Ženski svet

Бр. 7—8.

ЖЕНСКИ СВЕТ

153.

службено особље. Таке жене не пропирују у кући огањ, већ га гасе и упропашћују себе, свога човека и децу. Због тога букне често и свађа међу супрузима, којој никад краја нема. Зато тај Немац, а с њим се слажу и хиљаде других мудрих људи, упућује имућније родитеље нека своју женску децу обуче и спреме, како би знала кад једном одрасту добро у кући радити и господарити. Жене које се само коче, гладе, дотерују, фино и по моди облаче, по речима тога писца, више

су одане и неморалном животу, више

падају, греше, убијају углед свој и свога мужа, а и своју децу, ако их имају, унесрећавају и упропашћују,

што је врло редак случај код жена вредних, скромних и добрих газдарица. И доиста већ неки богатији Немци старају се да својим кћерима даду боље и разумније образовање, гледајући да их науче и приготове за сваки користан женски посао, који је позвана свака домаћица вршити и обављати, јер: кућа пе лежи та земљи, већ на жени. у

И Немци се већ угледају на Америчане и почињу схваћати, да већу цену код жене имаду веште и вредне руке и разборитост, него ли Бог зна како богаство, јер богаство пролази, њега нестаје, оно ишчезне.

Чеси су мален народ, али су они ипак крепки, чувени и снажни, јер код њих не само да су мужеви вредни и предузимљиви, већ и њихове жене

злата вреде. Чешке жене су краљице у своме дому; оне у својим кућама раде све своје послове саме и тако Се мудро старају о домаћем газдинству, да је управо дика у то њихово мало краљевство доћи, јер је ту све на свом месту, све пева, све је у реду, све цвета и све је пуно среће и божјег благослова. И што је још врло важно, све што човек у њиховој кући види, купљено је и набављено од чешког занатлије, трговца и т. д.

Ми Срби живимо у мучним приликама, и ми ћемо се тек тада моћи очувати и спасти од пропасти, ако наше жене буду честите мајке, изврсне и добре домаћице, те скромне, чедне и родољубиве Српкиње.

Чули смо како већ и Немци наричу и боје се да неће код њих наступити разврат и у породици и у друштву, ако њихове жене буду и надаље расипачице, место праве газдарице и домаћице. Ми смо Срби мален народ, стога је нама десет пута више потребније но Немцима, да наше жене српски раде, мисле и осећају свакад и на сваком месту. Ако наше жене буду имале бистру главу, разбориту памет и вредне руке, онда ће иу нас све набоље поћи и све се набоље окренути.

Ми верујемо да српске жене имаду и свести и памети и поноса свога, па неће допустити да их жене других народа претеку ни у којој врлини.

»Привредник«.

о

12:

Свако јутро гледао сам,

На истоку сунце јасно,

А сад тражим, рад бих видит', Мила, твоје лице красно.

До сад бјеше најљепше ми На уранку сунце сјајно, Али сад га надмашило Слатка, твоје лице бајно.

Шта од неба да ја тражим, На земљи је сунце моје Не од неба — већ од Бога: Дај ми Боже сунце моје!

Душан Зорић.

фер С сав