Ženski svet

биље мм та

Бр. 12.

„Мисли“ од гђе Савке Суботићке, „Реч“ мојим другама матерама од дра Марије Вучетић- Прите; „За брата , приповетка Милеве Симићеве; „Кад смемо помешати децу, која су прележала какву заразну болест са здравом децом , од дра Николе Вучетића; „Безлушност“ од Данице Бандићке; „Нешто о ерећи“ од Марије Димшићке (Сентандрија); „Одоше“, од Стијепа Прокопова; „О неким дужностима мужа и жене“ од дра, Александра Моча; „Из моје пописне праксе од Стевана Радића (Ириг). Има поука: о сточарству, из домазлука и из воћарства. Слика има скоро на свакој страни, највише из српеких крајева.

„Змај“. Под овим насловом издао је књижар и штампар у Земуну шаљиви календар за просту 1909. годину са 28 шаљивих слика уз сарадњу: Бен Акибе, Бране и других. Год. 1. Цена 50 потура.

Груда земље од Ненадовића, за позорницу удеспо П. Данкулов, у две радње, згодно за дилетанте као допува програма. Цена 20 потура. (Прештампано из „Родољуба).

Гуслар и Вила од Б. Николића, алегорија у једној радњи, такођер згодно за дилетанте 20 потура. Ко пошаље 40 потура у маркама добија обе са плаћеном поштом од Књижарнице М. П. Павловића, Уегзес. (Шрештамцано из

„Родољуба“). Споменица о паду дубровачке републике (81. јануара 1808. — 81. јануара 1908.) Ових

је дана изишла из штампе ова споменица, коју је приредио лист „брђ под уредништвом проф. А. Вучетића. Књига има 240 страница у величини „Орђа“, кити је преко 50 слика и садржи много занимивих радова посвећених помену пада Дубровника. Вањска је опрема књиге лијепа и има красне корице. Претплатници „Срђа“ је добивају мјеште пет његових бројева.

Свак ипак може напове добити Споменицу у којемудраго српској или хрватској књижари, (у Новом Саду, у књижари Свет. Ф. Огњановића). Гђе се не може добити, нека се износ за књигу пошаље Администрацији „Орђа“ у Дубровник, те бе му се франко послати. Опоменица стаје 4 К, а у дивот-издању ОК. Сваки родољуб надамо се да ће набавом књиге у духу судјеловати помеву пада Дубровника и подупријети овим својим малим приносом племенити рад „Орђев у корист народне просовјете »Српска Вила.« Под тим насловом покренуће од новембра месеца о. г. деоничарско друштво „Орпеко Коло у Клевеланду у Охију (Америка) нов српеки лист за књижевност, друштвени живот и политику, а уредник ће му бити тамошњи учитељ, г. Мане Момчиловић. Лист ће излазити двапут месечно на целом табаку велике осмине а цена ће му бити за Америку 1 долар, а за Европу: 6 круна. Поруке, без новаца, неће се уважити.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 281.

Писма и новац треба слати на адресу: „Српска Вила.“ 2506. Сјат Ауеппе, Сјетејапа, Ођо, Атпегтса.

Старинар. Изишла је друга све ка Старинара за 1907. која обљављује, да ће још у току ове 1908. г. изаћи обе евеске овог листа за 1908. г. Старинар ·-пзноси слике и чланке од наших старина, што се налазе у Србији и другим крајевима, где наш народ живи. Уредник му јег. Михаило Валтровић, професор Велике Школе у миру. Чланови друштва примају лист бесплатно а књижарска је цена 10 динара годишње. Члан утемељач плаћа 120. дин. у једанпут или у пет годишњих рата по 24 дин. Члан помагач плаћа за прву годину 8 дин. чланства, а за оетале године: 6 дин.

Народне Новине. Лиет за народно просвећивање. Власник и уредник професор Живојин 0. Дачић. Ивишао је бр. 8. са врло лепим садржајем. Цена је листу га целу годину два ди. нара за Србију а три динара за све остале земље. Излазе у месечним свескама од два штампана табака. Има и слика. Препоручујемо најтоплије овај лист за наш ратарски сталеж, а и за осталу средњу класу народне интелигенције, јер је садржином својом тако лепо удешен, да заиста служи народном просвећивању.

Тепзку Ођбхог. Под тим насловом излази у Прагу већ УП. година женски преглед (реви) на ческом језику у месечним свескама од два штампана табака велике осмине са литерарним додатком. У њему пишу највише женскиње ин-

"телигентног круга. Уређује га Ана Циглогеро-

ва. Цена је листу годишње: 5 К е додатком 6 К. За Америку: 7 К. Ко је од нашег света вичан ческом језику, добро би било, да се претплати, јер ће наћи ту лепу збирку ческе литературе. Које смо листове примали у замену прошле 1908. године.

1. Американски Србобран, орган савеза „СОрбобран у Америци. Излази у Питебургу Па. сваког четвртка. Уредник је: Чедомир Павић. Цена 1 долар годишње (5 К.)

2. Балкан, политични лист, излази сваког уторка у Чикагу (Америка). Уредник је: Петар Стојачић. Цена 1 долар за Америку, а за све друге земље 150 долар.

3. Богословски Гласник, часопис за православну богословеку науку и црквени живот. Излази у Срем. Карловцима у месечним свескама од пет табака. Уредник: Архимандрит Иларион Зеремски. Цена годишња: 12 Б.

4. Босанска Вила, лист за забаву, поуку и књижевност. Излази у Сарајеву трипут месечно на великом табаку. Уредник је: Никола Т. Ка“ шиковић. Цена: 8 К годишње или 10 динара.

5. Бранково Коло, лист за забаву, поуку и