Ženski svet

Бр.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 115.

ПРОСВЕТА. Црна Гора.

Црна Гора утврдила је законом, да се поред сваке основне народне школе отвори за народ књижница и чилкаоница“ Та установа има да повлужи као продужна школа за одраелије грађане, а учитељи ће бити дужни да воде бригу о тој књижници и читаоници. Књиге и листови даваће се бесплатно на читање.

РАЗНО.

Смртност радника. Од чланова «Берлинске болничко-радничке касе» умире на 10.000

Шттампара: 168, 'Тесача: 138, Молера: 119, Дунђера: 111, Столара: 108, Вајара: 107, Златара: 102, Кројача: 90, Ливничара: 84, Позлатара: 80, Бравара: 8, Лимара: 11, Обућара: 68, Тапетара: 59, Месара: 45.

Из ових података види се, да опасност по здравље. радника не лежи, толико у физичком напору, колико у другим погодбама, под којим радник свој посао ради. То ваља пмати на уму кад дође време да се бира детету посао и занимање. . 7

„одравље .

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Насађивање живине. Прпепело је време, да се живина насађује, па ћемо изнети овде најважнија правила, којих се треба придржавати у том послу.

Код тог посла најважнија су два цитања:

1. Кад треба отпочети е насађивањем и

2. Како треба вршити насађивање.

Најбоље је време за насађивање месец март, април и мај. Пре марта месеца не треба отпочети, јер је време променљиво, те млади лако назебу, побољевају и след тога многи угину. Но као год што није пробитачно да се насађује живина сувише рано, исто тако није добро, да се то чини ни доцније од означеног доба, јер доцнији пилићи, овим ако се трговине ради не подижу, неће бпшти све до идућег пролећа ни одкоје користи, а троше храну као и они, који носе јаја већ с јесени.

На друго шштање: како треба вршити насађивање, има се пазити, да су јаја узета од крупног грла и никако од првогодишњих носиља, јер су ова слабо развијена и ретко су зрела за приплод, Обично ваља узети јаја од кокошака, гусака, ћурака, патака, које у другој и трећој

години носе. Јаја за насађивање не треба да су

ситна а ни сувише крупна и треба бирати од оне живине, која није сувише слаба, ни сувише

А С су ретко така оплођена. Најбоље је узети јаја од оне живине, која се слободно креће и која сама себе храни чепркањем и слободним ходом. Јаја морају бити што евежија; старија од три недеље нису никако добра.

новинАРСТВО.

Народне Новине. — Друга је година, како у Београду излазе Народне Новине, лист за народно просвећивање, под уредништвом проф. ЖКвојина О. Дачића, секретара Универзитета. Народне Новине нису политички лист, нити се баве партијском политиком. Оне су намењене оним синовима нашега народа, који нису походили многе школе, нити су учили високе науке, него су само научили нешто мало да читају, и остали су код својих кућа, да живе на огњишту евојих старих, да раде земљу, гаје стоку, подижу лозу и воће, као што су им и дедови и очеви радили. Народним Новинама хоће се, да се непросвећеним синовима нашега народа укаже на све оно, што је у њиховој кући и њиховој околини зло и ружно, да се зла клоне, да зло не чине, да напуштају рђаве навике, а да им скрену пажњу на све оно, што јеу њима и око њих добро, да чине добро, а у исти мах и да их поуче, како други, просвећенији људи живе, те да и они свој живот и рад тако подесе, да од свега рада имају веће користи и да живот буде угоднији, а они и њихови да буду задовољнији.

Народне Новине пзлазе крајем свакога месеца, у књигама од 82 велике стране, увек са сликама, и доносе поуке: из науке о чувању здравља, из свих грана пољопривреде, из историје, економије, права и других наука, а у сваком броју има и вести о важнијим догађајима из Србије, српских земаља и из туђинства.

Цена је овим корисним новинама: за годину само два динара, а за све друге земље, миого веће поштарине, три динара.

Претплату треба слати уреднику: проф. „и војину (О. Дачићу — Београд.

Већ у првој години свога излажења ове су новине, по једногласноме суду свих евојих чи-

због