Ženski svet

22. ЖЕНСКИ СВЕТ

Има г. Ценић пјесама у којима има и филозофије н. пр. „Искушеник“ и „Крај гроба“ а п у једној п другој пјесник филозофира о животу, о данашњем свијету.

Толико је што би се могло рећи о овим пјесмама, а сада да сведем све у једно. Г. Бор. Л. Ценић је пјесник, пјесник чији су „Зефири“ само предвнак појаве једног доброг пјесника. Познавајући тврду и непоколебљиву вољу, одушевљеност и таленат овог младог и симпатичног пјесника, увјерен сам тврдо — е ће пјесник створити себи нов траваџ своје појезије, који се неће повијати, ако не повијати оно наслањати час на једног час на другог пјесника... Пожељети је, да у будуће г. Ценић буде се клонио свега што је старо, оног што је преживело свој вијек... Надајући се тврдо — у оправданост своје наде ја завршујем ово своје писање, тврдо вјерујући е ће г. Ценић доиста својим будућим радом доказати оно — што за њега рекох —- у интересу правде и истине а из љубави према српској лирици.

Скопље, 1905. Јово Г. Поповић.

Изишао је велики п плустровани Каталог књижарски Браће М. Поповића у Новом Саду, за 1906. годин“ м шаље се на захтевање бесплатно свакоме, ко жели што наручити из те књижаре.

Владимир М. Луњ'вица, наш сарадник из Гор. Милановца издао је своје Приповетке за младеж, које је прештампао из: „Споменка“ листа. Штампарија Радивоја Јовановића из Крагујевца 1905. г. Цена 30 п. дин. Има четир лепе приповетке за децу на 86 страна вел. осмине.

Календар за 1906. г. Година 1. Свој Своме! Издање „Илустрованог Гласника“. Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду. Цена 10 новч. (20 п. дин.). Поред календар-

"ског дела има неколико чланчића, које говоре у прилог

„Свој Своме“ и тумачи ту девизу.

Изишао је 10. број »Српске Везиље« са врло одабраним садржајем. Претплата се шаље у Вршац и стаје на годину 5 круна, за иностранство 6 круна.

У издању „Омладинског Гласника“ изишло је недавино на свет чувено дело повнатога францускога филовофа и педагога Жила Пејота Образовање воље, у тачном и лепом преводу проф. Васе Стајића. Ретко је која књига одговорила тако прекој потреби образовања — као ова, а још ређе је које дело боље и лешше решило своју задаћу —- од овог јединственог дела у светској књижевности ове врсте! — Одлуком Вел. срп. правосл. нар. Школског Савета од 91. октобра, (8. новембра) 1905. бр. Ш. С. 879/741. ех 1905. препоручена је горња књига „због њезине високе вастилане вредности“ г.т. учитељима српских вероисповодних основних школа и виших девојачких школа, професорима п ученицима срп. учитељских и учитељичких школа п најпосле књижницама горенаведених завода.

Незнани свет и психички проблеми од Камила Фламариона, превод ес француског, изишла је књижица у Београду у електричној штампарији (С. Хоровица 1905. Ово је трећа књига од непознатог преводиоца у Београду. Прве две смо прикавали у 9. броју нашег листа од пр. године, под насловом: „Пеихичке студије“. Као прве две, тако је и ова трећа написана чистим српским језиком и намењена је интелигентнијем делу наше читалачке публике, а хоће да изазове мисли и штудије о трајању душе човечије и преко гроба. Цена је књизи: 1 круна (1 динар).

Нови српски листови. Од нове године почеће да излаве три нова српска листа с ове стране. У Сомбору покреће „Слогу“, педељни лист г. Стеван Бенпи, испитани учитељ, који ће служити слози српског грађанства сомборског п стаје 8 кр. годишње. Исти таки лист под насловом: „Гласник“, покреће у Земуну штампарија Стојчићева а са истом ценом. У Сентомашу покреће штампарија Светозара Маринкова, а под главним сарадништвом г. Јована 8. Медурића, учитеља туријског, месечни лист за учитеље, под насловом: „Учитељска Реч“. Цена је листу 3 круне годишње.

Дом сиротне деце у Београду. Изасланик Матице Српске, г. проф. Тих. Остојић, прегледао је пр. год. Дом

туш“ итуштр пп оец-н- “де _"унуи

Бр. 1.

спротне деце у Београду, ради угледа за подивање сиротишта у Нов. Саду из фундације пок. Марије Трандафилке. Своја опажања и своје мпесли о том београдском заводу издао је у засебној књижици, које се могу добити код њега по 20 пара (потура). Ко се интересује ва те ствари, добро ће му доћи ова књижица.

Летопис Матице Српске. Књига 988. свеска У. ва год. 1905. Издање Матице Српске. 1905. Цена 1 круна.

Књиге за народ. Издање Матице Српске из задужбине Петра Коњевића, свеска 115. „Српске народне тритоветаке из Баната“, скупио их Светозар Мл. Бајић. Цена 20 пот.

Чланови Матичини добијају сва пвдања Матичина чим уплате прву рату од 20 круна годишње, а цела је чланарина 100 круна, која се може уплатити на једанпут или у пет годишњих рокова. Може се и претплатити на Матичина издања са 4Ф круне годишње, а 6 круна за иноземетво. Претплата се може слати само непосредно на благајницу Матице Српске.

У хатар истине. Написао Андрија М. Матић гимназијски професор и благајник „Добротвора“. У Новом Саду. Српска штампарија дра Свет. Милетића. У овој брошури се говори, како је неоснована и по опште наше народне интересе штетна повика против управе друштва „Добротвора“.

Свети Сава у песмама. Г. Иван Мартиновић учитељ у Панчеву и уредник дечијег листа „Споменка“, што излази у Панчеву саставио је у другом и попуњеном издању књижицу о св. Сави. Он је од равних писаца покупио песме, у којима се св. Сава опева. Књижица је лепо удешена и може се набављати деци за дара не кошта више од 30 потура (40 пара дин.) Може се добити код издавача г. Ивана Мартиновића учитеља у Панчеву (Рапсзоуа.)

Пријатељи листа.

Г. Јован Обрадовић умировљени царински пријемник из Карловца платио је два примерка угКен. Света за две добре ученице новосадске српеке више девој. школе, који су дати у спомен његове покојне кћери Зорке Обрадовићеве, учитељице, овим ученицама: Видосави Хинићевој пи Софији Дујановићееој, ученицама П. р.

Г-ђа Љубица бароница „Јовић пз Загреба поклања један примерак нашег листа једној доброј ученици новосадске срп. више девој. школе, којп смо наменули Даници Јовановићевој, учепици ЈП. разреда.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

ће

Изишао је из штампе и разашиље се

КАЛЕНДАР »ВАРДАР«

за 1906. годину

са врло одабраном садржином који најтоплије препоручујемо.

У календару »Вардару« има 31 слика и 1 карта. српских земаља. Цена је календару 50 пара дин. — Чист приход иде пострадалим Србима у Старој Србији и Маћедонији. — Поруџбине за календар прима и извршује »Коло Српских Сестара« у Београду (Дом Св. Саве). Продаје се у свима књижарама и код пододбора »Кола Српских Сестара« у унутрашњости.