Ženski svet

Бр. 9. ЖЕНСКИ СВЕТ

Свака од ових држава има евој павиљон п лзложиле су своје старе и нове индустријске предмете. На другој панчевачкој изложби изложене су пољопривредне и занатске ствари из Угарске а нарочито пз ПЏапчева и околпне.

Верени и венчани. |". Стеван М. Љреберина, кр. судб. пристав у Прегради верпо се се г-ђицом Милевом М. Огризовићевом, учитељицом из Загреба а пређе у Дрежничанп нашом сарадницом. Дрежничани врло хвале ову своју учитељицу и желе јој с нама заједно сваку срећу.

Наша претилатпица, г-ђица Драгиња П. Џавловићева, сестра Милана Петка Павловића из Вршца, верила се е г. Александром Јјвари, Србином, чиновппком кр. порезног звања у Вршцу. Сретно!

Наша сарадница г-ђица Мирослава Ј. Миро“ сављевићева, учитељица, венчала се се г. Радивојем Ћирићем, учитељем у Суводање у Србији.

Наш вредни скушљач и сарадник, управитељ школски и перовођа Добротворне Задруге Орпкиња у Белој Цркви ока Поповић п супруга му Марија, која је о 26. год. прослави Добротворне Задруге Орпкиња Новосаткиња онако лепо поздравила, о задругину удали су и венчали 31.јула (18. авг.) о. г. своју ћерку Евгенију, пвпитану учитељицу за државпог железничког чиновника у Сегедину, г. Тодора Раданова. Честитамо родитељима и младенцима!

Марија Јамбришакова, једна од најинтелпгентнијих женескиња, нашег братског хрватеког народа, професорка загребачког лпцеа, одлична педагошка књижевница, именована је за управитељицу пли надзорницу евих виших девојачких школа у Краљевини Хрватској и Славонији, али је задржала право на службовање своје у лицеју. Земаљска је влада тиме одликовала ову заслужну књижевниду, па чему јој п ми честитамо.

Нова црква у Америци. У Бјут, Моптана Срби подижу себи цркву. Већ су и земљиште купили, које је коштало 1600 долара. Око подизања цркве живо се радп, те је међу Србима у Бјуте већ у ту еврху екупљено 2500 долара прилога.

Ми ве радујсмо овом светом предузећу Срба

у Бјуте, желећи им да сретно доврше започе. ти рад.

Загребачка Добротворна Задруга Српкиња угледајући се у Панчевкс и по њихову предлогу приложиле су српском привредном друштву Привредник у Загребу 200 круна па попраћују тај свој прилог овим писмом.

„По предлогу Папчевачке Добротворне Задруге Српкиња и угледајући се у њу, а ценећи

рад Привредников око ламештања и унапређи-

вања. српског привредног подмладка, а увиђајући да рад тај изискује силне материјалне жртве, решила је потписана задруга у својој седници

од 28. јуна (6. јула) да друштву томе дарује,

200 К (двеста круна), колико у знак сагласности своје е радом Привредниковим, толико исто да

друштву томе ублажи колико толико и трошкове око тих послова.

Иеспуњавамо тпме једну српску дужност, коју би требала сва наша српска друштва, све наше српске установе, као п сви Срби свуда да схвате, јер рад Прпвредников иде у корист свему Српству, па етога п све Српство треба у томе раду да га помаже.

А. Српске Добротворне Задруге наше поготово рад тај треба да помажу, јер Привредник води бригу по српском жепском привредном подмлатку који тежп за радом и који хоће да радо и т. д.

Нове српске земљорадничке задруге основапе су у Лежимиру, Нерадину и Голубинцима у Срему, Борови, Батињанима п Дубовцу у Сла-

велике

вонији, у Сувади у „Лици, Блинском Кугу у Банији. Са овима пма у Срему сад: 68; у блавопијп: 31; у Лици: 13; у Банији: 25 земљо-

радничких задруга.

ЧИТУ:ЉА.

[ + Стеван Женић. ) 4. (11.) јула о. г. по.

ложенп су у Врњачкој Бањи земпи остатци Отевана "Кекића, учитеља пи управитеља срп. основ. нар. школа у Ст. Бечеју, у 61. години ожпвота, а 41. години трудног учптељеког рада. Стеван "Кекић родио се у От. Спвду (у Бачкој), где је довршио овн. нар. школу, за тим отишао у Сомбор п довршио пижу реалку и 1863. г. српску успехом. Постао је учитељем на новосадеким салатима Клиси п после две године прешао у От. Бечеј за учите, ља, где је одседео п оделужио пуних 40 година

учитељску школу е одличним

учитељеког рада. Кад је почео побољевати, пре две године, а оп запште мпра прошле школске 1908==45 роде

валом од своје и државне школске

пи отиде у мир са заслуженом похвласти. Овог лета намера га одвела у Врњачку Бању у Србији, да опорави своје порушено здравље п ту га, далеко од своје куће, своје деце п својих пријатељља затече емрт 3. (16.) јула о. г. Мило нам је свима, што су му кости добиле места у слободној српекој краљевипи, те нам је лакше око срца и ако врло жалимо.

Покојни Стеван Жекић био је прло савестан пи ревностан учитељ п са тих његових врлина, поставила га је црквена општипа за управитеља је стајао на челу штине, као потпредседник њен. Поред тога био је дуже времспа председник месног црквеног певачког друштва“ и управе. Покојна добротворка тамошња,

школеког и пеко време ОП-

члан спархиј скос школске

Софија