Židov

Legalizacija škola židovskog kulturnog društva. Židovske svjetovne škole, koje postoje u Varšavi, bile su dosada samo trpljene ali ne legalizirane. Sve molbe za legalizaciju bile su od školskog vijeća odbijene s motivacijom, da se ne mogu legalizirati one škole, koje se od nepriznatih zemaljskih organizacija uzdržavaju. Židovskom je radničko-kulturnom i odgojnom društvu poslije raznih nastojanja pošlo za rukom postići ovjerovljenje štatuta tako, da je uklonjena svaka zapreka da se legaliziraju škole, koje ova institifcija uzdržaje. Društvo je dobilo pravo da upravlja i potpomaže škole sa židovskim nastavnim jezikom kao i pripravnih škola i večernjih kurzeva. Demobilizirani časnici ii Poljskoj i Židov’. Pri konferenciji demobiliziranih poljskih časnika radi osnutka save/a, podnijeli su zastupnici iz Foznanja i Pommernp predlog, da članovi mogu b/ti samo časnici poljske narodnost!, i da se Židovi nikako ne mogu uračunati u poljsku narodnost. Budući je njihov predlog. odbijen sa 8 glasova većine ostavib su konferenciju. (Židovi u Poljskoj i ne žele, da ih se übroji u poljsku narodnost. Nikako ali nema posla nacijonalizam u savezu časnika!) Židovsko ministarstvo u Litvi. Ministar predsjednik Litve predložio je svojem kabinetu na temelju prije održanih dogovora predstavnika svih frakcija parlamenta kod državnog predsjednika, zakonski predlog radi osnutka židovskog ministarstva. Ovaj zakonski predlog primljen je nepromijenjeno od ministarskog vijeća, te će slijedećem sastanka sejma biti predložen na prihvat. židovsko Ministarstvo u Litavskog . Litavski ministarski savjet prihvatio je zakonsku osnovu koja- se odnosi na židovsko ministarstvo, oživotvoruje Galvanovskijeve nazore koje je svojedobno u Oenpvi razvio u razgovoru sa židovskim žurnalisiima. U smislu ovoga nacrta drži premijer nepotrebnim, da se ministarstvo oporo drži ustava države., Ali u njegovom je nacrtu predvidjeno, da se židovskom ministru podijeli jedan odredjenj portfelj, namjesto kako je do sada otpravljao dužnost kap ministar bez lisgice. židpvi Litavske, za židovsku djecu u Ukrajini. Parj.s, 4.igla. (]. C. B.) Akcija Zidova iz Litavske za gladnu braću u Rusiji i Ukrajini vrši se dobrim uspjesima, U Kovnu su se koncem jula održala dva specijalna dana za sabiranje. Cjelokupno židovsko pučanslvp je spremno pridonijeli žrtvu za ovo pomoćno djelo. Egzekutiva žid. svjetske pomoćne konferencije primila je od Žid. narodnog vijeća u Kovnu ček na 250.000 maraka za Prchranilišle za Židovsku siročad u Ukrajini. Na ime židovskog narodnog vijeća u Kovnu ctvara se kuhinja, gdje će se u prvo vrijeme stotinu djece izdržavati. Uvodjenje antisemitskih filmova. Berlinska filmska industrija najavljuje jedan novi film pod naslovom »Mirisi iz istoka«. U filmu se prikazuje, kako židovski bjegunci izseljuju i po lom u Berlinu započinju trgovanjem na ulicama; razvijaju se do švercera, koji na vagone švercaju zatim dolaze do feudalne ville sa automobilom.

