Ženski svet

Бр. 7—8.

ЖЕНСКИ СВЕТ

187.

месечно по 20 круна припомоћи; 2) Катицу Вујић, приправницу ПЛ. год, исте школе, која је примала месечно по 80 круна припомоћи; 8) Ружицу Чишлић, ученицу женеке грађанске школе у месту, која је уживала месечно по 10 круна, и +) Катицу Божићеву, која је учила шав на машини овде у месту и примала месечно по 2 К 65 п. припомоћи.

Прве две питомице су свагда сведоџбом доказале, да су са добрим успехом училе.

За почасну чланицу изабрана је врла Орнкиња гђа Савка дра Јове Суботића, која је поздрављена о 70

годишњици живота јој овим

брзојавом: „ Слава и хвала звезди нашој водиљи, неуморној поборници за славу и напредак милога нам народа“ 5

У спомен 830 година од постанка ове Задруге послато је као дар „Колу ерпеких сестара У Београд 50 круна; исто толико п ери. женској задрузи ев. мајке Ангелине у Будимпешти на женеки интернат.

И ове је године поклоњено школској деци књига у вредности око 12 круна.

Последње суботе одржан је годтињи редовни парастос преминулим чланицама.

Хтела се одржати забава о вел. Госпојини, затим други дан Божића, но морала се оба пута одгодити због непредвиђених околности.

Перовођа је прегледао рачунске књиге и поднео овај извештај: у години 1904. години: 1) Готовина концем гедине 1908. 29 ф. 12 н.

Примање је

2) Нланарина . 07. + + + А ВО 3) Извађено из штедионице 240 ,„ ==, И) Разно 5 5 а ентиттат ман зета ит» Свега . 429 ф. 52 н. Издавање:

1) Припомоћ Христини Поповић . 100 ф. — н. „ Катици Вујић. . МО те 5

и Ружици Чиплић . . 40 „ — »

а Катици Божић |. . 5,8,

2) Цлата ДР ца ПРИ АН РА А 3) Милостиње . . 86 4) „Колу ерп. сестара“ У Београду Бат ~ „Мајки Ангедини“ у Бпешти Боан = 9) Државни порез т.зв.еквивалент 6,40,

6) Кољиво за 1908. и парастос 1904. 28 ,„ 48

1) Штампаријама 0... 0. 1,» 8) Књиге за школеку децу бе 6 9) Књиге од Орп. књиж. задруге Уа ОЈ Протттарина УрАВО ЈЕ РИАА Таа 54 , 11) Орман и друго. . . . .-. . 12", 50

Свега . 411 ф. 38 н.

Када се упореде обе своте изалази да је благајкиња издала 417 фор. 96 новч. вшше него што је примила, тај вишак издавања подмирила је од свога новца, да не би морала крњити капитал у штедионици уложени.

Новац у бачко-потиској штедионици уложени износио је крајем године — кад се одбије потраживање благајничино — у крунама 10,897 39.

Пошто су сви рачуни тачни и исправни госпођи благајкињи даје се опросница на рачуне за годину 1904.

За тим је госпођа председпица како у своје име, тако и у име свију часника задружних захнвалила се на РДеадњЕи поверењу и „поввала је екупштину, да у смислу 5. 14. „Устава“ приступ избору свију часника. Сва пиле акламацијом бира и на даље за идућу 1905. годину ва председницу госпођу Емилију Јоцић (20-ти пут), за потпредседницу госпођу Еуфимију Влаховић, за благајкињу госнођу Христину Хаднађеву, (која је госпођа од 6. марта 1888. непрестапо благајкиња), Степанова.

и за перовођу господина Јована гласањем госпође: Анка Поповића, „Лепосава Мартиновића, Милева Отепанова, Марија Гаванска, Меланија Сомборска, Милица Богдановића, Марија Кекић,

У одбор су изабране тајним ове

Марија Костић.

Умољене су госпођа Еуфимија Влаховић, потпредседница и госпођа Јулка "Кивковић, да, пошто ће ићи на прославу 20. годишњице „Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња , најтоплије поздраве и честитају ту славу председници новосадске Задруге благородној госпођи Јулки Радовановић, искажу наше најискреније жеље и однесу сестрински наш поздрав.

Ружица Чиплићева, која је добијала месечну припомоћ само до маја месеца ове 1905. год. на молбу матере јој удове Софије Чиплић, добија исту толику припомоћ (10 К мевечно) за мај и јуни 1905., а и за целу идућу школеку годину, јер питомица, Христина Поповић ове године свршава, те ће на њено место моћи Ружица. Чиплић доћи.

Затим је претреван „предрачун за 1905. г.“ и узето да се од сада мање даје на припомоћи приправницама за учитељице и

за начело то,

забавиље, већ да се обрати већа пажња на друге струке. Ми на пример у месту немамо веште шваље за боље и свечаније женско одело, него

тај новац иде већином у туђе руке, за то би се