Ženski svet

18. ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 1.

црквенем општином приређују у почаст тог свог великог вина на дан смрти му, 20. фебруара о. г. свечану прославу, која, ће зацело бити достојна тог великана.

Краљев прилог. Њ. В. краљ Петар 1. КараЂорђевић приложио је 10.000 динара на градњу цркве св. Саве на Врачару, а на пету цел приложили су престолонаследник Ђорђе 2000 дин, краљевић Александар п кнежевић Павле по 1000 дин. а толико и књегињица Јелена.

Деца код краља. На првозваног Андрију, као на дан домаће славе примио је Њ. В. краљ Петар 1. Карађорђевић стотину спромашне деце српске пз основ. нар. школа, које је из раније о свом трошку заоденуо зимекпм оделом. Деца се краљу топло захвалила.

Верени. Др. Васа Јакшић, адвокат из Вел. Кикинде, верио се с госпођицом Данком пл, Видак пз Вел. Кикинде, ћерком пок. дра Пере Видака. поседника.

Ческиње у Бечу. Навршило се 20 годпна, како је др. „Кивни покренуо међу Чесима мисао, да прелазе у православну веру. Та мисао ухватила је корена и сад има у Бечу око 200 душа православних Чеха, па су створили у Бечу и своју православну добротворну женску задругу, која је у спомен ове 20-годпшње прославе приредила на бадњи дан пр. г. свечано обдаривање чешке спроте православне деце са оделом. Предеедница је тога друштва г-ђа: Ана Шваржимек, благајкиња: г-ђа Варвара Свобода, а секретар: Вјера Тучек. Локал је друштвени у „Г Глеђепђегетаззе 6.«

У спомен пок. Нине Николићеве из Илапџе, познате прилагачице, која је сваке године заодевала неколико спроте деце школске, заоделе су ове године у њен спомен сестре јој гђе Љубица Маришескова п Мара Ламбрина, учитељка, из Илданџе дванаесторо спроте школске деце о св. Николи. Таква је успомена Богу мила и људма, угодна.

Удружење Срба банкарско-трговачких чиновника у Аустро-Угарској. Данас 1. (14) јануара о. г. састају се Србп банкареко-трговачког реда у Срем. Карловцима, да оснују своју задругу за међусобну потпору у време нужде и за узајамно међусобно упознавање.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња заодела је п прошле године децембра месеца: 70 мушке п 50 жен. деце, свега: 120, а поделила им је: 34 пара ципела, 28 пари опапака, 68 пари чарапа, 32 чакшире, 2 капута, 18 капа, 36 комада марама, 67'/, метера пархета и 89 метера молдона. За све то издато је 60065 круна.

Осим тога нодељено је на десетак спротица дрва за 212 круна.

Арса и Анка Пајевић добротвори. По емрти пок. Арсе Џајеваћа отворен је заједнички тестаменат пок. Арсе п његове супруге Анке, у коме се наводи, да они заједнички остављају све

о

своје имање, изузимајући виноград п покућетво, српској великој гимназији у Нов. Саду, а. кућу (у вредности од 12—15 хиљада круна) и 14.000 круна у новцу остављају као фонд новосадској српекој вишој девојачкој школи, да се од прихода тога дају књиге и одело сиротим ученицама ове школе. Имање, које ће припасти гимназији, после емртп супруге, (јер тестаменат глави, да онај доживотно ужива све имање, који кога преживи) ;зноси од прллике четврт милијуна круна. На тај начин посталп су Анка п Арса Пајевићи велики народни добротвори, поред онога, што је пок. Арса за живота већ чинио. Олава им!

Босанци за своје школе. Срби и Српкиње у Рогатици (у Босни) желили би да имају своју школу, те се договоре и одмах приложи Стојан п Анђа Шејановић своје непокретно пмање у вредпости од 2000 круна, Стака рођ. Калајџић, удова Суботић: 500 круна, Стасенија рођ. Обреновић, удова Кочовић 500 кр. п т. д.и основаше школу. На оваке Србе п Српкиње могу се многи угледати.

Нове земљорадничке задруге основане су у Гаду (у Банату), те с том има сад тамо 51 така задруга. -— Основана је така задруга пу Великој Попини (у Лици) а с овом има тамо само 15. ~

Забаве. Српска женска задруга „Св. Мајке Анђелије“ у Будимпешти приређује 10. (23.) јануара о. г. Беседу с игранком у корист фонда за издржавање сиромашних питомаца свога завода. Добротворна Задруга Српкиња у Митровици, приређује 81. децембра 1905. (12. јануара) 1906. год. у корист своје благајне забаву е игранком.

Ађанско срп. травосл. цркв. певачко друшливо приређује на нову годину 1. (14.) јануара о. Гг. беседу с пгранком и дилетантском представом.

Добротворна Задруга Српкиња у СанФранциско (у Амерпци) приредила је на Ваведеније прошле године своју прву крену славуу дворници српског клуба. Приредила је ејајну вечеру и позвала више од стотину ерпеких и хрватеких породица. Ту се резао п славски колач, а пре подне одржана је у у руској цркви ев. литургија. Тако се пашти та задруга, да у опом далеком крају очува крену славу, те да се и у том народном обичају крепи у ербовању.

Др. Паја Радосављевић, бивши професор на сомборекој срп. учитељској школи, као што је познато, прешао је у Америку да продужи своје педагошке студије у Њу-Јорку на свеучилишту. Тамо је почео да, уређује са својим другом лист: „Српску Стражу . Сад нам јављају српски американеки листови, да је напустио „Орпеку Стражу и да је примпо свештенички чин, те се као такав примио тајништва (секретаретва) Српске Правовлавне Духовне Мисије у Чикагу и биће уредник органа тога друштва.