Ženski svet

Бр. 6. и 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 159.

јаке промаје и ветра, а нарочито кад су загрејани и знојавни.

Наша пословица вели, ко се чува и Бог га чува, па зато, ко је рад да се сачува од разне врсте костобоље, нека пази на ове прописе:

Да не лежи и не седи, а камо ли да спава на земљи и на трави, а нарочито кад је влажна и мокра.

Да у кући не спава на земљи или цигљи и на мало сламе, већ да направи кревет и да простре дебео слој сламе или простре по земљи и трави ћебе или што дебље и суво а што не пропушта лако влагу.

Да не иде бос кад је време хладно и кад је киша.

Чим се обућа ил одећа укваси, нека се одмах замени са сувом или бар што је могуће пре. Још док се хода и ради у мокрој обући и одећи не утиче тако рђаво, ал чим се престане ходом и радом нека се скида и обућа и одећа мокра и сувом нека се замене.

Не иди гологлав по пољу кад је хладно и кад је ветар.

Чувај се промаје и кад си у соби, а особито кад си загрејан и знојаван. Ово нарочито препоручујемо женама, јер оне често хоће да стоје на промаји кад спремају собе или кад кувају у кујни или раде какав тежи посао.

Чувај се ветра па и малог поветарца кад си знојаван и загрејан. Кад се после већег рада одмараш, прво се

избриши од зноја, огрни се и не раскопчавај, јер ће ти прва пријатност загорчати после боловима. Ако ти је могуће пресвуци се после сваког великог зноја, нарочито, ако излазиш на поље ил на ветар.

У топлој соби скини увек горњу одећу. Кад је хладно утопли се што боље, а нарочито пази, да су ти ноге топле, јер се с ногу најпре назебе.

Не стануј у влажном стану.

Поред оваког чувања добро је и да се тело очвршћава, да може издржати разне случајеве, у којима човек запада у животу изненада и против своје

воље.

За очвршћивање тела најподеснија је вода. Зато се треба и зими и лети што чешће купати у такој води, као што је и тело топло, а сваки дан се ваља умивати, врат, руке и грудни кош прати и грубим пешкиром истрти. И ноге ваља чешће прати, ако је могуће

'" сваког вечера пре спавања. На тај на-

чин очврсне тело и не може да му шкоди сваки ветрић.

Сувише утопљавање тела разнежи га и смањује му отпорну снагу.

Ко хоће да се сачува од многих болести, а нарочито од данас тако честе болести, што се зове костобоља или реума, нека се држи ових правила, које „Здравље“ препоручује.

52 МА

МОК

Чујете лиРР...

Да се тврђави љутој одоле

У њој непријатељ победи и сатре, Своје сте прси промрзле и голе. Стављали увек сред највеће ватре.

Чујете ли њине клевете и лажи,

И подлости гадне само њих достојне 2 Чујете ли небрат шта још од нас тражи, И како презиру велике покојне 2!...