Ženski svet

Стр. 256.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 11

завештатељке не могу бити примљена. Остали предмети нису од интереса по наше читатељице,

Земљорадничке Задруге. На почетку 1912. године било је свега 834 задруге. У току 1912. године основано је 22 задруге. Обуставиле су рад и брисане су из чланства 2 задруге. Према

томе радиле су крајем 1912. године свега 354

задруге (сада има међутим 364 задруге, а у оснутку је преко 20 нових задруга).

Од 354 споменуте задруге пада их 216 на Хрватску и Славонију, а 138 на Угарску.

У 354 задруге било је крајем 1912. године свега 12.650 задругара. У домовима свију .задругара било је 14568 душа.

По послу било је 128 свештеника, 130 учитеља, 189 трговаца, 648 занатлија, 11.129 ратара и 426 осталих.

Писмених задругара било је свега 9444, а неписмених 8206.

У години 1912, имали су сви задругари заједно своје земље 104.18! јутро. Вредност те земље процењена је на 96', милијуна круна, вредност задругарских кућа на 28 милијуна круна и вредност покретнина на 18 милијуна круна. Целокупна имовина задругара вредила је, дакле око 142:, милијуна круна.

Дугова било је укњижених и некњижених свега око 12'љ милијуна круна, што чини 97 од целокупног имања. · 5 3

Верени и венчани. Г-ђица Олга Каћанска, поћерка поседника новосадског г. Александра (Леке) Ракића из Новог Сада, чланица задружна, верила се с г. Атилом Дером економом, сином нашег угледног суграђанина и поседника г. Јоце Дере а синовцем професора и књижевника дра Ђорђа Дере.

ТЕ -ђица Милица Јовановић кћерка пок. г. дра Душана Јовановића, адеоката из Нов. Сада верила се с г. др. Александром Мочом, адвокатом уз Н. Сада.

ТГ-ђица Лепосава Гавриловићева, кћерка пок, Јована Гавриловића пароха Дешчанског, верила се с г. Петром Шећеровим из Деске.

Г-ђица Олгица Григоријевићева, кћерка г. пароха сентиванског г. Милоша Григоријевића и супруге му Данице рођ. Завишић, верила се с г. Савом Јанковићем, чиновником Централног Кредитног завода у Новом Саду.

Г-ђаца Тијана Стоја, кћерка пароха старо шовског г. Милана Стоје, верила се сг.

употребе и проневере чинио

Божидарем Бојићем, свршеним богословом из Нових Карловаца (Саса) у Срему.

Г-ђица Маргариша Јанковићева, кћерка г. др. Пајице Јанковића, адвоката новосадског, верила се с г. др. Миливојем Ковачевићем, Поседником из Аде.

Госпођица Ружица Шилићева наша вредна чланица и кћерка поседника г. Тоше и супруге му Велинке наше одборнице, венчала се ст. Арсом Токиним , сином т. Живе и Олге Токин поседника из Уздина.

Г ђаца Јулка Илијћева из Шида, верила се. с г. Манојлом Јеремићем трговцем из Београда.

Г ђица Зорка Јеремићева, учатељица у Ми: тровици, председница Девојачког Кола и наша сарадница, верила се на Митров дано г. с г. Богданом Лалошевићем, учитељем у Митровици,

Како њој, тако и свима горњим вереницама и младенцима желимо најповољније здравље и сваку срећу и напредак у свом брачном животу.

Панамски пролаз. Прошлог месеца довршен је прокоп земљоуза, Панаме у Америци, који се годинама ради иу ком је послу многе злоуправник тога посла, те је с тога и прекидан посао и по коме је добила назив свака проневера „Панама“.

"Сад 16 и то светско дело довршено и од сад

ће саобраћај између западне и источне Аме-

_рике много краћи бити. Северна и јужна Аме-

рика су тиме одвојене, ал је спојен Атлански и Тихи (Велики) Окејан И људство се приближило.

Српска изложба у Паризу. Коло Српеких Сестара у Београду смера, да за идућу 1914. годину приреди изложбу женских ручних радова Српкиња из новоослобођених крајева, да и тиме докажу, да ни после 500 годишњег варварског притиска није ни у ономе Српству изумрла жица културе и лепог укуса.

брпеко народно позориште приспело је из Паланке (Бачка) у Нови Сад и у првој својој представи у среду 25. септембра (8. октобра) о. г. давало је „Максима Црнојевића“ од дра Лазе Костића. |

Исправак. У последњем 10. броју нашег листа поткрале се у песми: „Облацима“ две погрешке, које мелимо да се исправе. У 6 строфи стоји у другом реду муњу, а треба: муку, а у 10 строфи последњи ред стоји реч: Ваљда, а треба: Вазда.