Ženski svet

Голубинци.

после литургије у школској дворани обављено водоосвећење, освештано кољиво и резан славски колач. Резање колача обавио је преч. г. прота Цијук са најстаријом задругарицом и оснивачицом задружном гђом Персом Бошкаревом, која је по свршетку свечаног акта предала колач за до године оснивачицн задружној гђи Марији Савићки и поклонила задрузи 30 круна у злату. Г. прота и начелница задружна одржали су свечаности прикладне говоре и ободравали задругарице да ту од старина наслеђену славу крсног имена чувају и даље негују, те и својим млађима као аманет у наслеђе оставл>ају. У вече тог истог дана приредила је „Српска читаониц'а“ у почаст Женској Задрузи забавно вече оа игранком, које је како од стране задругарица тако исто и од самих чланова читаоничких и осталих добромишљеника ванредно посећено било и на коме се публика врло добро осећала, лепо и пријатељски позабавила. Извештај благајничин о друштвеним рачунима узет ]е на повољно знање и изјављено је протоколарно признање и захвала благајкињи гl)и Марији Т). Поповићки на њеном тачном и савесном раду, око вођења задружних рачуна и издат апсолуторијум за прошлу годину. После овога је прочитан и усвојен прорачун за 1907. годину, по ком је примање утврђено са 850 круна а издавање са 710 круна. Друштвено имање износи 2312 круна у готовом новцу, који је на принлод у иовчани завод уложен и 5 комада деоница белоцркванске српске кредитне банке и штедионице у вредности од 615 круна. Затим се прешло на избор часница, којом су приликом поново изабрани п за идућу годину све дојакошње чланице и то: За начелницу Зорка Стефановићка, за подначелницу: Емилија rl.7opђевић-Нанчићка, за благајкињу: Марија Ћ. Поповпћка, за перовођу: Ђока Поповић, као одборкиње за 1907. — 8. годину: Милица Кукић, Даринка Покорни, Сарка Поповић а за 1907. год. Јелка Нешићка; од прошлогодишњих су join у одбору Милица Радосављевићка и Јуда В. Павловићка. За прегледачице рачунске изабране су: Ана Путиик и Ката Л. Путиик. Добротворној Задрузи Српкиња Новосаткиња изјављена јс протоколарна захвалност на послатој Спомеиици 25.-годишње прославе постанка и рада јој а тако исто изречена је и овдашњем трговцу г. Мити Ђорђевићу-Нанчићу најтоплија благодарност на поклоњеном добровољном прилогу од 10 круна.

Број чланица задружних износио је прошле године: 32 редовне п 30 потпомажућих, свега 62 чланице. 4 чланице су иступиле из задруге и то: Катица Н. Крестићка, Катпца В. Стефановићка, Даринка Петровићка и Вера Пучова. 3 су се одселиле из места и једна је преминула. Пошто је дневни ред псцрпљен био, изнесе задругарица Марија Ђ. Поповпћпа пред скупштину следећп предлог: Познато је сдавној скупштини, да се у нашем Српству налази једна госпођа, која је своцш високим умом и свестраним познавањем наших српских прилика, као и својнм користоноснпм радом на пољу народнс просвете и српског унапређења стекла себи непобитних заслуга, угледа и поштовања не само у нашем српском но и у страном свету. Па по што је племенити рад псте госпође нарочито управл>ен на усавршење и унапрећење нашег Српства, то да би и иаша женска задруга израза дати могла своме високоштовању према истој госпођи, предлажем да је скупштина изабере за почасног члана задружног, чиме ће у венац својпх задругарица уплести и један алем камен, којим ће се свуда и у свако доба поноспти моћи. Тај алем камен није нико други до наша врлоштована и у целом Српству уважена и призната гђа Савка СуботиЛка. Скупштина је са иајвећим одушевљењем и радошћу прихватила предлог гђе Марије Ђ. Поповићке и једн Огласно је изабрала гђу Савку СуботиЛку за свога почасног члана и решила, да јо о томе избору нарочитпм декретом до знања стави. За овим лепим актом је иачелпппа прогласила скупштину за затворену а задругарице се с пуно задовољетва повратнше овојим домовима са уверењем, да оу својим постављеним дужноетпма потпуно одговориле.

Јављамо, да је у Голубивцима основана Добротвориа Задруга Српкиња. Дана 24. јануара 1907. одржапа је П})ва екуп штина Kojv сазваше гђе: Милица Николајевпћ, ЈГепосава Нутурило, Мица Гајић и Зорка Јанковић. На тој скупштини усвојена су правпла, која су отпослата земал.екој влади на потврду. Друштво се овако конституисало: председннца гђа Зорка Јанковић; тајник г. Бранко Јанковић; благајкиња гђа Катица Стојановић-Ду дић. Одборнице: гђа Милица Летић, гђа Олга

Б Р- 3- ЖЕНСКИ СВЕI

63