Ženski svet

ЧИТУЉА.

litfcdi нн><l Милена оболела. У послвдње доба учестали су гласови, даје књагиња Милена оболела од оубрега. Ћерка њена, краљица Јелена, нозвада ју је у Рим, као блажије поднебље, да сс лечи, и ако буде • нужде и оперира и она је сасдушала љубав детињу и отишла тамо. а отуда долазе сад радосни гласови, даје тој примериој матери и књагињи боље. „Просвјета . Ово босанско-херцеговачко дру штво брине се за изучавање даровите а сироте српске мушке и женске деце из тих крајева. Скупља прилоге у то име и даје потпоре деци. Ове године је покренуло то друштво и свој лист, коме је задатак, да проширује вољу и љубав за прилагање милодара на истакнуту цел. То друштво лепо напредује; оно је у прошлој години примило од бившег одбора: 66.444 К 88 пот., од добротворне чланарине: 4.000 К, од помагача и утемељача: 18.661 К 99 п. од добровољних прилога, провизија, интереса и других прихода: 22.872 К 96 п. свега: 111.983 К 88 п. Од тога је издато те године на потпоре: 57.254 К 06 п. - Цело имање тог друштва износило је крајем јуна прошле 1906. г.: 130.299 К 02 п. Право гласа <?а женске. Ецглески парламеиат претресаке скорим законски иредлог о праву гласа за женске. Но наш кр. уг. министар трго’ винс Фрања Кошут предупредио је Енглеску у том. Он је век издао наредбу, по којој женске, што на своје име воде Фабрику и плабају порез, могу као и мушкарци вршити своје право гласа при изборима за трговачко-занатлијску комору. То је век један корак ближс општем праву гласа за самбсталнс женскињд. Одликовање. Турски цар, Султан Абдул Хамид одликовао је орденом шефеката 11. степена I'Цу дра Мирослава Спалајковпка. шефа конзуларног одељења министарства спољних послова

у Београду а керку првака срнског и одличног грађанина сарајевског г. Глигорија Јсвтаииви/ја. која се прошлог мсееца удала.

t уд. Јелена Коњовик pol; Прокоцчанн. Наша многогодишња претплагница и чланица женског друштва у Суботици упокојила a i 14. (27.) фебруара о. г. у својој 70. години живота. Беше примерна домакица. Вечан јој спомен! t Катарииа Вукадиновић рођ. Радишпк. Тек сад нам дође тужан глас из Сомбора, да се тамо 9. (22.) јануара о. г. у својој 52 години живота упокојила добра мајка, примерна домакица и родољубпва Српкиња, гђа Катарина Вукадиновик. За њом тугује наша многогодишња претплатнмца Александра Вукадиновикева, којој и наше саучешке изјављујемо, а покојници довикујемо: Лака ти црна земља била добра душо! f Навао Рогуља од Иваноиоља. У прошлом броју нашег листа објавили смо смрт гђице Паве нл. Рогуља, а ево сад стиже тужна вест, да се и отац покојне llaee. г. llaeao Рогул>а од Иваншља. пуковник у миру, поседник војницког крста ратне медаље, сигиум лаудита, официрског службеиог крста и јубилеум медаље и т. д. прееслио у вечиост 20. фебруара (5. марта) о. г. посце дуге и тешке болссти у 71.години живота. Оилакују га супруга Марија рођ. Добановачки, две кћери и три снна са осталом родбином. Вечан му сиомен! t Урош нл. Дрндарски. Угледна српска породица, Др. пл. Дрндарска из Беча, изгубила је 5.. (18.) фебруара о. г. своје мило мезпмче Уроша. Покојнику нека Бог дадо рајске насладе, а ожалошкена породица нека прими и наше саучешке.

БЕЛЕШКЕ.

ПРОСВЕТА.

СРПСКА МИТРОПОЛИЈА.

Српски народни црквени сабор у Срем. Карловцима од јануара месеца о. г. решио је једногласно, да се по-

степено укине српска учитеЈБИчка школа у Гор. Карловцу , па да се у место те школе подигне у Корешци дољна реална гимназија за оба пола деце наше.

Бр - 3 - ЖЕНСКИ СВЕТ

67