Ženski svet

210.

родни учитељи да ти оките обновљену вечну кућицу, коју су ти из благодарности као узДарје подигли за опу кућу, што еп ти њима и њиховом друштву: „Српеком Учптељеком Еопвикту у Нов. Саду“ поклопила, Осећају онпл врло добро, да си им евојим даром учинила велику услугу. Помогла сеп, да осигурају опетапак овој лепој установи, која пде у прилог не само учитељској деци, пего п деци целог народа, која се одају на више пауке и веће образовање. И за то су дошап, да ти ее топло захвале, а за уздарје подигли су ти овај видап знак, који ће обедежавати одсад место твога вечног покоја, п омти увек видно обележје нашег прпзнања, наше љубави п благодарности на оној љубави, коју би ти поклопшла нашем учитељском сталежу. Из твог дара црпимо признање да еп поштовала наш васпитип рад и за то ћемопмџ нашу вечну

успомену на. тебе очуватп за ева времена тим, што ћемо преносити се колена па колепо твоју

успомену не само у пашем сталежу, него п па децу, коју учимо и васпитавамо, која се користе колико нашим трудом и радом, толико п твојим лепим прилогом, Овај ће знак поред тога за ева времена дичити твоје племенпто ерце пред наЛот потометвом, а дичиће и овај српски град, који је однеговао овако заслужпу Српкињу. Слава тп, наша помајко, Катарина, вечан ти спо. мен међу пама!

Нова добротворна Задруга Српкиња. Наше сеетре у Кнпну основаше задругу. Сад ће п оне у друштву својих сестара помоћи, да се народ наш у том далматинском крају одаје више школи, напреднијем раду п бољем животу. За остварење ове задруге имају заслуга ове покретачпце: Марија Мандић, Марпца Боровић, Јованка Амаповић, Апа Синобад, Марица Берић, Данпца Војводић п Јово Берић. Правила ву пм еличпа осталим добротворним задругама п пмају писту цел као и остале: да помажу сироте у певољи, да заодевају сироту децу, која школу полазе, да пораде, да се оснује забавиште п чувариште, да изучавају и потпомажу спроте раделице, да спремају добре учитељпце пл олакшају удају спротим удадбеницама, Иравпла су им одобрепа 8. јуна О. Т. од земаљске власти и оппсе копетитуисали изабравши за предеседппцу: г-ђу Милицу Подградеку, за потпредседницу: г-ђу Тонку Вујатовићку, за тајника; г, Јову Берића, за благајкињу: г-ђу Марију Мапдићку, за часпицу: г-ђу Вукосаву Богчићку. У задругу се уписало до сад 40 чланица.

Ово је у „Далмацији сад трећа задруга. НаДамо се, да ће се на њих угледати и остале наше дичне Српкиње, а Клинкињама желимо свака успеха.

„Просвјета“. Тако се зове друштво српско у Сарајеву, које је поникло пре шеет година, п које се бави прикупљањем прилога за потпору спромашније деце мушке п женске из Босне пл Херцеговпне, која се одају на науке. То друштво

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 9.

има своје филијале по свој Босни и Херцеговини. Исто је друштво имало у недељу, 21. августа 0. г. своју редовну екупштпну у Сарајеву и подиело је тој скупштини свој извештај, у коме је изложено, да је то друштво пзучило до сад 89 овоба. ПШрошле године је имало 124 евоја штипендпета, а још више њих, који ву пмали само мање потпоре. Многи ву послати у шегрте и постали калфе. Издато је свега прошле године 60 хиљада крупа потпоре. Главнипца друшгтена представља вредност од 140 хиљада круна. У прорачуну је изложено, да се од главнице може пзлати за ову школ. 1905–—6. год. 8000 круна. Решено је, да се пз те главипце могу потпомагати и срп, осп. пар. школе у Босни п ХерцеГовини и да друштво саветом покреће, да се п тамо оспивају српеке земљорадничке задруге.

Краљица талијанска Јелена написала је песму о руско-јапанском рату п изашла је у једном руском листу. Ту су песму донели у преводу и мађарски лпетови и хвале је као врло духовиту песму.

Коло Српских Сестара поклонило је приликом прославе певачког друштива „Јединства“ у Бањојлуци, врло лепу тробојну траку за заставу друштвену п послала је по нарочитом пизасланетву. На траци су златом пзвезене ове речи: „Бањалучком певачком друштву Једипству Коло Српеких Сестара 1902. године.

Женски конгрес Бугаркиња У четвртак 1. (20.) јула о. г. састао се у Софијп бугарски конгрес или савез жепекиња. У том конгресу има 1862 чланице, а позив му је, да чппи добра дела п да потпомаже народну просвету.

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Випковцима навршпла је ове годипе десет година свога опетапка по у почаст своје десетогодишњице приредила је у недељу 14. (27.) августа, 0. г, уз пријатељеско суделовање випнковачког ерп. цркв, певачког друштва лепу забаву. Нека Бог даде, да ерећно прослави ово коло задругарпца п своју 25. годишњицу,

Вршачка српска уједињена омладина прирсдпла је 81. јула (18, авг.) о. г, забаву с пгранком у корпст подизања епомепика своме спну и књижевнику пок. „/ов. Стерији Поповићу.

Наследство краљице Наталије. „Београдске Новине“ допосе вест, да је после продаје добара пок. краља Александра, наследила мати, крагБица Наталија, 67 мплијуна динара пи да је намерна, да за тај повац подигне п Београду велику и модерну болнпцу.

Изложба. Овог лета су отворена за наш народ

„две пзложбе: Међународна изложба у Лијежу

(Литиху) у Белгији п тпољотривредна изложба у Панчеву. Прва је отворена. априла месеца и трајаће до повембра о. г. а друга је отворена 15, августа а трајаће до 15, вешт. 0. г. по н. к, На првој су пзложили своје предмете осим Белгије још: Француска, Шведска, Норвешка, Алгир, Тунис, Србија, Црна Гора и Бугарска.