Ženski svet

198. цени диван. По свршетку свега овога, о умивању и прању ни помена није било. Деца од јела сва умазана око уста п по врху носа, а ручице им се улепише од меда. Од овако неговане и васпитаване деце, коју овака неразумна, нехатна и небрижна мати упућује, морају и гости своје чисте хаљине чувати, јер чега со п кога се год она дотакну, све то бива упрљано и умазано. Па ма како да воли гост ту дечицу, не смеих узети на своје крило, јер су им ручице њихове прљаве, хаљине улепљиве а лице умазапо. Ово пак све од матере зависи, у колпко је она уредна и како учи децу.

Ако на жалост мати на спољашну пристојност и чистоту ништа не полаже, а оно бар с' потребним обвиром на здравље ваља да своју децу учи: испирати уста, зубе прати, да се заостатци јела не слежу на зубе; те да не би приликом хемијских раствора образовале се оне киселине, које би главуру зуба папале. На ово ваља свака ваљана и брижљива матп да своје малише научи, — ако не жели да своју дечицу сваки чав вубару води, или да их крезубаве гледа, — који ће доцније, кад обичај већ природом постапе, п сами без ичијег нукања и упућивања то чи нити, Чувати ваља децу од многих слатких п зачињених посластица, бопбона, од здраво масних јела, незрелог воћа па и спловитих пића.

Поред хране и ваздуха врло је важна, чињеница п начин одевања, које према

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

времену удешавати ваља. Зими вунено, дакле топло, — лети хладеће дакле платнено одело ваља мати деци да даје. Сваком приликом пак пространо и угодно треба да буде одело п обућа дечија с тога, да слободном кретању но смета и да не би детиње растење спречавало. Леђа, груди и околицу стомака ваља топло држати, главу и врат треба па хладно прпвикавати. Зимп, кад дете из собе изађе, нека га мати огртачем или марамом заогрне да не назебе. „Лети ваља чувати детињу главу од сунчарице, — у хладовипи нека се пгра, а ако је могуће босоного нека ходи. Многе матере своје малишане облаче у одело нежпе боје п скупе хаљине, па с' тога баш не допуштају им ни сиграти се у такпим хаљинама, него желе да пм деца право стоје пли беде као лутка у пзлогу. Овим начином неизмерне шкоде чине у развијању органпама детињег, а неопростиви грех товаре“на своју душу тиме, што своја, чеда а божије створове жртвују својој сујети, отимајући од детета игру, то најмилије п за живот потребно кретање, без чега ће постати од детета оно, што и биљка, која у хладу одрасте, бледа, безбојна створења, сажаљења достојна. Децу ваља облачити у пространо и јефтино одело п пустити их, да се играју у песку или, да гимнаститу па моткама и оклагијама, да скачу п да трче, наравно, све умерено. Кола двоје песка у дворишту врло је потребно ва играње дечије.

ж

Бора ћ:

Над равни, јесен стере Влажне копрене своје, Кроз шуму ветар хуји А јек му срце моје!

ж

%

Ценићу. Ледена киша сипи, (С' грана се капље цеде, Увело лишће пада, То дани моје бледе!

Промиче магла сива,

На крили ветра плови,

Ој збогом лето жарко, 0] збогом среће снови!..

Смедерево.

Па аи си ишта Бог ___| је ==

. Гавриловић,

а иниклишњи! _- ___-