Ženski svet

Сарајево.

лика навала на наше грађанство, које је и тако било изложено целе ове године на прикупљање разних прилога, па да се одложи та акција до идуће јесени, кад ће, валда, бити маље таких потраживања. Уједно је решено, да се приложи тој школи за њену Спасовску забаву 20 К до бровољна прилога. Даље је одређено, да се приложи на поновну молбу иришке Добротворне Задруге Српкиња још 15 К на подизање споменика пок. Милици Стојадиновићевој Српкињи, који се мисли ове године о Видову дне открити у манастиру Раваници и 5 К да се приложи као потпора за штампање књиге Споменице »Српска Жена« у Прагу, ко]у мисли издати Добротворна Задруга Српкиња у Иригу у корист поменутог споменика Милици Српкињи. Узети су на знање извештаји благајкиње, да је примила од Српског Жен, Савеза у Загребу признање на примљених 77'60 К чланаринског доплатка за трошкове тога Савеза и да се захвалила г-ђа Д. Д. на продуженој потпори и за пдућу 1912-13. годину. Уважена је оставка одборкиње r-ђе Олге дра Трифковића и бира се на њено место до идуће редовне скупштине г-ђа Данка Лотићка, Пријавиле се и прим љене су за нове чланице гђе: Наталија T>. Мољ ца и Софија Поповића. Узет је к знању извештај перовође, да је у име начелнице одговорио и препоручио две испитане забавиље за книнску задругу, која намерава тамо подићи задружно забавиште.

Ни једна Добротворна Задруга Српкиња није у тој мери развила и разгранала свој благотворни р&д, за тако кратко време, као што је то учинила задруга у Сарајеву. Она постоји тек осам година, и од шест година овамо издаје своје извештаје у засебним штампаним књижицама о своме раду, па тако је и ове године из дала свој VI. извештај о раду од 30. јануара 1911. до 30. јануара 1912. године, Из њега видимо, да задруга издржава: ђачку трпезу, ђачки интернат и сиротиште; а од како је умрла велика народна добротворка Мис Аделина Павлија Ирби, примила је задруга и њен интернат под своју бригу и надзор. Тако ова млада задруга под управом своје вредне и интелигентне председнице гђе Јелене Самарџија рођ. Пелеш, рукује и управља са четир просветне и хумане установе.

У ђачкој трпези имала је задруга 120 питомаца, од њих је 56 плаћало, које ручак и вечеру, који само вечеру, а бесплатно су имали и ручак и вечеру 48 иитомаца. У интернату је било иитомада који су имали и храну и одело бесплагно. У мис Ирбијевом заводу било je 12 питомица, које су училе вишу девојачку школу, а које су такође имале у заводу сва издржавања бесплатно. У сиротишту је било 26 питомаца и питомипа (17 мушки и 9 женских). То су деца без оца и матере, за које се задруга брине и издржава. За издржавање ових завода има задруга у свом подручју: Домаћицу и помоћницу за њу, префекткињу, две куварице и подворкињу. Ио себи се разуме, да задруга није могла за тако крагко време прискрбити толико капитала, ни смаћи толико прихода да то све издржава; њој помаже друштво »Просвјета« са 1000 К годишње, Велики Просвјетни Савјет са 3580 К и епархијски Савјет са 100 К, а оно прибавља све задруга чланарином, забавом и купљењем добровољних прилога, и што око 7000 К плаћају сами пигомци ђачке трпезе, Друштво има 7 добротвора, који су уплатили по 300 К једном за свагда; 51 оснивача, који су уплатили по 100 К једном за свагда; има 150 редовних чланица, које плаћају годишње по 12 К и 126 помагача, који плаћају годишње 7'20 К или по 60 потура месечно, то је свега: 334 члана. Уштеђени капитал износио је лањске године 1910-11. К 20.333'80, а на крају последње 1911-12. износи К 14.808'97. Из тог се види, да је прошле године био дефицит од К 5524'91 код издржавања њихових завода, али је то дошло отуда, што су на ђачку трпезу примили 30 питомаца више, но што је било 1910—11. г. но зато се та задруга није бацила у десперат, него се бодри још на већи и издржљивији рад за ову 1912~13. г. Заиста, достојно похвале. На Сарајевке и њихов рад могу се угледати многе задруге. И поред свих горњих својих послова и из датака није задруга заборавила ни на своју сиротињу. Она је испомагала, са месечном потпором од 4, 5 К и своје 33 старице. Поред својих друштвених послова сачинила је ова задруга и правила за Савез свију Добротворних Задруга Српкиња у Босни и Херцего-

140

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 6