Ženski svet

160.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 7—8.

) (/

Хајде пођи, што си стала. Твоји ће те пратит' свуде, Срећа ти је ето дала:

Познај живот, познај људе!.. Алексинац.

Придружи се своме јату,

Док за тобом толко жуде, Док младости руже цвату: Познај живот, познај људе!..

Хајде пођи!]

Све што мири, није цвеће, Отрова ту често буде, Без својега нема среће...

Познај живот, познај људе!.. Авдо Карабеговић.

ни

Лечење помоћу својих мисли,

Већина страда од абнормалног стања нервне системе, које стање називамо »американском 60лешћу«. Та се болест евуда налази где људи живе, а који страдају од страха и бриге. А чим се оба та чудовишта отклоне, брзо оздрави пацивнат; али већином је нервозан човек елаб, да се свега тога ослободи.

Пре свега мора пациенат мисли, наде, поверења, срчаности и јачине у себи развити. Једини пак практичан и спасоносан пут, да се ослободимо негативних мисли је тај, да место истих поставимо позитивне мисли. Тешко је негативне мисли искоренити, за то треба сву вољу употребити, да се развију биљке срчаности и наде. Употреба аутосугестије п свесних тврђења, изазивају у души најјаче позитивне мисли. Као што светлост растерује мрак, тако помоћу душине снаге ишчезава лепота, радост, мржња, гнев и љубомора.

Негативне мисли штетно утичу на цео човечији организам; оне утичу на сваривање, на крвоток тако, да мозак и нервна система све више пате. Чим почнемо озбиљно радити, поправља се стање целог организма. Добро сваривање утиче, те се може довољно јести, а тиме се умножава крв, мозак се боље храни, те може органима јаче и мпели да достави, те тиме ломаже здрављу целог тела. Рад се боље обавља, те нестају све друге сметње.

(рт

Ако предузмемо лечење против нервозности, онда морамо пре свега пазити на карактер мисли, те морамо по горе наведеном начину изгонити страх и бригу, а мора се неговати автосугестија, коју ћу доцније назначити, Пре свега мора се пазити на крвоток, јер најважније срество против нервозитета је правилна крвна циркулација, како би се сваки део тела оснажио и храпе добио, нерви (се умирили и ублажили. Многи се људи дају завести једноставношћу поступка, да их не признамо, а ипак је многима пружила олакшање, а несаним људима повратила сан, нервознима пак мир.

да лечење нервозитета треба употребити следеће срество као цељ аутосугестије:

Ја се придржавам мисли »мир, сагласност и поредак«. Са свим сам миран и тврдим, да је моја нервна боља подједнако подељена у пелом мојем телу; ја сам јак и здрав, видим свој пут пред собом и идем к цељи својој. Ја сам задовољан, јак, енергичан, снажан, пун живота, радостан.

Понављај те речи сваки дан, па ћеш брзо осетити њихово чудновато делање, јер чим их свесно читаш, помоћи ће ти, да здраве мисли мислиш.

„Јарковац, 11. априла 1905.

С немачког Ђорђе пл. Бота, свештеник.

А 7

Ја те љубим..."

»Ја те љубим,“ то ти буди Вазда срца мога глас,

За тебе бих радо дала: Себе и свој живот вас.

Ако двојиш, ти не клони, Увјери се само час, Стога питај моје срце,

Одзива ћеш наћи глас. Јулијана.