Ženski svet

Бр. 9.

ове године, онда се не можемо бојати своје пропасти, а на оваким примерима можемо се челичити у родољубивим заносима.

АМЕРИКА.

У Сан-Франџиску отворена је 19. марта (1. априла) о. г. призивањем св. духа, прва српска осн. нар. школа. Уписало се у њој 20 ученика и ученица, међу овима две одличније госпође, које владају пером у енглеском језику, те сад уче српско слово да могу упознати стран свет са српском књижевношћу. Сретан рад вам желимо браћо наша, да Бог да се угледали на вас и друга јача места тамо.

ЗДРАВЉЕ.

Дјецу треба чувати да се не играју са пепма. Џае има много болести, а особито желудчани црви сваке вретп. Осим пас њушка свуда па лако му па њушку п длаку доспију јаја од разних наметпика. Дпјете глади пеа, а пошто дијете п радо меће руку у уста, то му са ручица доспију јаја ових наметника у уста, откуда са храном дођу у желудац, и ту се развију у гљисте, које дјетету сметају у развоју, а могу да га и упропасте. Зато треба тјерати пее од дјеце.

Мјехуре на ногама, који се направе од тпјесне обуће, треба лијечити лојем и шпирптусом. Упалп се лојана евијећа, па пусти да капље лој на руку, у којој смо прије налилип мало шпиритуса, Тиме треба обложити жуљеве, па ће Их брво нестати.

га нападају тога

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Јефтин папир за муве прави се овако: Узме се у епитно стучена бибера, п помпјеша се са густо укувапим шећером. Та смјеса се. памаже на упијаћу хартију, да је хартија потпуно упије. Кад требамо'папир, поквавимо га са мало воде. Овај папир није: отрован за људе.

РАЗНО.

»Не зна здрав, колико је богат«.

По руском,

Жалио неки сиромах на зао удес свој.

»Другоме Бог дао толико блага, а мени ништа. Мучим се и злопатим, не би л' само толико зарадио, да не скапам од глади.«

Чује то Бог, па пошаље свога анђела, као старца на земљу да сиромаха утеши.

Анђео сиђе с неба те право сиромаху.

»Ропташ на Бога«, рече му »да ти није дао никаква блага. А ниси ли млад и здравог Зар то, човече, ништа не помаже 2«

»Која ми је вајда од здравља »« одговори сиромах.

»Кад је тако, онда је теби лако помоћи. Ево ти Хиљаду дуката, али да одсечеш десну руку.«

ЖЕНСКИ СВЕТ

215.

Сиромах чисто одскочи на те речи.

«Како бих, јадан, то чиниог Не бих је одсекао, старче, па да ми даш двојином толико. Зар десну руку да ти дам!... Не, никад.«

»Дај ми онда леву... она и онако мање вреди,« прихвати божији анђео.

»Не дам ни леву.«

»А пристајеш ли, да ти дам десет хиљада дуката за оба ока па да ослепиш »г«

»Очи да ти дам! Боже ме сачувај! Не би ти их дао, да ми сад избројиш сво благо овога света.«

»Па шта хоћеш ондаг Што се тужишрг Ти и не знаш да си богат и пребогат. Ето, Бог ти је даровао баш оно, што је боље и вредније од свега. Приенајеш ли да је здравље највеће благо на свету 2

»Признајем,« рече сиромах.

»Онда га чувај и корисно употреби«, рече анђео и нестаде га. еј

Женско занимање у Енглеској. Изишла је у Вел. Британији најновија статистика, која нам доноси извешћа о занимању женскиња у тој држави и она казује, да има тамо 212 женскиња што се баве лекарством; поред тога има 140 зубних лекара и 3 ветеринарке; даље има 1219 књижевница и новинарака; 3699 сликаркиња; 212 специалисткиња за израђивање написа и фирама; 382 трговачке путнице, међу којима су 94 у трговини вина и других алкохолних пића; 219 које чувају мртваце; 8 кочијаша на омнибусу и 160 фијакериста; 54 димничара; 96 ковачица. КЊИЖЕВНОСТ.

— Дете. Под овим натписом издаје професор пакрачке учитељске школе Јован Кнежевић, једно педагошке дело, у десет свезака, као што је у листу овом већ објављено. Ми смо већ добили прву свеску и молимо управе школа, учитеље и учитељице, као и родитеље наше, да се претплате што пре на ту прву српску књигу ове врсте. Новци се шаљу на писца непосредно у Пакрац за пет 3', кр. или за свих 10 свезака 7 кр.,, или за сваку свеску по 70 пот.

— Наш Живот. Под тим насловом почео је да излази у Сарајеву нов лист, коме је у наслову стављено: Просвјетом слободи. Паметним радом напретку. Излази сваки 14 дана по један број. Власник и уредник му је: Коста Мајкић. Редакција и администрација листа је у Сарајеву, Краљевића улица бр. 7. – Цена на годину: 6 круна за Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину, као и Црну Гору. За Србију: 8 динара. Књижарнице и распродавнице добијају 25%,.

— Психичке студије. 1. Шта бива после смрти 2 2. Гласови с оног света. Под овим насловом превео је непознати писац с француског дела књижицу, која је штампана у Београду у Електричној штампарији С. Хоровица 1905. а цена јој је 60 пот.

Преводилац влада добро српским језиком, а главна ЈЕ цел ове штудије васпитање у хришћанском духу.

њига је намењена вишој интелигенцији а послужиће добро свим родитељима и наставницима. Израда је укусна.

= Темпераменти код деце. Њихова карактеристика и васпитање у кући и школи. Написао Бернхард Хелвиг. Са осмог немачког издања превела Ј. Перовића-Поморишчева. Београд. Штампарија Андре Петровића 1905. г. Цена 1 динар (1 круна).

Васпитање је најважнији позив човечији, а и ова се књига бави тим питањем и пружа врло зреле поуке за родитеље и учитеље, како ће према деци својој поступати, ако су деца једног или другог урођеног темперамента. Превод је чист и јасан и послужиће сваком лепим саветом, ко се год бави тим важним позивом.