Židov

Iz jugoslavenskih zemalja.

iz sjednice Zemaljskog odbora Saveza cijonista.

Na sjednici od 16. novembra o. g. stvoreni su slijedeći zaključci; 1. Zemaljski odbor Saveza konstituira se kao predstavnik narodnih Židova u jugoslavenskim zemljama s pravom, da sebi prema potrebi kooptira nove članove. 2. Postojeće cijonističke mjesne organizacije i Židovi, koji se osjećaju članop vima svoga naroda, imadu se jedinstvenog istupa radi podvrgavati direktivama i nalozima izdanim po spomenutom odboru i neminovno dovesti u sklad svoje djelovanje s tim direktivama. 3. Pozivaju se mjesne organizacije da Zemaljskom odboru Saveza cijonista odmah dojave svoga pouzdanika, a i sastav svojih odbora; gdje nema mjesne organizacije, neka se što brže stvore mjesni odbori izborom, u kome neka učestvuju jedino narodni Židovi. 4. Čim se srede prilike, provest će se izbori delegata za zemaljsku konferenciju i odrediti mjesto i vrijeme sastanka zemaljske konferencije. Potanje upute slijedit će. 5. Do odluke Zemaljske konferencije zvanično je glasilo Zemaljskog saveza cijonista „Židov". 6. Dopisi šalju se na naslov „Zemaljski savez, cijonista za jugoslavenske zemlje" Zagreb, Petrinjska ulica 22. Usmene upute u židovsko-narodnim stvarima daju od 3 do 4 sata popodne: Dr. Ivan Jacobi jelačićev trg 25 (telefon 407) i to u ponedeljak, srijedu i petak, i dr. Hugo Kon, Zrinjski trg 14 (telefon 852) u utorak, četvrtak i subotu.

Zemaljski odbor Saveza cijonista.

Hanuka 5679.

Imamo razloga, da ove godine svečano proslavimo ovaj narodni i cijonistički blagdan. Prestao je krvavi i at, stojimo pred svjetskim mirovnim kongresom, koji će da riješi sva dosele sporna međunarodna pi. anja i da uvede trajni red na osnovu pravednosti, kako je Wilson shvaća. I židovsko će se pitanje riješiti. Židovski će narod nakon 2000 godina opet dobiti svoju zemlju, svoju državu, svoju slobodo. Neka se stoga u svakom mjestu, gdje je više Židova ove godine bezuvjetno proslavi Hanuka s odgovarajućom svečanom priredbom. Te se svečanosti imadu držati pod devizom „Pobjeda Makabejaca“. Treba da i naši Židov u svim mjestima dokažu, da se osjećaju 1 jedno s cijelim židovskim narodom i da dijele njegove nade i radosti. Neka se skuplja za Židovski narodni fond, neka svaki obilno daruje, jer velike su svote potrebne za izgradnju židovske države. Odmah na posao! Osigurajte velik moralni i materijalni uspjeh Hanuka-svečanostf, time, da ih pravovaljano pripravite!

Molimo eij. pretplatnike kojima je istekla pretplata, da je bey cdvlačno obnove. Vojniei i oni, koji su demobilipovani neka odmah pošalju nove svoje adrese.

Izjava Židova Bosne i Hercegovine.

Židovi Bosne i Hercegovine upravili su „Narodnom Vijeću 14 SHS u Zagrebu slijedeću izjavu: Mi Židovi Bosne i Hercegovine, koji smo uvijek živjeli u bratskom saobraćaju sa narodima ovih zemalja i s njime dijelili svaki udes u sreći i nesreći, prateći sa najboljim željama političke težnje jugoslavenskih naroda, osjećamo dužnost da dademo slijedeću izjavu: Kao svijesni i nacionalni Židovi, koji vazda i nadasve cijene velike ideje samoodredjenja naroda i demokracije, priključujemo se programu „Narodnoga Vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba 44 sadržanom u objavi od 19. oktobra 1918. te kao sinovi ovih zemalja vidimo u toj objavi (točka 5.) posvema zajamčen slobodan razvoj Židova Bosne i Hercegovine. Sarajevo, 24. oktobra 1918.

Židovsko nacijonolno društvo u Sarajevu. Početkom rata moralo je društvo obustaviti svoju djelatnost. Prije godinu dana oživjelo je društvo na novo i odonda sa zadovoljstvom i velikim veseljem opažamo, kako se svakim danom društveni život sve ljepše razvija, kako se narodna snaga budi, kako se staro i mlado u sve većem broju okuplja na zajednički rad. Taj rad već počinje donositi plodove. Iz sredine Židovskog nacijonalnog društva proistekla je misao izdavanja lista; po zaklučku odbora obđržavaju se svake srijede cijon. sastanci, koji će sudeći po dosadašnjem uspjehu nesumnjivo biti od velikog poučnog i odgojnog utjecaja na našu omladinu. Nadalje je društvo počelo priredjivati porodična sijela u svrhu promicanja društvenosti medju Židovima; marljivi društveni komesar za ~Ž. N, F.“ razvija veliku propagandističku djelatnost; knjižnica je u zadnje doba obogaćena mnogim novim židovskim knjigama; u čitaonici nalaze članovi veliki broj židovskih listova, te ih marljivo čitaju. Židovi, koji ste se dosada držali po strani, stupile u naše nacionalno društvo, jer je jedino ovdje mjesto svijesnim Židovima! (Žid. svijest.)

