Ženski svet

једне раде, друге ће се упућивати. У свему треба човеку вежбе. Па онда, чов к се учи док је жив. Није срамота не знати, еего је срамота не хтети учити. Ни од кога се не тражи много. Сваки ће дати колико може, а удружене постићи ћемо и тако много. Више нас кадро је више и урадити, зато морамо бити сложне, јер слогом расту мале ствари, а неслога све поквари. Зато ћемо ми сваку нову чланицу сматрати за велику добит за наше коло. Ту ћемо имати прилике, да чујемо корисна предавања наших угледних људи, које ћемо за то замолиш, те ћемо и тако пр\жити поуке и уживања и себи и другима што до сад нисмо могли. Колико ћемо се ту научиш! Но осим науке имаћемо ми у нашем колу и забаве, весеља, радости. Свега ћемо ту наћи што нама приличи. Приређиваћемо села и излете у којима ћемо уживати и ми и наши Митровчани. Трошкова нећемо имати осим уписнине и чланарине. Па и ту ћемо удесити врло малу цену, како би имале што више чланица. С времена на време ћемо се овде састајати и провести по 2 часа заједно у учењу и лепој забави. За то кратко време у години ће се много урадити. а толико времена може имати свака од нас. Пошго сам Вам све ово предочила и

изнела, ја позивам сестрински сваку од Вас, да учини колико која може, па да без икакве бојазни приступи овоме послу. Хвала Вам велика на оваком ретком и лепом одзиву и на пажњи што сте ме саслушали. Уједно се захваљујем и присутним госпођама и умољавам их, да нам буду у нашем раду на помоћи и да ову нашу младу установу сваком приликом потпомажу, како би нам се број чланица умножио. А сада бих желела да од Вас чујем да ли Ви радосно прихваћате оснивање овога кола, те да ли сте вољне да приступимо одмах даљем раду? После овог говора, девојке су одушевљено приступиле оснивању девојачког кола, те је одма изабран привремени одбор са председницом уваженом госпођом Јелком В. Поповић, која је материнским речима позвала девојке на сложан и истрајан рад, и предочила им како су оне позване да створе нову генерапију са јачом народном свешћу, која је на жалост код наших женскиња јако мало развијена. За тајника изабрана је гсспођица Зора Јеремићева, учитељица, а за благајника госпођица Бојана Форишковићева, учитељица. Одмах се приступило уписивању, а уписало се 48 девојака као редовне чланице. Идући састанак заказан је за 3 недеље. Том приликом ће се и правила претрести.

У листићу...

Чочићка

У листићу у свакоме цвету, У пчелици, у њеноме лету У лептирку и шареном крилу Свуда гледам ту благодет милу; Свуда гледам Божијега дара А из срца песмица се ствара.

У дечијем слатком гугутању, И мајчице топлом миловању, У драгога оку пуном чара Што ми живот у сладост претвара, Свуда гледам Божијега дара А из срца песмица се ствара.

У веслачу веселом у чуну, Славујчићу у његовом џбуну У речици њеном жуборкању И тичице миле цвркутању Свуда гледам Божијега дара А из срца песмица се ствара.

Бр. 4. ЖЕНСКИ СВЕТ

83