Židov

K. otklanja svaku odgovornost cijonističke organizacije za ove pregovore i utanačenja i zaključuje, da Egzekutiva ima od Jabotinskog nakon njegovog povratka tražiti opravdanje / izvjesi!,’ t tome A. K. u narednoj sjednici«. Primljen je još čitavi niz predloga i poticaja kao odaslanje delegacije iz Palestine u Ameriku, uredjenje proputovanja kroz Rumunjsku, te predlog Kaplanskog glede palestinskih ureda: >A. K. prepušta Egzekutivi glede provedenja kongresnih raključaka o organizaciji palestinskih ureda da se sporazumi sa • virn interesentima i da o tome izvješćuje u narednoj sjednici A. K.< Nakon noćne sjednice, koja je trajala do 2 sata u jutro, svršene su rasprave u petak prije podne.

Iz Jugoslavije

NAŠIM PRETPLATNICIMA. Radni Odbor zaključio Je u svojoj prvoj sjednici, da »Židov« ima ove godine postati tjednikom. Naš će list prema tome odsad izlaziti nedjeljno jedamput i to svakog p c t k a u 4 sata poslije podne. lako je višekratno iziaženje lista skopčano znatnim novčanim žrtvama, odlu(čili smo ipak, da ne povisimo pretplatu za »Židov«, te će list i nadalje stajati godišnje K 120. Upravljamo stoga apel na sve naše sumišljenike, da nas materijalno 5 moralno podupiru. Materijalno time, đu nam pribave što više pretplatnika i oglasa, a moralno svojom izdašnom suradnjom. Uredništvo i uprava »Židova«. Tiskovni fond- Benot Cijon, Zagreb, dio prihoda Hanuka-priredbe K 500. Sjednica Saveznog odbora S, C. I. 27. decembra pr. g. održana je u prostorijama sefardske bogoslovne općine u Sarajevu sjednica novo izabranoj? Savez nog odbora S. C. I. pod predsjedanjem predsjednika dra. Huge S p i t z e r a. Sjednici pribivalo je 15 članova. Predsjednik pozdravio je u kratkom govoru članove odbora i u krupnim crtama iznio sistem rada, kojega bi se S. ,Q. n provadjatiju preuzetih zadataka imao da drži. Iza toga preduzeto je konstituisartfe S. O-a. Potpredsjednicima izabrani su; nadrabin đr. Moric I. e vi, Sarajevo, dr. David A 1 k a I a y, Beograd, dr. Julije D oii a n y i. Karlovo selo- i dr. Aleksandar I- i c h t, Zagreb. U Radni odbor ulaze: dr. Aleksandar Licht. Rikard Herzer, dr. Marko Horn, David S p i t z e r, Šimo Spitzer, đr. Beno S t e i n, Lav S t e r n, dr. Alfred S i n g e r, Slavko D c u c h t, dr. Hugo B a u e r, Makso B o r o v i c svi u Zagrebu. URedakcioni odbor za »Židov« ulaze: dr. Alfred Singer, Rikard Herzer i prof. Aleksa S z e m n i t z. U Palestinski ured ulaze: dr. Beno S t e i n. Slavko D e u c li t i David Spitzer. U Povjereništvo za Keren Kajemet: Lav Stern, S. Spitzer. Upravu Keren Haje soda pridržaje i nadalje Sime Spitzer. U Revizionalni odbor izabrani po Saveznom Vijeću: Josip Kraus, Žiga

N e u m a nn, Arnold F 1 e i s c h h ac k c r, Iso Her m a nn. Sarajevo i V i g. Nov i sad. Iza toga se raspravljalo pitanje reorganizacije mjesnih cijonističkih organi zacija, te je u tome pogledu iznešeno više predlogfr, koji u glavnome naglašuju potrebu što češćeg i užeg osobnog kontakta izmedju vodstva zemaljske cijonističkc organizacije i članova pojedinih mjesnih odbora. Svi prisutni članovi S. O-a. izjavljuju se pripravnim da posjete tokom godine nekoliko mjesta, koja leže u okolišu njihova boravišta, odnosno u krajevima njihovog zvaničnog djelovanja, te da porade na što tijesnijem kontaktu vodstva sa odborima kao i sumišIjenicima odnosnih mjesta. U Rosnoj i Hercegovini obavit će takove dogodične posjete članovi Židovskog nacijonalnog društva za Bosnu i Hercegovinu. Nadalje pretresano je pitanje cionističkog rada u Vojvodini, te stvoren zaključak, da se Radni odbor stavi u vezu sa nekim cionističkim ličnostima u Vojvodini i da po saslušanju njihova mnijenja zajedno s njima nadje put i način, kako bi se ondje stvorile čvrste organizacione osnovke za cionistički rad u okviru Saveza Cijonistn Jugoslavije, Podjcdno je R. O-u. stavljeno u zadatak da posveti osobitu pažnju organi zatornoj izgradnji u mjestima Srbije, napose južne Srbije i da u tu svrhu predobi podesne ličnosti, koje će posjećivanjem odnosnih mjesta preduzeti organizatoru) i propagundistički rad. S osobitim zadovoljstvom uzeta je k znanju izjava g. nadrabina dra. Morica Levia, da je pripravan preuzeti ovaj rad u mjestima južne Srbije. Predsjednik zaključuje sjednicu izričući u ime Saveza Cijonista Jugoslavije toplim riječima duboku harnost pretstojništvu sefardske bogoštovne općine. Židovskom nacijonalnom društvu i Gradjanskom odboru za bratski prijem, uzorno pripravljenu konferenciju i marnu brižljivost, su boravak sviju učesnika Saveznoga Vijeća učinili nadasve ugodnim, a svojim priredbama u svih učesnika ostavili nezaboravne utiske. .Sjednica Radnoga Odbora. Dne 7. o. mj. sastao se novoizabrani Radni Odbor u prvu svoju sjednicu, kojoj je osim članova R. O-a pribivao i član S. O-a dr Edmund F i s c h e r iz Osijeka. Potpredsjednik S. C. I. dr. Aleksandar Licht preuzima predsjedništvo R. O-a. Iza pozdravnih riječi iznosi smjernice budućeg rada i način njegova provadjanja. Preduzima se podijela resora unutar R. O-a. Tajništvo: Rikard Herzer. Blagajništvo: David Spitzer uz suradnju Maksa Borovica. Keren Hajesod; Sime Spitzer. Keren Kajemet: Lav Stern. Palestinski ured: dr. Beno S t e in, Slavko D e u c h t i David Spitzer. Zastupnik Saveza židovskih omladinskih udruženja: dr. Beno S t e i n. Uredništvo »Židov-a«: dr. Alfred Sing e r, glavni urednik, Redakcijom odbor: prof. Aleksa Szemnitz, Ri kard Herzer, dr. Nikola Tolnauer i 1 zastupnik omladinaca. Nakon odulje debate stvoreni su slijedeći zaključci:

