар .. ја сам немачки песник Шилер !... Ох Боже, та је ли могуће, шапутао је збуњено зачуђени Словак, та ви се само шалите 2 Хе, то је цела истина господине Слу.. Оба ова господина могу то потврдити,

Ја потврђујем истину рече високи господин веселих очију, моје је име: Гете, а и ја потврђујем истину рече стари мали смејући се из гласа моје је. име... Виланд... Словачки ђак волео би да је сад у земљу пропао, но што му се то догодило. Сањам ли ја! или сам будан 7... мрмљао је он.. Тако сам дакле имао ту ретку срећу да видим три најбоља немачка песника, створитеља Орлеанке девојке, — Фауста, и Оберона... Тако је господине Олу. Имате то задовољство рече Шилер, и кад сте већ овде, учините и нама задовољство и вечерајте с нама.

Слуховинцки који је изненада у тако друштво запао, није се дао много нудити и сео је са њима за сто...

Одушевљен друштвом а и добрим вином, певао је као добар тенориста, из почасти према пријатном бледом „гостпионичару“ његову бесмртну песму! Песму у радости, тако лепо, да ву сви били дирнути. Господине Слу. ђаволе, враже, како хоћете, ви имате ванредан тенор... ви би требали да будете оперски певач... идите у позориште...