Ženski svet

Митровица.

вини и разаслала је на потпис свим задругама тамо, па ће онда поднети земаљској влади на одобрење. И тако се надамо, да ће у току ове 1912. године понићи међу Српкињама и трећи Савез, који ће женску просвету, женску привреду и женско доброчинство ]ош у већој мери подићи и разгранати. Нека је у добри час!

Митровачка српска женска задруга одржала је своју 16. редовну главну скупштину 22. априла о. г. у дворници српске основне школе, а под председањем г-ђе Алексаидре Милутиновићке. Скупштини тој поднео је управни одбор овај свој извештај: Поштована скупштино! Рад наше задруге у минулој години кретао се нормалним колосеком, и можемо рећи, да је био и плодан и успешан. Тако смо прошле године стекли нових шест чланова оснивача, и то: гђу Марију Вист из Сарајева, г-ђицу Ангелину Поповић и г. Николу Илића. Положили су пак оснивачке прилоге: Чланови одбора ове задруге за спомен преминуле од г орнице наше, г-ђе Љубице Радошевић; г ђа Катица удова Крстића из Београда за спомен преминулога мужа свога и књижевника српског г. Васу Крстића Љубисава и г. Никола Борота за спомен преминуле матере своје, гђе Јелисавете Бороте. Осим тога је Митровачка Штедионица и лањске године допуннла свој оснивачки прилог са 50 круна. Према томе је наша задруга на крају 1911. године имала: 46 чланова оснивача, 20 чланова иотпомагача и 136 редовних чланова. Што се тиче материјалног стања и успеха наше задруге, то се из приложенпх завршних годишњих рачуна види, да је нриход наше задруге у г. 1911. изнео укупно К 2,304’51. а расход К 1.428 91, тако да је преостало вишка у своти од К 87570, којим је целокупно имање друштвено у прошлој години порасло од К 17.70449 на К 18.58049. С тако леиим материјалним напретком можемо бити потпуно задовољни, Највеће нам издатке чине редовне мееечне потпоре овдашњој сиромаши, на име које смо исплатили свега 1212 круна. Таку потпору, које по 10 а које по 6 К на месец, добивало је 15 штићеница наших.

Осим тога је свака штићеница добила о Божићу још по 6 круна за огрев. Прошле године дошла је наша задруга први пут у прилику, да из фонда благородне госпође Милеве пл, Милекић, властелинке од Ветова, расположи приходом од 160 круна, и тиме по завештају племените добротворке заодене 12-оро сиромашне деце српске. Задруга је према препоруци овдашњег учитељског збора набавила одела и обуће за 6-оро ученика и б оро ученица овдашње српске основне школе, и те им ствари предала на дан Св. Петке, крсном имену добро творкину, после службе божје пред учитељима њиховим и члановима овога управног одбора. На позив управног одбора овдашње српске црквено школске општине, а по предлогу месног учитељског збора, да се преко зиме заведе на српској основној школи кухиња за сиромашну школску децу, управни одбор ове задруге вољно се примио старања око набавке материјалних средстава за издржавање те ђачке трнезе и око свакидањег надзора над њом. 14 тако је ова трпеза пуна 2 Va месеца давала ручак 30-ци сиромашне деце српске, и тиме много учинила, да не заостану у телесном и душевном развитку свом. И сама наша задруга приложила је у ту lOO круна. У заједници с осталим просветним друштвима српским у месту приредили смо 17. (30.) априла пр. г. прославу стогодпшњице Доситејеве смрти. Tora дана учествовао је наш управни одбор на парастосу Доситејеву и по томе на свечаној седници у његов сиомен. На тој сед ници је говорила и наша одборница г ђпца Зора Јеремићева тему »Доситеј о дужности женскиња«, и расправила његове мудре мисли о женама. Редовну годишгБу забаву нашу одржали смо 19. фебруара (4. марта) ир. г. И ако је програм за ту забаву био одабран и изведен на потггуно задовољство публике, нисмо од те забаве имали никакве материјалне користи, јер су трошкови око ггриређења забаве били тако велики, да су премашили приход од улазннца и добровољних прилога. Тако је насгао већи дефицит, али да задруга наша не би имала штете, скупио је овај управни одбор накнадно још толико прилога, да је мањак био потпуно подмирен. Ваља нам још споменути, да је наша задруга уписала 20 удела Задруге за зидање и одр-

Бр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ

141