Ženski svet

Стр. 280.

Крањска.

Цртачки течај за женске. У Љубљани се отворио ове школске године за уметничко занатлијској школи цртачки течај ва женскиње. Оредом и суботом од 2—4 сата после подне скупљају се женске у тој школи и уче цртати поглавито онај део, што им треба за ручни рад, за тим декоративно цртање, а велика се пажња поклања и на сликање са природе.

Србија.

Домаћичке коле. Друштво за чување народног здравља отворило је нову домаћичку школу за сељанке у Брусу. Уписало се 15 девојака из тог и окодних седла све из бољих сеоских кућа.

Учитељски Дом. Српско народно учитељетво из Краљевине Србије озбиљно је прпонуло, да подигне у Београду свој Учитељски Дом и да у њему подигну панзионат за своју децу, која се уче на средњим, стручним и вишим школама. На ту цел им је општина београдска, поклонпла земљиште од 1000 квадратних метера, у вредности од 25—80.000 динара. Учитељи су почели за тај дом прилагати и купити прилоге и скупили су за последња 2—2 месеца 2.411'50 динара.

Русија.

гКенскиње на универзитету. Средишна про светна управа у Русији не дозвољава, да се и даље могу женскиње примити да штудирају на универзитетима. Дозвољено је пак, да ове године уписане студенткиње, којих има на 2102, доврше своје студије. Ово је неки назадак!

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Да очистимо рђу на гвожђу. Рђа се најлакше скида са гвожђа, ако зарђала места натопимо петродеумом (гасом) и оставимо, да то постоји неко време, па онда трљамо то каквом крпом, најбоље вуненом.

Како се дете доји. Кад се дете доји или му се даје да пије млеко, не треба да лежи дете положено, јер се лако може загрцнути, па п задавити, него га увек ваља мало уздигнути главом горе.

Кад неко пати од костобоље треба да једе само млека, јаја и зеља, меса никако. Исто тако не сме пити ни Вино, ни ракију, ни пиво, ни икоје опојно (алкохолно) пиће, већ само чисту воду.

Ђубрење ливада дрвеним пепелом. Врши се у јесен, зими или рано е пролећа. Да ли ће пепео имати јаче или слабије , ејство, зависи од каквог је дрвета.

Најбољи и најјачи је пепео од буковог и растовог дрвета. Пепео букови садржи: 8'%, а растови 22%) калија. На хектар иде 500—1000 килограма.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр 12

Како ћемо сачувати стоку од надуна> При сејању детелине дода се семену детелине на 1 хектар 2—4 кг. Ниманова семена.

Сгока која на таквом детелишту паве, надун не добија.

Како ћемо добити добро, крупно и тешко семе за сејање. У Француској земљоделци служе се следећим начином да до доброг семена дођу: Семе успу у суд који је напуњен водом. При том зрна тешка и једра, падају на дно суда;а лака остају на површини воде.

Хектблитар зрна пала на дно суда тежи 00 кг. док међутим хектолитар зрна са површине тежи 31 кг.

Грах (пасуљ) и у тврдој води укуван да буде мек постижемо тиме, што у грах е водом тврдом метемо парче шећера. Грах тим омекша и врло је укусан.

РАЗНО.

О штедњи. Немачки канцелар ВШоу држао је новембра месеца говор у царевинском већу (вемаљекој скупштини) о реформи финансија немачке царевине, па је том приликом истакао, да је штедња једини начин, да се поправи финансиско етање у земљи. Он је изрекао ове речи: „Ми смо се у такмачењу на путу напретка пружали преко губера. Зато се морамо оставити раскоша. Штедња се препоручује и држави и општинама, Богатство је једино средство, којим се долази до силе. Оно је значајно п за груписање народа. Француска за своје богатство има да захвали својој необичној штедљивости. С том врлином постала је она банкар света. Моја опомена у првој линији се тиче средњих и виших сталежа. Уживање и раскош постали су тпрани друштва тог. Такав друштвени морал пре је неморал и недостојан немачког народа .

Кад се сва таког места и од оног народа, препоручује штедња и умеренсст у ужпвањима, који је познат као умерен и штедљив свет, шта онда треба тек ми Орби да кажемо за наше разметање и уживање, које обузиха све већег шаха.

КЊИЖЕВНОСТ.

Календари. До сад смо добили на приказ Календар Св. Сава за 1909. г., којп је издао Лука К. Алексијевић, творничар ерпеких православних црквених утвари у Новом Саду. Цена 1 круна (динар), а уредио га је г. Јован Грчић, професор у миру.

(во је друга година, како је отпочео тај календар да излази. Ове године је много пунији од дане. Осим календарског дела има

РВИ АИ лама Вр

(Рила

и

ај

Ћ = = ==

5