Ženski svet

Стр. 116.

талаца, биле у истини народне. А судећи ио по првоме броју за ову годину, оне ће у овој години бити још пуније и боље.

У првоме броју за 1908. годину ови су прилози: Прва бразда, приповетка + Милована Ђ. Глишића; Вода коју пијемо; Како се трави шестаменала, из грађанског законика: Да тодводне земље исушимо (г три слике); Грег се ме мери теђу, по руској причи од Ч. М,; Воћњаци и воће; 7 Милован Ђ. Глишић (са сликом пок. Глишића и Дубровника, где је умро пок. Глишић); Оутрасна крмача; Ко може бити тримљен у земљорадничку задругу; Како земљу да учинимо родном; Марко Краљевић ц бродарица вила, народна песма; "Да добијемо добро семе од конопље (ва: сликом); Како да се тлаво обоје пређе или плалано; Кра ц кадија, народна. прича; Шта пољопривредник ради у фебруару; Жралике поуке, Из Србије; По српским земљама; Шта бива то свету; Рад на народном тросвећивању и Пријашељи народног тросвећивања.

Сви су чланци кратки, написани просто, лако и разумљиво, чистим народним језиком, да ће их моћи читати и разумети они, који тек по мало умеју читати.

Народне Новине треба да има свака српска кућа, у толико пре, што им је цена тако мала, да их и најсиромашнији могу набавити.

Пријатељи листа.

Г. Мита Кузминац из Даља изволео је у спомен своје преминуле супруге и наше многогодишње претплатнице Анке Кузминац претплатити наш лист за једну добру и спроту ученицу, који се издаје Ирини Маринковићсвој, Привредниковој питомици овде.

Добротворна Задруга Српкиња у Книну желећи да ода почаст упокојеној добротворци и благајкињи Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња, гђи Анки А. Пајевића, претплатила _ је „ТКенски Свет“ за г. Марију Перић у Книну.

Одговори.

Р. у Б. Редакција је за сад оптерећена многим важнијим пословима и нема времена, да исправља и дотерује туђе рукописе, а и иначе имамо на расположоњу велик број предмета за подлистке те немамо потребе за то. Ако доспемо тамо на лето покушаћемо, да Вам жељу испунимо. у

Гри Ст. Љубибратић, Емеривиле. Примили вмо претплату за Вав и за гђу Деспу М. Куртовић у Фреспо за 1908. годину. Хвала Вам! Поздрав!

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 5.

Наталији — Шамчево. Послата ствар не одговара прописима песничким, јер редови сликовни немају ритма. Има редова са 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17 и 19 слогова.

М. К. — Црни Луг. 0 истом предмету имамо раснрава, које чекају на ред, које су много опширније и темељније израђене, за то ће Ваш допис чекати на касније доба.

Исправак.

У јавној захвали панчевачке Добротворне Задруге Српкиња, што је изишла у 8. броју нашет листа на 71. страни изостављено је случајно име г. Љубише Барића. Молимо, да се исправи.

У 4. броју пак нашег листа на стр. 86. под песмом: »Српским Соколовима« изостало је име аутора др. Војислава Рашића, што такође ваља попунити.

ЗНАЊА РАДИ | јављамо нашим поштованим претилатницима, да је на. предлог г. М. Вујића, што је изишао у 4. броју нашег листа а односи се на сам лист, стигло досад. четир одговора, три од појединих лица, а један од задруге. Очекујемо још и с друге стране одговора, па ћемо онда у једном од идућих бројева изнети та мишљења и према приликама изрећи и свој суд, како мислимо да се за идућу 1909. годину поступи. Уредништво.

Јаван рачун.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња скупила је и преко митрополита београдског Инокентија послала за погорелу српску гиммазију у Скопљу 222 круне п 44 потуре, а приложили су следећи:

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња: ћ 50; по 10 К: Мара Плавшић, др. „аза Мар ковић, Н. Н., Милица Нецкова; по 8 КЕ: Др. Милош Бокшан; по 5 К: Јулка Радовановићка, Арк. Варађанин, Уредништво »Браника«, 'Борђе Велић, Ђорђе Ивковић; по 4 К: Катица Меанџић; по 3 К: Лаза Милошев; по 23 К: Браћа

Миросављевићи, Софија Пушибрк, Марија Обер-_

кнежевић; 63 круне и 4 тош. послао је прире-

Ђивачки одбор са св. савске забаве из Грабовца у Срему преко уредништва „Браника; а 23 круне и 40 тот. скупила је за ову цел гђа Маца Јовановић-Шкемба из Ст. Футога и послала преко уредништва „Браника

Нека је срдачна хвала свима прилагачима.

Нови Сад, 21. априла (2. маја) 1908. Одбор.