Ženski svet

188. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бру = а

могла потражити једна вештија шваља, која би била вољна да оде у престоницу или у друго које место, да добро изучи и шав и кројење, па да се настани пли овде или у другоме коме већем српском месту. Мода је отела. мах п код наших ратарекипх девојака и док мп војујемо против таке моде и тражимо јој лека, дотле лепе наше паре одлазе у туђинске џепове. Зато је

радо прихваћена мисао „Привредникова“ ио њој је дуго и озбиљно претресано, те ће се заиста приступити лепом примеру Паипчевкиња и према приликама и новчаним ередетвима потпомагати тај покрет.

да поклоп школској деци решено је да се узме лепа књижица у издању богоеловског друштва „Слоге под насловом: „Ускре и то 100 комада.

ПК ЕДВИН => ГЛАСНИК. 2

На о У

Добротвор српски. У последњем броју саопштили емо, да је Тоша Илић умро; сад јављамо, да је 7 Тоша Илић оставио Привреднику 2000 Ћ, Црквеној Општини вуковарекој 2000 К, Српском Певачком Друштву Јавору у Вуковару 200 К, Матици, Позоришту и Српској Великој Гимназији у Новом Саду по 100 КЕ, Бог да му душу прости!

Српски учитељски конвикт у Нов. Саду одржао је евоју овогодишњу редовну екупштину 27. јуна (10. јула) о. г. у просторијама ерп. више девој. школе а пре тога обавио се, као обично, у св. николајевекој цркви парастос покојним добротвортма и члановима.

Овај наш хумани и просветни завод стао је већ на своје ноге и приспело је време, да се може сам собом издржавати; али не може још да се развија и да постигне оне цели, које су му намењене; а напме, не може да појевтини примање питомаца и не може бесплатно да узме ни једно спроче, нашто је евојпм правилима упућен. Завод овај још треба народне потпоре и мплостиве деснице. Он је само толико успео, да није наком ништа дужан и да има своју кућу и свој намештај, у вредности од 100 хиљада круна. Ми ее радујемо и овој појави, што се у нашем кругу с ове стране етворпо бар један јаван завод, који може данас да се издржава без туђе милости,

Освећење друштвене заставе. На Петров-дан 0. г. била је аела Љањалука средиште српске песме и српеког весеља. Тамо се искупило тога дана шест певачких друштава: из Ниша, Београда, Шашца, Загреба, Санског Моста п Прједора; да прославе освећење заставе свога седмог брата у Бањојлуци, које се назива: „Јединство“. Заставу је осветио сам епшекоп бањалучки гоеп. Евгеније Летпца, а слава је трајала три дана. Браћа се изгрлила п изљубила п са лепом успоменом разишла.

Дом за сиротне ђаке у Београду. На београдеком универзитету основали су ђаци фонд за потпору сиротних ђака. Тај фонд умолио је овоградеку општину, да му уступи места, да зида Дом за те ђаке и ошитина је уступила за то два простора у Душановој улици.

Одличан ђак. Опн нашег учитељеког садруга, Стевана Нађвинског, из Орп. Вел. бентмиклуша, положио је ове године у Бпешти «с одликом испит у оријептадној трг. академији. Овај млади Србин говори 8 језика и продужиће своје науке у Парпзу и у Немачкој, те ће нам временом служити па дику и понос. Честитамо њему п родитељима па тако лепом успеху.

Срби у Америци, подигли су себи у Вилмердине Па. нову српску православну цркву, коју је осветио руски владика Тихон. — У Доџгласу пак основали су ерпеку читаоницу п књижницу. Те нам појаве пружају утехе, што видимо, да се онај део нашег народа, који се хлеба ради одселио у те далеке крајеве, не жели губити за увек, него тражи пута и начина да се и у тој далекој туђини одржи у својој верџ и народностп. Прилог алумнеуму. Гђа Жатинка Вукићевић председница _ Добротворне УКепске Задруге у Сомбору, у место венца своме покојноме оцу Пери Вукићевићу, приложила је50К Алумнеуму Српске Учитељске Школе,

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Бос. Метровнцу у спомен славу ерпеког песника Ђуре Јакшића, приредила је забаву 19. јупа (2. јула) о, г. у корист оснивања српске женске раденичке школе,

Верени. Наша претплатница, г-ђица Олга Радочај из Беча. верила се с г. „Јовом Вујићем пз Сомбора.

Г. Душан Хорват, апотекар из Кумана и син овдашњег умировљеног учитеља г. Радослава Хорвата, верио се 6 г-ђицом Ружицом Марку“ шевом, врлом ћерком угледног грађанина и трговца меленачког, г. Милана Маркуша. Сретно!

Венчани. Г-ђица Милица Ралићева, учитељица из Беле Цркве у Србији, а родом из Шашинада у Срему, вепчала се 8. (16. јула о. г. с госп „Лазарем „Јовановићем п. шумаром из Бајине Баште у Србији. Сретно!

Нове срп. земљорадничке задруге основане су: = Торњи (чанад. жупанија), Ривици (Срем), Грачацу (код Гоенића), От. Паланци (Бачка), Тур Бечеју, Кечи, Краљевцу, Нађфали (Банат), Бремену