Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 199.

нога Српства, а копа му гроба у скорој будућности.

Аманет Вам наша топла молба, усрдан Вам сестрински поздрав и сретан Вам рад у утирању суза наше

Из седнице Управнога Одбора српске православне просветне Женске Задруге Св. Мајке Ангелине, држане у Будимпешти 1. (14.) марта. 1908.

сиромашне српске браће и сестараи 0. В. Поповић _ Олга (С. Јовановића њихове нејачи. перовођа. председница. ЈАСНА Вира“

Рад добротворних Нови Сад.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња имала је своју одборску седницу 2. (15.) маја о. г. под председништвом своје начелнице г-ђе Јулке Радовановићке. У овој седници вотирано је 10 К прилога панчевачкој Добротворној Вадрузи за подизање споменика пок. Ружи Змај Јована Јовановића, која је тамо сахрањена. Прочитан је патриотски позив просветног жен. друштва св. мајке Анђелије, да се родитељима женске деце наше саопшти, да се завод тога друштва смешта у своје ново здање и да може примити до 30 питомица. — Перовођа је известио, да се бави организацијом девојачког кола као огранка наше задруге и изгледи су, да ће се успети у том. — На извештај подначелнице о овдашњем једном добром момку Србину и занатлији, покушаће се, да му се нађе честита девојка и да се смести стално у Новом Саду. — Повела се реч, да се у смислу решења овогодишње редовне скупштине подигне нова зграда на место досадашње и на докупљеном празном плацу Хана, те се одложило то питање на 5—6 година, а решено је, да се за сад оправи кућа и на празном плацу подигну привремена два дућанца.

Дарувар.

Задруга је основана на Сретеније г. 1899. Тада је уписано 15 правих чланица и 4 мушка пом. члана; на том је броју скоро остало до данас, те броји 10 чланица из мјеста и 4 чланице са стране, са 4 мушка пом. члана. — Главница је

задруга Српкиња.

задругина била концем год. 1907. свега 4.380 К, сакупљено чланарином, добротворним прилозима и чистим приходом св. савских беседа. (Од камата те главнице сваке се године на дан. св. Петке, као покровитељице задругине, послије благодарења у цркви надаре сиромашна школ. дјеца обућом и одјећом. — На челу задруге је многозаслужна предсједница гђа Христина И. Добровића, која задругу окупља и прилозима ојачава; у одбору су гђе: Перса К. Јовановића, Мила П. Поповића, Марија Ђ. Протића, Милка Фукс и Лидија Ловренчић.“ Тајник је г. Пајо Поповић, а мјесто благајнице је упражњено смрћу вриједне учитељице Марије Марковићеве.

Према мјесним приликама задруга данас добро стоји и ради; али по оној: »На млађима свијет остаје“ — што се не обнавља, то — пропада. То нека је опомена и чланицама и нечланицама. Ево још и главног узрока горњем. У Дарувару живи око 2.000 житеља, а од тога је само око 130 срп. правосл. душа у 29 брачних парова, али од ових је ништа мање него 15 мјешовитих, и то 18 гђе су оци Срби и 2 гђе су мајке Српкиње. У 14 чистих парова је 24 дјеце, а у 15 мјешовитих је 29 дјеце, — а од ових дванаесторо католичке вјере. — Утјешно је, да то вриједи за »господу« у Дарувару, дочим народ у околици чист је и свјестан.

| Мостар. | Добротворна. Задруга мостарских Срп киња имала је своју редовну скупштину на Благовести о. г, која је саслушала