Ženski svet

И ЕР И по ма ЦРН "=

"УУ

102. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 5.

Драговића. У Мелнику је била престоница Слава, владара овог краја, који је са Латинима поразио Стрезимира (Стрезу Просјечког). Слав је био самодржавни владалац, ступао је у савез са околним владарима, али се није никоме потчињавао. Имао је за жену ћерку цариградског императора Ерика. У његово доба био је Мелник тврд и готово неприступачан град. Доцније је Мелник дошао у грчке руке, па за тим у руке српског војводе Кесара Хреље, који је, када му је Душан опростио одметничку радњу и шуровање са Кантакузеном, предао овај град Душану и заклео му се на верност. Душан је многа села из Мелничког округа даривао светогорском манастиру Иверу. После пада Урошева царства, Турци на челу са Лала Шахином узели су Мелник од Срба.

Петрић (Петровић) лежи између реке Струмице и Струме, на висини од 227 метара. Има 4819 становника у 1149 кућа, које су распоређене у 6 махала. У Петрићу је среска кућа (конак), касарна, судска зграда, 279 дућана, 4 џамије, 2 параклиса, 3 цркве, 3 медресе, 2 турске школе и хришћанске школе (грчка и бугарска). Становништво је српске народности, али је отровано грчком пропагандом, издаје се за Грке и ако не зна грчки говорити. Петрићски срез пак, очувао је и данас чистоту српског језика, славу и обичаје.

Не далеко од Петрића налази се село Србиново, чији становници отворено признају да су Срби.

У времену Милутинових освајања српска је војска доспела до Петрића. Душан осваја Петрић од Грка крајем

1333. год. Град овај остао је после у српским рукама све до турског освајања. Неврокоп (турски Неврокуб) лежи недалеко од реке Месте, пола у равници, пола на брду високом 365 метара. Западно од Неврокопа пружа се Перин планина. У Неврокопу има 20 мала, 5855 становника у 1434 куће. Неврокоп има 12 џамија, 7 текија, 2 медресе, 2 цркве, 7 турских школа, 2 хришћанске школе, 21 хан, 598 дућана, среску кућу (конак), болницу, 15 воденица, 1 касарну и депо муниције. Овде је команда четири чете |. батаљона, 41. резервног пука. Трговина је доста развијена; чувен је летњи неврокопски панађур, на који се скупљају купци и продавци из источне Маћедоније. Извозна трговина Неврокопа иде преко пристаништа Каваље на море.

Становништво Неврокопа и околине је српске и турске народности.

Разлог (турски Разлик) лежи живописно на речици Извору, која утиче у реку Месту. У Разлогу има 4723 становника у 943 куће, среска кућа (конак), касарна, болница, пошта и телеграф и 20 воденица. Турака има врло мало. Већина је српска,

нарочито у разлошком срезу. Слава.

и остали обичаји очувани су у овом крају и ако се народ отрован бугарском пропагандом неосновано називље »Бугарином«. У разлошком срезу налази се вис Јел — тепе, висок 2681 метар над морском површином. У околини Разлога налазе се повећа места: Бањска, Бабирак, Јакоруда, Бјелица и Бања, која је пуна лековитих извора. Љубав.

Шта је љубав> Мио цветак

Што пролећем вечним дише,

На који свак пољуб спушта,

Да сахарин слатки сише. Крушевац,

И _ и с. _ Шаље_= ИЕ. бо бд___ибо = оће

Ал тражимо прави цветак — Да не буде варка само, Јер у место сахарина Често отров усисамо.

===

Каја.