Ženski svet

Бр. 7—-86.

(Барања), Бузети (Банија). Да овима имамо сад срп. земљорад. задруга у Срему: 61; у Лици: 15; у Бачкој: 88; у Банату: 50; у Барањи: 5. Свега: 170; а то је врло леп успех за ово кратко време, како се на томе у пас почело радити. Ваљало би тако да се ради у пас и у подизању и оснизању Добротворних Задруга Српкиња, па да са овим задругама заједиички порадимо па проеветном п привредном подизању пашег народа, јер само заједничком спагом мушког п женског дела можемо папред коракпути.

Привредник (друштво) има великих заслуга за подизање ових земљорадничких задруга и за смештање шегрта српеких. Сад ву п паше Добротворне Задруге ступиле у савез в Привредником, те бе отуда зацело понићи бољи напредак п у женеким круговима, јер ће пример п лепа поука много што шта пзменути и поправити,

Поеледњи конгрес (осми) Ортскиг Вемљорадничких Задруга који је одржан о. г,у Дарувару 11. и 18. маја увидео је, да треба у друштво за привреду п просвету узети п женску народну страну, те је п донео оваку резолуцију:

„Увјерен потпуно о томе да прекомјеран раскош — који се у душу народну увукао пи од кога пам болује цијело тијело народно —- раскида имовину п снагу народну, да је у многим и многим нашим мјестима повод раекућавању и расељавању народа, да у многим крајевима управо у пропадање наш народ води. — Осми Конгрев Срџеких Земљорадничких Задруга меће на срце у првом реду свима задругарима. а затим свима осталим Србима свуда, да се чувају п клоне раекоша, да га остављају и напуштају, а напротив да сав рад и све своје дјелање удешавају тако, да нам снага наша народпа буде велика, Јака, способна за одолпјевање свакој сили, сваком Ударцу, упереном против сваког појединог и евпју заједно.

У великом и важном томе послу света је дужноет народне интелигенције, да предњачи не само науком већ и примјером своме народу.

Осми Конгрес Орпеких Земљорадничких Задруга не сумња ип мадо да ће народна пнтелигенција, која је у досадањем привредном покрету и раду нашем показала љубави и воље на привредном покрету п раду пашем, показала љубави и воље за привредним енажењем и подизањем народа пашшега -— занета народу предњачити и упућивати га у свему, што га његовом добру води, а нарочито у сузбнјању највећега зла п најопаснијега непријатеља пародног — раскоша. штетних обичаја н еваковрених лародних порока,

Београдска општина за добротворне цели. Одбор београдеке општине решио је, да даде у помоћ Дому за ученице средњих школа 2500 динара, Кенеком друштву Књагиње Љубице: 300 дин.) Материнском Удружењу: 8000 дин. Оспи 2ога плаћаће овом удружењу за свако дете месечно по 20 динара п даваће бесплатно стерилизовано млеко, за одојчад.

ЖЕНСКИ СВЕТ

189.

Десетогодишњица Српске Банке. Т-ог јула 1905. године, дакле равно пре 10 година, отпочела је Српека Банка у Загребу евој рад: а данас пмадемо већ више од 100 чпето српеких новчаних завода са управним имањем од треко 100. милијуна круна. Овим тога пмадемо око 170 врпеких земљорадничких вадруга ни т. д. а од сад ће ес, а и мора се ако Бог да и у нас и лакше и боље п брже папред. Лај Боже!

Бијељинке. Јавпли смо већ, да се у Бијељини (Босна) покреће мивао, да се и тамо оснује Добротворна Задруга Српкиња; сад читамо у еарајевском листу „Српској Ријечи, да су наше Бијељинке имале већ своју екушитипу 15. маја 0. г. и да ву под председништвом вредне покретачице и учитељице, госпођице „Јованке Адамовићеве, претресли п утврдили правила, која ће скорим отићи земаљекој влади па одобрење, те ће тако Бијељина бити обогаћена са још једном српском устаповом. Добротворна Задруга Српкиња, која ће поред певачког друштва, трговачког удружења, гимнастичног друштва п пододбора „Просвјете“ поћи лешиој будућности. Радујемо ес, што емо чули, да у Добротворну Задругу Српкиња ступају и наше сестре Муеломанке. Земљотрес у Скадру. Наша браћа Срби у Скадру јако су пострадали са осталим скадарекпм живљем од последњих честих и млогих земљотреса; поред домова, порушена им је по црква и школа и они се обраћају молбом на сав наш свет, да им прилозима евојим прптече у помоћ, Они моле, да се образују одбори за прикупљање прилога. Ако ко у том погледу хоће да ес обавести, нека се обрати писмом на председпика скадарског одбора за прикупљање г. Обрада Потовића, евештепика (бешам 4' АЂата), а ко жели повац послати, нека га пошље па благајника тог одбора, г. Ареу Беровића, трговца у Скадру.

ИТ УДА

П Јанко Веселиновић. | На Видов-дан сахрањен

је у Глоговцу, месту рођења свога, Јанко Веселитовић, један од најугледнијих данашњих српских приповедача. Покојни Јанко одликовао се сликањем сеоског народног живота у Србији, и у том је послу стао на прво место. Његових приповедака имамо данас преведених на руском, немачком, па и другим страним језицима. И тај изврстан приповедач наш, тај понос народни морао је, ето, да отиде с овог света онда, кад је најбоље почео обделавати нашу сиромашну књижевност. Вечан му спомен!

+ Сима Спида. Овдашња одлична породица Кодина изгубила је свога доброг и угледног зета Симу Спиду, капетана дунав. паробродског друштва у 45. г. живота. Покојни Сима беше родом из емуна и ступио је још као дете у бродаре и сам се образовао и рано доспео до високог