Ženski svet

Стр. 130.

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 6.

извештај тајников о раду одбора и благајкиње о друштвеном имању и рачунима за прошлу годину и оба су узета на повољно знање. За тим је бирала одбор и часништво. За председницу је поново изабрана гђа Вукосава Ћуковић, за потпредседницу: Перса Ћоровић, за благајкињу : Наранџа Љубичић, за тајника: јован Протић, а у одбор су ушле госпође:

Роса Кашиковић, Стака Јелачић, Мара Грковић, Ана Шкипина, Сока Ћирић, Даница Шантић и Милка Мићић За књижничарку је почашћена г-ђица Зорка Остојић. Скупштина је прихватила пред. лог одборски, да се оспује фачка трпеза, али само онда, ако грађанство прихвати и потпомогне подузеће.

Утисци са острва Корзике. — Пише Зора Прица, канд. филозофије —

На убавом острву Корзици прохујаше шест недеља као најчаробнији, краткотрајни сан. Дивља, романтична природа зачарала нас је и освојила нашу машту, а. успомене на Наполеона првога пробудише у нама жељу, да завиримо мало у њихове обичаје и да упознамо што више дух народа корзиканског.

· Посјетили смо понајприје главно мјесто острва корзике — Ајассто. Тај мали градић вјерно чува реликвије свога великана и одликује се лепим споменицима. које је народ подигао своме краљу. У једној од мрачних, тјесних улица налази се трокатна кућа породице Бонапарте. Једноставну зграду реси велика мраморна плоча с натписом: »Маројебп езб пе дамз себе тајзоп' је 15 аод! 1769.« (Наполеон се је родио у овој кући 15 тог аугуста 1769) У просторијама првога спрата сачувано је пособље неких одаја, већином из емпирског доба. Са великим пијететом показује корзиканац собу у којој се је Наполеон родио, и у којој је као млади поручник боравио. Видели смо та: кођер и дарове, које је Наполеон својој доброј мајци, лепој Летицији, из Египта донео.

На тргу »Рјасе Пјатап(« уздиже се

један од најлешпих споменика, којег је корзикански народ подигао Наполеону и његовој браћи: Јосипу, краљу шпанском, Луциену, кнезу Канинском, Лудвигу, краљу холандском и Јерому краљу вестфалском. „:

Карактеристична је улица Кџе Резћ. Петоро и шесторокатне зиданице, са мрачним ходницима и уским каменитим степеницама нанизале су се густо једна до друге, и чине ту стародревну улицу врло занимљивом. Изгледа ти, као да се цео живот становника тога краја, одиграва изван куће, тако је живахан "ромет у тој типичној корзиканској улици. И мали градски музеум крије се на крају Кџе РЕезсћ; он је препун успомена на Наполеона великог.

Ајачио се поноси својим географским положајем. Висока китњаста брда, обрасла Масћот (џбунови рузмарина, мирте, дивљег ловора и т.д. уздижу се према југо-западу, а са истока нижу се као ђердан од бисера, снежна брда Моп(е 4' Ого и Мопје Сао. У долини грли овај љупки градић тамно модро средиземно море. |

Потражили смо и срце Корзике, гђе се крије драгоцјено благо дивље, роман

тичне природе. Између села Емтза Рого |

и Рјапа налазе се чувене »Сајаџсћез«, то су големе кршевите хриди танко пр