»Židov* ima.izlaziti kao tjednik i to svakoga petka poslije podne. Pretplata ne će se predbježno povisiti. Članovi R. O-a. imadu prikupiti što veći broj oglasa. Ima se posvetiti što veća pažnja izvještavanju o životu i radu u pojedirmn mjesnim cijomstičkim organizacijama i židovskim kahal im a. Prihvaćen je novi oblik natpisa »Židov*. Za übiranje pretplata u Zagrebu ima se namjestiti inkasator, a na povjerenike u provinciji upraviti apel, da prikupe što više pretplatnika. Ima se u »Židovu* upraviti Man ife s t na sumišljenike. Sastav povjeren dru. Lichtu. Tajništvo ima da izradi clrkularno pismo mjesnim odborima u pogledu reorganizacije mjesnih cijonističkih organizacija. Bcriva činovnika Saveza i podvornika povisuju se u visini preliminara, predvidjenog u ovogodišnjem budžetu. Izda ci za stanarinu, svijetlo i ogrijev. te beriva podvornika repartiraju se na pojedine institucije Sjaveza. Usvaja se pred log, da odaslanstvo S. C. i. čestita nadrabinu dru. Hosei Jacobi povodom njegova 80. rodjendana. Iza toga prekida predsjedatelj sjednicu. Nastavak sjednice 9. 1. o. g. Prisutni predsjednik i svi članovi R. O-a. Dr. Stein referiše o halucim, Simo Spitzer referiše o Keren Hajesodu. dr. Singer o pregovorima sa tiskarom u pogledu Leđnog izdavanja »Židova*. Stvoren je zaključak, da se R. O. obrati na mjesne odbore u pogledu rokovanog namaknuo; sredstava, jer o is* punjenju ovog zahtjeva ovisi nastavak rada. Nadalje je zaključeno, da se R. O. obrati pismom na dra. Julija Dohany'a i zamoli njegovo mnijenje o mogućnost:im* reorganizacije cijonističkog rada u Vojvodini. Posjet groba Johanana Thau-a. Prilikom zasijedanja Saveznog Vijeća u Sarajevu posjetili su nekoji članovi R. O-a. s odbornicima Židovskog Nacijonalnog društva grob Johanana Thau-a. Tora zgodom zaključili su da će u znak zahvalnosti za požrtvovni rad smjestiti u ime Saveza Cij. Jugoslavije mramornu ploču na spomenik. Kantor Sigtminđ Neumann. Dne 3, o. mj. preminuo: je nakon duge i teške bolesti zagrebački kantor, Sigmund Neurn an n. u dobi od 67 godina, te je uz veliko učešće židovskoga gradjanstva sahranjen, dne 5. o. mj. Nadrabin g. dr. Hozea Jac ob i i prof. dr. Gravro Sch\v ar z toplim su se rječima oprostili od pokojnika istakavši njegovo revno vršenje službe, koja ga je sva ispunila. Kantonalne funkcije obavio je nadkantor g. Josip Ren d i poznatom preciznošću. Pokojni kantor Neumann službovao je 27 godina u Zagrebu, te je u svim krugovima bio jako obljubljen. Bio je jedan od onih baal-tefila, koji su pjevajući stare lijepe tradicijonalnc napjeve, naročito za visokih blagdana, znali uliti u te napjeve svu toplotu židovskoga osjećanja i time ostaviti na slušatelje dubok dojam. Bogoštovna općina mu je u znak priznanja dala počasni grob. Glavna skupština jevrejskog kuratorija u Zagrebu. U nedelju, dne 8. o. raj.

BROJ I—3.

»ŽIDOV* (HAJHUDI)

21