Predstavnici srpske vojske kod sarajevskih rabina.

U četvrtak 7. novembra po podne po sjetio je gosp. nadrabina dra Levya, kr. srpski potpukovnik, gosp. Ranković u pratnji svoga adjutanta, te sa predsj. N. V. g. Oligorijem M. Jeftanovićem, da isporuči svoj pozdrav židovskom narodu. Gosp. Rankovič je pozdravio našeg nadrabina kao predstavnika židovskog naroda u ime srpske vojske, istaknuvši osobito domoljublje i požrtvovnost Jevreja u Srbiji. Pri tom je naglasio, da su Srbi poznati demokrate, koji vazda i na svakom mjestu to dokumentiraju. Naš nadrabin, gosp. dr. Levy zahvalio se predsj. N. V. gosp. Giigoriju Jeftanoviću, što mu je dao prilike, da kao predstavnik židovskog naroda osobno upozna vodju viteške i pobjedonosne kr. srpske vojske, a gospodinu potpukovniku Rankoviču zahvalio se osobito za njegovu pažnju. Nas nadrabin je rekao; „Znamo, da naša braća u Srbiji uživaju jednako-

pravnost; mi gajimo prema srpskom narodu velike simpatije, jer su Srbi nosioci pravog demokratizma i tolerancije na Balkanu; Srbi su borci za slobodu i oslobodjenje svih potlačenih, a Židovi, koji se vijekovima bore za ravnopravnost i samoodredjenje, imadu mnogo razumijevanja i toplog priznanja za nosioce i pobornike uzvišenih idejala slobode i jednakopravnosti 44 . Istog dana i u istoj pratnji posjetio je potpukovnik, gosp. Ranković našeg nadrabina dra. Weszela. Gosp. Ranković je tom prilikom rekao: „Veselim se, da mogu u Vama pozdraviti predstavnika Zidova u Bosni i Hercegovini, tim više, što su židovski vojnici prolevali svoju krv osobitom hrabrošću i vernošću u borbi za naše ideale. Jedan se židovski vojnik, imenom Amar neobično istaknuo i kao lav borio, tako te su njemu posvećeni trg i ulica u Prištini. Mogu Vam još reći, da su naši židovski sugradjani u Srbiji uvijek uživali sva prava, te su se u državi uvijek pokazali dostojnim svojih državljanskih prava. Tako ćemo zajedno dijeliti radost i želost i u novoj državi grba, Hrvata i Slovenaca te hoćemo, da i u Bosni i Hercegovini uživaju Židovi sva prava i da nadju ovdje svoju pravu domaju 44 . Mi se veselimo ovom istorijski važnom dogadjaju, te u ime svoje i našeg naroda zahvaljujemo predstavniku kr. srpske vojske i njegovoj pratnji za posjete. (Žid. svijest.)

Židovski časnici iz Srbije u Zagrebu.

Dne 9. o. mj. dođoše u Zagreb, iz austro-ugarskog zarobljeničkog tabora, srpski zasužnjeni časnici, a među njima 7 Židova, cijonista s plavobijelim značkama. Na 10. o. mj. posjetiše oni redovito sijelo Benot-Cijona. Predsjednica Mirjam Weiler pozdravila ih je vrlo srdačno i dala oduška radosti, da gosti u zarobljeništvu ne zaboraviše svoj narod i da im je na povratku u domaju prvi put u židovski život i židovska društva u svrhu upute u stanje židovskoga problema, Slijedilo je vrlo lijepo predavanje članice Side Weiss o „Cijonizmu prije Herzla I *, koje je gost Alfred Singer još nadopunio. Lav Stem pozdravio je goste u ime cijonističke organizacije, čestitao im na odličnom držanju srpskih Židova kroz 7 godina ratovanja, pohvalio demokratsku svijest kraljevine i naroda Srbije i židovsku svijest našega naroda u Srbiji i pozvao goste, da nakon povratka u domaju porade oko intenzivnog rada u okviru zajedničke cijonističke organizacije Jugoslavije. U ime gostiju zahvališe se na pozdravima potporučnici Hugo Frohlich i Levi vrlo lijepim govorima. Sijelo bilo je izvrsno posječeno. Bde su prisutne sve članice i mnogo ženskih i muških omladinskih i građanskih gostiju, koji su slučajno saznali za dolazak židovskih časnika iz Srbije u Benot-Cijon, pa je ta proslava židovskog bratstva na sve prisutne učinila vrlo dubok dojam i ostavit će u njih trajnu uspomenu. Na večer istoga dana bio je u čast gostiju komers u Velikoj kavani, koji je bio toliko posječen, da su ljudi hrpimice stajali. Predsjedao je Dr. Aleksander Licht, koji je kao časnik prvi puta od buknuća rata mogao da opet javno istupi u cijonističkom divotu, što je Lav Stern u svojem pozdravnom govoru naročito istaknuo, naglasivši, koliko su cijon. organizacija i njezin stari vođa trpili kroz ovo 4 1 ,

6

~Ž 1 D O V" (HAJHUDI)

BROJ 22.