Ženski svet

Изишла су скорим два нова листа у иашим крајевима овамо: Српска Мисао у Оремским Карловцима, лист ерпске народне самосталне странке. Година I. Излази уторником и петком на целом табаку а цена је: 16 К годишње, поједини бројеви 6 потура. Уредник је: Стеван Симеоновић-Чокић, а штампа се у манастирској штампарији. Новосадске Новине, излазе једанпут неделшо у Новом Саду. Уредник је: Др> Каменко Суботић а цена је: 8 К годигање. Поједини бројеви пет новчића (10 пот.). Са села. Ham сарадник Исајије Митровић, учитељ у Гламочу у Босни издао је своје приповијести под горњим насловом у једној књижици ,од G8 страна мале осмине. Књига је штампана у Сомбору 1906. г. у cpncKoi штампарији Влад. П. Бајића и вреди 1 круну или 1 динар. Књига је лепог садржаја и може се добити код писца. Забавник српској младежи. Написао Милан Бањанин, учитељ у Брчком (Босеа). Штампана је у Загребу у српској штампаријн 1907. а цена је: 80 пот. Може се добити код издавача. Две трећине чиста прихода ове књиге намењенп су оснивању срп. учит. мировинског фонда у Босни и Херцеговини. У овој књижици од 88 страна мале осмине исписане су четир приповетке све једна лешпа и поучнија од друге, особито су удегаене за мушку младеж, јер су патриотског садржаја. Ми их препоручујемо народу, да их набавЛ)а за своју децу као награду већ ради оне цели, којој је чист приход намењен. Трговачки Календар. Г. Петар Крсто ношић издао и за 1907. г. трговачки календар, за џеп П. година. Цена: 70 пот. 0’ 70 дин. ПЈтампарија г Борђа Ивковића у Нов. Саду показала је и овде, да уме фино и укусно да изда књигу. Књигу смо прегледали и можемо рећи, да је вредна, да ју сваки трговац и трговачки помоћник набави, јер се из ње може помоћи и поучити за многу трговачку потребу. „Садашн>oст“, вел. кикиндски политпчни лист, који је урефивао г. др. Пван

Веселиновић, адвокат вел. кикиндски престао је изилазити свршетком прошле 1906. г. због слабог одзива а парочито слабог одзива. „Народ“. У Мостару почео је од ове године излазити нов српски недељни лист „Народ“. Власник му је: др. Урош Круљ а одговорни уредник: Ристо РадуловиИ. Лист ће заступати демократска начела и радиће на слози и заједничком раду све три постојеће вере: православпе, рим. католичке и мусломансЕсе. Цена је листу годигање: 10 К за Босну, Херцеговину, Аустро-Угарсгсу, Немачку и Новопазарскн санџак, аза све осгале зем.ље: 1 8 франака.

Пријатељи листа.

. Рђа Еуфимија ТЈоповиЛка из Панчева платила је поред евог и један прпмерак пашег лиета за Јудиту Думитрову , ученицу ерпске више девојачке школе у Панчеву. Г. др. Будислав пл. Дридарскн из Беча претилатио је један примерак натпеглпста у спомен евоме премипулом милом мезимчету Уроиир који смо наменилн овдашњој ученпци српске више девојачке школе Радојки Михајловивевој . Г. Сава Триков , трговац пз Беле Цркве, претплатпо је један примерак нашег лие/га, који је скупљач и управитељ оен. нар. школа у Белој Дркви, г. Ћока Поповић по овлашћењу његовом наменно гђи Даиицп Ананијевој-у Белој Цркви. Гђа Ана ДобројевиНка из Бое. Крупе платила је два примерка нашег лиета, који се по њеној жељи шал.у ученицама Мари ЈГранпиало и Олги Mapmimoeufieeoj у Уагреб.

Исправак.

У последњем, 2. броју нашег листа, поткрале сеу песми „Јади, Јади!" на 27. стр. две крупне погрешке. У првом реду место „ЕБудска срубаС треба да је Будска судбаУ . У6. реду место: укруипипс , треба читати.

Одговори уредништва.

„Г. Фрушка \ Слабо ]е. Не може се штампати. Б. Т. Сарајево. Једна ће ући, а друга тешко, јер рецензент је прогласио за слабу.

70

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 3