Ženski svet

236.

ЖЕНСКИ СВЕТ

на просветном пољу од великог напрезања длико оронула здрављем, да је морала напустити свој мили и узвишени позив. А како у Босни још никако нису збринути за оваке случајеве њени просветни раденици, то јеп ова раденица остала данас без сваке потпоре, за то је велпка жалост за оваке трудбенике. Крајње је, дакле, време, да тамошње автономне власти што пре доведуу ред мировинску уредбу за учитеље и учитељице, јер пначе ће изгубити најбоље и најодушевљеније раденико на том пољу.

то-

30-годишња прорлава. Крагујевачко Женско

Друштво прославило је на Малу Госпојину ове год. своју тридеветогодишњицу. Приликом том приредило је друштво у својој радничкој школи тродневну изложбу женских рукотворина из места.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња поздравила је брзојавом ту друштвену прославу.

Придружујемо се и ми том поздрављу пжедимо том вредном друштву с напретка!

Српске Читаонице. Наша браћа Босанци дижу се по евим већим местима и овипвају ерпске читаонице, те равадишке културног живота; У најновије доба основана је така установа п у Дољ. Вакуфу од учитеља п пашег есададишка г. Милоша П. Крагуљевића џ г.г. Јове Калабе и Миле Катића,

Нова Добротворна Задруга. Пријавиле со и Тителкиње, да су раде да оснују своју Добротворну ОЗадругу Српкиња и да одмах ве њом отворе и своју раденичку школу. Пријавио се за помоћ г. ован Јанић, државни учитељ. Срећно им било!

Џанчевкиње — Земункињама. О Малој Госпојпини ове год. посетиле су представнице Панчевачке Добротворне Задруге у већем броју евоју посеетриму земунску Добротворну Задруву, те се тамо лепо проведе у кругу својих друга. Оваки састанци утичу много на духове п помажу много, да се рад друштвени подетиче. То би ваљало да се негује између свих оближњих задруга.

Нови наставници: а) За сомборску учитисљску школу постављени сву у последњој седници Школеког Савета за катихету: г. Живко Балубчић свршени богослов из Петрова Села (у Бачкој), за професора мађарског језика: г. Ненад Вукићевић, из Сомбора, за наставника ерп. језика и историје у привременом својству г. Ва-

и даља успсха и

сплиј Сшајић, из 6)

опшлимна изабрала је прошлог месеца за учитеља:

Мокрина; сенппомалика г. Ј. Туторова, а за учитељице: Зорку Стефафановићеву-Раљину, Милу Недићеву и Марију Мапојловићеву, све пз Септомаша; в) за сомборборску српску вишу девојсчку школу, г. Коста Стојачић.

Верени и венчани. Г-ђица Десанка Псжровићева, ћерка трговца и одличног ерпеког родоВел. Сент-Миклуша, вершла ве е г. Милапом Тодоровим срп. учитељем у Ђали,

Г-Ђица Владислава ЉМесаровићева, папа претплатница из Митровице, венчала сео 11. (24) септембра о. г. е г. Светиславом Гереџровим 1пз Сомбора. |

Г. „Јово Н. Ловановић, трговац из Бос. Крупе

љуба г. Милоша Петровића из

венчао ее е г ђицом Амђелијом Тонлићевом учитељпцом и нашом вреном сарадницом.

Г. барон Влада Рајачић, поч. волдгабиров верио ее се г-ђицом Милицом ронићевом, јединицом г. дра Стевана Кронића, адвоката и велецоседника из Сомбора.

Г. Душан Димилријевић, совршени богослов из Суботице, верио се е г-ђицом Савешом Мирковом, ћерком пок. дра Паје Миркова из Вел. Кикинде.

Г. Милат Шекаровић свештенички кандат и унук пок. Стевана 7ћекића из Ст. Бечеја венчао се прошлог месеца е г-ђицом Анђелијом Јан“ ковићевом, из Карловаца.

Г. др. Никола Милутиновић, син данашње предееднице панчевачке Добротворне Задруге ибовти перовођа пете задруге, верио се с г-ђицом Славком Ћурчиновом, ћерком бивше предведни“ це исте задруге г-ђе Милесе Ћћурчинове и тиме се ове две породице поново везале дечијом љубављу у даљу пријатељску везу. Нека их све Бог поживи п срећу пружи.

Нека им је срећно п благословено!

Забава. Срп. трговачка омладина у Броду на Сави, приређује у недељу 1. (14) октобра о. г. вабаву с игранком и шаљивом поштом, уз пријатељско суделовање ерп. певачког друштва „Змаја“ у Дервенти. Чист приход те забаве намењен је подизању епоменика Чика Јови Змају.

Свечарека прослава. Вел. бечкеречка добротворпа задруга Српкиња п ове је године на најсвечанији начин прославила евоје крено име на малу Госпођу 80. септембра. Освећење водице и резање свечарског колача обављено је у просто

|