Ženski svet

ИСПРАВАК.

ЧИТУЉА.

Г-ђица Зорка кћерка др. Живка БоХдана земаљског посланика, венчала се 21. маја (3. Iуна) о. г. сг. Јованом бароном Апел, надпоручником ц. и кр. 12. хусарске регименте, сином пок. Евгена барона Апела и г-ђе Евгеније баронице Матенкиоид од Ст. Паулиша. У недељу 20. маја (2. јуна) т. г. у свето Успенској цркви у Перлезу, у пола-12 сати пре подне, венчао се госп. Никола М. Косанић штампар и уредник панчевачког листа „Грађанина“, са врло красном и добром Српкињицом г-ђицом Даром, милом ћерком велепоседника и благајника »Мађарске Државне Банке« госп. Мите Међарева и супруге му Љубице из Пер леза. Дао Бог да је сретно и благословено! Гђица Пава Маркшићева , кћерка Вељка Мркшића, земљомера из Руме, венчала се сг. Милутином Ристићем богословом из Шапца. Срећно! Право гласа за женскиње отима маха на западу. Прва комора шведског сабора одбилаје законски предлог са 86 против 56 гласова, да се даде и женскињу право гласа и да може бити бирана у сабор као заступник. Напротив друга комора (као код нас што је 'горњи дом) примила је тај предлог са 140 против 66 гласова. Према њиховим правилима сматра се, да је тај предлог за ову годину одбијен и може поново доћи на ред тек идуће године. Французи за свој напредак. на предлог заступника народног у Француској и бившег војеног министра Месим- а, донео је француски парламенат једногласним решењем закон, по коме ће држава давати годишњу награду од 500 франака (круна) свакој матери за четврто дете. Оне матере, које с.у до своје 30. године дали живот 9. деце, добијаће од своје бО.године годишњу мировину од 518 франака. Да би се пак ови издатци тако подмирили, опорезаће се нежењени и породице без деце, као и они, који имају само по једно дете. За Француску је ово нужно, јер тамо јако трза у натраг бројно стање становника.

f Ана Берчан. Многогодишња чланица и оснивачица Добротворне Задруге Српкиња Карловкиња и ревна читатељка нашег листа, добра и племенига жена, и Српкиња Ана Берчан у~

покојила се 20. маја (2. јуна) о. г. у својој 80. години живота. Жали је супруг Јеремија, сестра Драга С. Маринковић из Руме, поћерка Зорка Видаковић са супругом Славком и друга родбина, а особито Задруга, којој је покојница била одан члан. Вечна јој успомена! f Ђура Пецарски упокојио се у Сенти 1. (14.) маја о. г. у 67. години живота свога. Он је умировљени приседник сирот. стола сенћанског, и бивши председник срп. правосл. црквене општине у Сенти. Покојни Ђура био је и члан Матице Српске. Оставио је за собом удову Мару рођ, Арадску и четир одрасла сина: Милутина, Славка, Бранка, Ивана и кћерку Десанку. Наше саучешће родбини, а покојнику нека је лака црна земља! t Душко ПеТрОВИћ. Нашег честитог одветника суботичког и члана управнол одбора Матице Српске у Новом Саду, г. Дра Јована Петровића-Ћате и супруге му Милинке, задесила је велика жалост. Њихов синчић Душко, ученик 1. разреда основне нар. школе упокојио се 14 (27.) маја о. г. после кратког и тешког боловања у осмој години свог млађаног живота. Поштовани родитељи нека приме наше саучешће а Душку нека даде преблаги Бог рајске насладе! f Ета Михајловић, управитељ Вршачке Кредитне Банке упокојио се после кратког и тешког боловања 15. (28) маја о. г. у 52. годики живота. За пок. Етом ишао је вазда леп глас, народ ra је поштовао и ожалио. Оставио је за собом неутешну супругу Дану рођену Илкић, сина Ету, чиновника аустро угарске Банке, Емилију ћерку и пуницу Анастасију Илкића. Вечан му спомен! f Радивој Поповић, врховни надзорник поште у Осеку, примеран чиновник, ваљан и угледан Србин, преминуо је 29. маја (11. јуна) о. r. у 57. години живота и ојадио супругу Ленку и кћери Љубицу удату Марић у Ади и Веру још у коси. Вечан му спомен!

У песми из прошлог 5. броја нашег листа, под насловом: »Старчева успомена«, случајно је изостало у штампи име песникиње: Даница С. Чочићка, што молимо да се попуни.

Бр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ

147