Ženski svet

Стр. 238.

Јанка Крсника, Ксавера Шандора Ђалскота, Петка 'Тодерова ш Стевана Сремца. Словеначки " бугарски писци биће у српеком преводу са страницом оригиналног текста на крају књиге. Пред текстом биће анформатаван предговор о писцу чији се радови у књизи штампају.

Новац, поруџбине, и све остало што са однови на » Југословенску Библиотеку«, ваља елати члану уређивачког одбора проф. Живојину 0. Да. чићу, секретару Универзитета у Београду,

Претплата је за годину дана 5 динара, за пола године 2,500 динара, за месец дана 0,50 динара. Е

Друга књига » Југословенске Библиотеке“ изишла је 1. јуна. У њој је »Тена“, приповетка хрватеког приповедача Јосипа Козарца.

— Невеле Биро Лајоша с мађарског превео наш сарадник г. Славко М. Ковић учитељ у Мостару, а издала штампарија Јована Радака у Вед.

Кикинди. Цена: 1 К. Може се добати у истој.

књижари.

— Извештај главног одбора Друштва за чување народног здравља, о друштвеном раду У 1906. г. Година пета. Београд. Штамџарија Апе М. Станојевића (Доситаје Обрадовић) 1907.

Из овог извештаја сазнајемо, да друштво напредује у свим правцима свога циља. Друштво издаје свој лист „Здравље“, који се растурује у више од 6000 примерака у народ и сваке го дине појачава број читалаца. Друштво је пропиписало, како да се граде сељачки станови и како да се удесе сељачки кревети. Саставило је за то шлан и начинило модел, па га шаље својим св0ским дружинама за углед. Основало је две школе за сељачке домаћице: у Кнежевцу, близу Београда и у Орашју, близу Крагујевца, у којима се поучавају сеоске девојке и младе жене у кувању, мешењу хлеба, прању рубља, држању и плођењу живине, кухинском повртарству, а поред тога уче се читању и писању, које незнају, чистоти, п0ступању е малом децом и тд. свему, што једној доброј домаћици и честитој матери треба. Његовим заузимањем, а и самом потпором подигло 66 три детњиковца за слабуњаву децу и то: у Београду, Крагујевцу и Шапцу и како се то по здравље и напредак деце испоставило као врло пробитачно, множиће се таки летњиковци и по другим варошима, Сад намерава друштво да изда књижицу о „јектаци“, којом ће да поучи свет, како се ваља чувати од те заразе која тлачи више света него рат, а раздаваће их народу бесшлатно, —

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 10.

Друштво има свог лекара, који путује по Србија п организује оваке подружине, саветује и учи народ, како да чува своје здравље. — да пет година образовало се у Србији 58 оваких дружи. на, у којима има 2825 чланова; међу којима је први и највећи добротвор Њ. В. Краљ Петар 1., а за њим долазе као први добротвори: пок. Милица ћи пок. Јеврема Грујића, са 1000 динара у злату и покојни — патријарх српски Георгије _Братсовић, са 1000 К.

(вака друштва ваљадо би и овамо у нашим крајевима подизати, а на то су у првом реду позвани наши лекари.

Проучавање села. Г. др. Јован Двијић, научник светског гласа, професор на београдском универзитету, отпочео је да проучава све крајеве, у којима Срби живе. Тим поводом издао је » Упутство за проучавање села у Србији“. Исто то и за Босну и Херцеговину, те позива тим поводом све писмене Србе и Српкиње, да му по тим упутствима шаљу описе својих места, Ко би жедео та упутства нека се обрати на Академију у Београд, па мека по томе поступа, До сад су већ изишле четир књиге под редакцијом г. дра Цвијића под насловом: „Насеље Сриских Земаља“.

„Српски Глас“. У Вел. Кикинди почео априла месеца 0. г. излазити нов недељни лист под овим насловом. У наслову стоји, да је лист некависних Срба. Уређује та одбор, а одговорни му је уредник др. Васа Јакшић, адвокат в. Кикиндеки. Лист ће пратити цео наш народни јавни живот а поглавито живот и рад Срба из Угарске. Цена му је 9 К годишње а поједини бројеви 20 пот.

„Наше Коло“. На Цвети о. г. почео је у Сомбору да излази нов лист српски под овим насловом. ист ће елужити као орган радикалне странке за Сомбор и околину. Заступаће дакле страначке интересе и поред тога привреду и автономне послове. Уредник му је др. Јован Вујић, адвокат, а цена је листу 6 К годишње.

— О националном раду. Предавање дра Јована Цвијића држано у „Колу Српских Сестара“ 18. фебруара 1907. г. Друго издање. Дубровник. Издање и штампа српске дубровачке штампарије др. Грацића и др. 1906. Шаље се као Видовдански прилог мостарског листа »Народа«.

— Књиге Матице Српске. Изашао је Летопис свеска ЈП. за годину 1907. — Од књига бр. 17. Ромео и Јудија, Трагедија Виљема