Ženski svet

92. ЖЕНСКИ СВЕТ

предак. Родио се 1834. г, и вечан спомен!

т Бранко Драгић. Наша млогогодишња претплатпица „Јелена Драгић пз Вртца изгубила је

у Панчеву, Слава му

Бр. 4.

9. марта 0. г. свога доброг супруга, Бранка Драгића, 40. годишњег трговца, у 64. години живота. Поред ње оплакују овог угледног члана деца, зет и млоги пријатељи, Бог да му дуту прости!

~

ОНОМ (о 9.

ХОБЕЛЕШКЕ, ЕУ ај О Ива =

ПРОСВЕТА.

ЧАВА КА.

У Чешкој и Моравској је досада 7 средњих чешких женеких школа са 3200 ђачица и 11 жепеких педагогија са 1500 слутатељпца. Морава пмаде 48 девојачких грађанских школа, које издржава земља, 1 државну, 1 градску, 2 приватне (од друштва) п 4 самостанеке. — Досада пмаду Чеси 2 женске гимназије „Мпнерву“ у Прагу,

која је прва женска гимназија у Аустрији п гим" назију школевих есетара. на Кр. Ванохрадих. — У Вел Мезеричи (Морава) отвориће се реформна женека. гимназија са модерним, програмом. Т. раз. неће имати латинеког језика, у П ПГ ТУ, У, и УГ поучаваће се латинштина, опда ће се разделитп У, два оделења, у наравословни п хуманистички. Класични језици биће омеђени. Ђачице моћи ће бирати између грчког и француског јевока. У децемберу пр. г. предане су ове установе влади па одобрење. — Ове три чешке женске гимназије издржаваће приватна друштва, — Т, „Вестпне“ школе пздржава посебно патрпотско друштво. „Весна је друштво, које издржава у Брну обртну " шкогу, вишу девојачку школу и девојачки лицеј. „Девојачка обртпа школа постоји већ 20 годипа. Овим тога имаде „Веспа“ ввој девојачки иптерпат, вечерње курзове за шивење, кување, стенографију, писање па писаћем строју и т. д. Пре једне године отворпла је „Весна“ течај за матерпнске школе. Имаде у свему до 1500 ђачица. До сада је издало друштво 1,090,898 К, за своје научпе заводе. — Девојачки су лицејп у Брну, у Буђевицама, Хрудиму, Прагу, Пилзну п у Рокпцанима,

2 07.

ЗА ДОМАЋИЦЕ. |

Нега косе. Коса постаје бујпа, ако се пере водом од копршва, која се овако приређује: увме се толико корења од коприва, колико се може обема рукама за хватити, опере се, пзреже у комадиће и прпстави у литру воде па ватру п то само 10 манута, јер се не сме кухати. У овој води остаје корење 12 сати, затим

се филтрира п дометне :/ литре правог випског оцта и псто толико виновице плп чистог спирита, Овом смјесом намочп се прије спавања кожа па глави. Мирис оцта брго се изгуби. Ова вода врло угодно дјелује на кожу на глави. — И Кнајп је овакову воду врло препоручивао. Особито је пак корпена људима, ко. јима слабо расте коса.

Ако је којом несрећом глачало било превруће, па оставило на рубљу смеђи траг, онда га ваља намочити, сољу посипати п на сунце метпутп. Код шарених тканина изоставља се со, која међутим само простијим ткапинама шкоди, Нарав. но, ако је рубље сасвим прегорело, опда ово нешкодљиво и изврсно средство не помаже, (Само код мањих „несрећа“ по маже, па га све глачарпце употребљују.

Мрље од рђе одстрањују се концентрираном растопином лимунове киселине, која се на мрљу накапље, Није ли лимунова киселина при руци, добро је накапати па мрљу сок једног лимуна, те оставити, да се сок осушп. Затим се испере у чпстој води, којој се такођер нептто киселине додаје. Ако је потребно, понавља се — то за рубље сасвпм нешкодљиво средство — више пута. Мрље ће васвим- сигурно, нестати.

РАЗНО.. Како постају ваљани Срби сретни (макар % спромашти били).

1. Овим свега осталога постоји код управе друштва „Привредник“, као што је позпато, — од 1902. године — још и нарочита каса (задруга) за кредит ваљаним младим Србима и тртовцама.