Ženski svet

Бр. 9. ЖЕНСКИ СВЕТ

Трговачка омладина у Нов. Саду, осветила је на ев. Илију о. г. своју друштвену заставу и том приликом приредила је лепу забаву у корист своје благајне. Забава је била лепо посећена п донела је друштву лепе моралне и материјалне користи.

Промоција. Дана 5. (18.) јула с.г. промовисана је на бечком свеучилишту врла и ретко сбразована Српкиња, г ђица Мара. Ђурићева, кћерка негдашњег поджупана еремеког пок. дра Јована Ђурића и удове Стаке Ђурић рођ. Адамовић, Г-ђица Мара Ђурић полагала је све своје испите е одликом, па и овај последњи. Њена је струка била на свеучилишту: историја и географија, те је и узела за своју дисертацију Сеоба Орба у Рувију око половине ХУП. века.

Г Ђица Мара је тим осветлала образ својој доброј мајци и целом српском народу из кога је поникла. "Келпмо јој успеха и у будућем животу и раду, а њено ће Српство знати признати труде и подвиге њене. Кивела!

Мето тако бележим" радосну вест, да је и друга наша одлична Српкињица г-ђица Зора Прица, ћерка пок, проте глинског Данила Прице, промовисана 83. (16.) ангуста о. год. на диришком свеучилишту за доктора филозофије. Она је отпочела своје штудије на новосадској ерп. вишој девојачкој школи, па је после предужила у Цириху, Лишеком (Лајпцигу) и Лондону, те је завршила е одличним испитом опет у Цириху и вз модерне филолсгије (енглеског и француског језика) и педагогије. Вра-

тила се сад у Травник матери на одмор. ЖКивела и срећна била!

Наша г ђица Зора Прица слала нам је сваке године по нешто и за наш лист, па и ове годтне послала нам је своје утиске са- острва Корзике, (види бр. 6.) где је са својом пријатељицом провела неколико дана ускршњег одмора.

»Просвјета«. Српско правослевно друштво у Сарајеву, које постоји већ седам година и које из добровољних прилога испомаже сиромашне ученике п ученице из Босне и Хердговине, који се уче на средњим, вишим и етручним школама, пмало је јула месеца о. Г. своју редовну екупштину, у којој су поднети извештаји о раду тог друштва за прошлу школеку годину. Из тог

ГЛАС

66 СС

жуте 5 Бе.

ИК.

М

извештаја се види, да је то друштво за прошлих седам година издало на разне потпоре и штипендије 250.000 КЊ, а има на расположењу још 200.000 К. За идућу школску годину одредила. је екупштипа 70.000 ХК, потпоре за своје питомце и питомидг.

Изложба. Српско пољопривредно друштво које стоји под највишом заштитом Њ. В. краља Петра 1. прирећује у Београду од 28. септембра до 2. октобра о, г. по ст. кал. изложбу из вобарства, винсградарства ве подрумарством, пчеларства и рибарства.

Нова Добротворна Задруга Српкиња. Из позива за забаву се игранком у Бос. Новом сазнали ем“, да постоји и тамо Добротворна Задруга Српкиња, којој је председница г-ђа Мара П. Дрљача. То је до сад једанаеста задруга у Босни и Херцоговини. Ми се радујемо тој појави и чудимо се, да нас нико до сад није отуда известио о постанку исте задруге.

Забаве: Добротворна Задруга Орпкања у Бос. Новом приредила је забаву с игранком на дан св. Мајке Ангелине, 80. јула о. г., као дан својег креног имена, у корист друштвене благајне. „Добротворна Задруга СОргкиња у Српском Вел. Сентмиклушу приредила је беседу с игранком у корист друштвене благајне на дан Вели. ке Госпојине (15-28, августа) о. г. уз пријатељско суделовање г-ђице Даре Поповићеве и Ру. жице Вајдићеве из Вел. Кикинде и г. Мите Марковића учитеља га Мокрина, као пи врп. певачке омладине из места.

Српека ђачка омладина у Бос. Петровцу, приредила је 17. (80.) августа о, г. забаву с игранком, од које је чист приход ишао половином друштву „Просвјете“, а половином Добротворној Задруга Српкиња у Бос. Петровцу. Прилоге са стране прима г. Коста Крстановић.

Српеки Соко у Бањој Луци, приредио је на св. Илију о. Гг. забаву с игранком, у корист градње соколеке вепбаонпце.

Једанаести конгрес наших српских земљорадничких задруга. Одржан је 12. (25. и 13. (26.) августа о. г. у Беловару (Беловареко-Крижевачка Купанија) уз велико саучешће чланова и народа.