Ženski svet

_ =

Бр. 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ 117.

у граду Бару. Тамо су били оба митрополита и еви министри е господаром Књазом Николом Г, који је бацио први камен у море, где ће се дизати насип.

Турска царевина установила је медаљу „УТиакат“, која ће се давати нарочито женекињама, које буду својим средствима подизале џамије, школе и друге хумале заводе; или женскињама, које би учиниле особиту услугу војеци, или је гледале и лечиле по болницама; а мушкима, који се буду одликовали у човекољубивим радовима. Медаља је двојака: сребрна и златна.

Потврђена правила. ЛДобротворна Задруга Српкиња у Госпићу добила је потврђена правила и сад ће 1. (14) маја о. г. имати свој први састанак за конституисање. Сретно!

Крајцарско женско друштво, које ће се скорим претворити у Добротворну Задругу Српкиња, скупило је пред Ускре 26154 круна добровољна прилога, поделило тамошњој снротињи 800 кр. а остало употребила на одело сироте школ. деце из оенов. нар. школа. Већ се осећају трагови удружења и добре воље међу Српкињама.

„Добротворна Задруга Српкиња у Вуковару“ закључила је у евојој седници од 9. маја о. г. једноглавно, да она преузима на себе драговољно дужност, да намешта здраве и ваљане Српкињице у добре српске куће, те ће по својим чланицама надзирати, да се са намештеном децом добро поступа, да се исте упућују на сваки користан рад, да се морално одгоје, да се у српском духу васпитају, те тако ослободе да временом вредне и ваљане домаћице, матере и добре Српкиње буду, а са друге ће стране упућивати намештене Српкињице, да имају оне, који су их под своје старање примили, слушати, као да су њихова рођена деца и да имају сваки користан рад радити. Подједно ће женска задруга контролирати, како се те Орпкињице награђују, дали се њихова заслуга сигурно п користоносно игде улаже а тако ће исто ова женека задруга и евентуалне спорове између намештене деце и оних, код кога су намештене, решавати, те ако се овведочи, да се деца добро не држе и на добро не упућују, децу из такових кућа извадити и у добре куће дати.

На Србе у Срему угледати се треба. Ових дана потврђене су и обнародоване од кр. котарског суда у Руми Српске Земљорадничке а друге у Вогњу у Шимановцима, у Огару У Борову. (О ове четпри најновије задруге сад је свега у Срему 59 српеких земљораданчких задруга. На Орбе у Срему угледати се треба!

Чија је земља, онога је и отаџбина. У жупанији рабској — у Угарској — пма 98 арендатора, међу "њима 81 уКидов, који арендују 56.000 катастралних јутара. Пре 10 година арендовали су УКидови 12.000 катастралних јутара. 'Кидовеких велепоседника има тамо 20, који имају 15.000 катастралних јутара, а пре десет година беше их 14 са 9000 катасетралних јутара.

И тако прелази и земља у Угарској невероватном брзином у чивутске руке.

Како Немци а како ми Срби Пруска влада издала је ову наредбу:

„Иностранце Словене треба сматрати као штетан елеменат и одетранити их из онога краја где раде у споразуму с урођеницима Пољацима. Власти, кад издају обртиице, морају тачно испитати народносно порекло иностранаца. Уопште треба да спречавају инвазију Словена иностраа Р ЈУ Ју Е

Ово треба Оловени да добро забележе у свој рабош, а нарочито ми Срби, који смо до јуче омаловажавали све што је наше, а помагали и подизали смо те странце —- па своју штету и несрећу.

Одликована. Госпођа „Јелена Симића, супруга посланика Србије у Цариграду, гоеп. Ђ. Симића, одликована је од судтана великим кордоном „Шефаката.“ 1. степена.

Ческа добротворка. Жеља Карла Војачкова, првог ческог начелника у граду Простјејову оставила је у опоруци евојој ческом народу 1,100.000 круна. Универзалан наследник је градско сиротиште у Простјејову, које има да исплати легате од 130.000 круна, за позоришну зграду у том граду (којој је и њен муж оставио већ 42.000 круна), месној девојачкој школи: 50.000 круна; Ческој Матици Школској; 40.000 круна; а онда још знатне суме школама ческим у Оломуцу, Затрпеху и Мистку, где живи чески народ у малини и води тешку борбу са Немцима.

Принцеза Јелена, посетила је скорим Вишиј Женску Школу и том приликом поклонила 100 динара у злату на кујну те школе.

Приложници црквени. Новосадска саборна црква довршена је са оправком и како емо извештени осветиће се на Спасовдан о. г. Иста је црква, имала многе и велике приложнике.

Нова српска земљорадничка задруга основана је у Брачевцима (код Ђакова у Славонији). а то је пета таква задруга у том крају.

— Нова земљорадничка задруга основана је у Пргову. О овом је задругом, хвала Богу, сада свега 55 српских земљорадничких задруга у Срему.

— Нова Српска Земљорадничка Задруга основана је у Кирину. Тако је сад с том задругом свега 24 српске земљорадничке задруге у Банији. Нова добротворна Задруга Српкиња. У варошици ЉБатоњи, у чанадској жупанији, у најсевернијој тачци нашег поморишког живља, обра“ зовала се на заузимање тамошњег учитеља Стеве Вукадиновића и његове супруге, нова Добротворна, Задруга Српкиња; и како смо извештени уписало се већ на први позив 60 чланица. Сретно!