Protivno od toga prikazuje borbu Nijemaca sa Volge (koloniste) kojima je njemačka vlada zabranila imigraciju bez obzira na to što su im sunarodnjaci. Zabrana spomen-slova Rathenau-u na univerzitetu u Wienu. Rektorat bečkog univerziteta je studentima socijal-demokratske stranke zabranio obdržavanje pomenslova u svečanoj sali univerziteta. Židovi u republici na dalekom istoku. Član trgovačkog odjeljenja republike na dalekom istoku, B. Skv i e sk y, koji sada boravi u Washingtonu, izjavio je u jednom razgovoru dopis. ). B. Ca; Broj je Židova 60.000. Postoji potpuna ravnopravnost svih narodnosti i vjera. Ustav osigurava svim narodnostima, a tako i narodnim manjinama potpunu autonomiju na najširoj bazi. Postoji ministarstvo za narodnosti, kojem su podredjeni odjeli pojedinih narodnosti, te upravlja i nadzire narodno samoodredjenje. Ustav daje narodnim manjinama i kulturnu autonomiju. Jezik autonomnih kulturnih grupa je jezik dolične narodnosti; ukrajinski, židovski. koreanski i tatarski. Država daje velike polpore narodnosnim manjinama u kulturne svrhe. Skori posjet predstavnika Ice u Berlinu. Predstavnik Ice Leonard Monetfiorc, sin Claude Montefiore predsjednika Anglo Je* wish Associatiatipn posjetio je školu Tarbut saveza i predao ravnateljstvu jedan veći osobni dar. Oosp. Leonard Montefiore nastavlja slijedećih dana putovanje za Berlin. Iz cijonističkog svijeta i Palestine.

Godišnja konferencija amerikanskih. cijor.ista. Pregovori sagmppnv Brandeis. U administrativni odbor izabrani su na, konferenciji u Philadelphiii Cpnheim, Goidberg, Neumann, Robinson, Rothenberg, Lihweitzer„ Siegel, Louis Upsj<Y (kap predsjed.l i Wilhom, Topkis Rizničar), Egzekutivi pripadajm Branili, Maslianski, sudac Rosenblatt. Baror.des, Lampetr, Mak, Richards. Rooert Szold i Zolofkof. Osim toga. izabran je odbor za pomirenje, Jkoji bi ifnao.da ,se stavku doticaj sa grupom Br.andc.is J sličnim grupama, koji suradjpju Pd obnpvi Palestine, da bi se sveukupni, rad za Palestinu ujedinjo. Ovaj odbpf, . imade dalekosežne punomoći, imade ali .da -t u nekim .stvarima ishodi najprije odobrenje egzekutive. Nahum, 3 oko J ov je u završnom govoru istekao, da je poskadd doduše vrlo velike tmancijalne i političke uspjehe, ali organizacija jpš nije pojačana. To mora da bude zadaćom slijedeće.penjode rada. U pogledu projekta Ruthenberga za elektrifikaciju Palestine obvezali su se amer’kanski cijonisle, da doprinesu preko jodnog milijuna dolara,. uključivši 75.000- prjed;načnit\ doprinosa po hiljadu dolara. ko», je imadu ,da dadu bogalj cijoniste. Pregovori sa grupom Brandeis vode. se na lemeIju priznanja Palestine Developpment Council-a kap socijalnog l ekonomskog faktora pn obnovi Palestine s jedne.strane, a s druge strane na temelju priznanja Keren Hajesoda kap financijalnpg faktora cijonističke organizacije u Londonu. Gospodarski procvat Palestine. Direktor madžarskih općih ugljenokopa Albrecht Spiegel upravo se povratio iz Palestine,

gdje je po nalogu kuće Rolhschild imao proučiti mogućnost osnovanaj jedne fabrike cementa. On je opisao zastupnicima štampe, gospodarski procvat Palestine pod Englezima, koji velikim marom nastoje da učine zemlju što plodnijom. Engleska kolonijalna armija uspostavila je najsjajnije sigurnosne prilike Petrolejska bušenja obećavaju najIjpeši uspjeh. Vodena sna ga Jordana iskoristit će se u radnu snagu. Poljodjelstvo pridiglo se uslijed dobrih natapanja do te visine, da se računa na dvije žetve godišnje. Fabrika cementa koju će finansirati kuća Rolhschild obećaje najbolji uspjeh . Prošle godine moralo se uvesti 25.000 tona cementa u iznosu od 100.000 funti; nova fabrika udovoljavala bi pak svim zahtjevima zemlje. Protest protiv engleske mandatne politike. Jedno muslimansko odaslanslvo otputovalo je u Meku, da stavi do znanja kralju Hedžasa, te arapskim pograničnim državama i hodočasnicima, protest Palestine protiv cijonističke tendence i mandatske politike. Jedno kršćansko odaslanstvo pod vodstvom mnsgr. tiaggiara pošlo je sa istom zadaćom u Rim. židovski zajam u Palestini. Kako je već javljeno osnovano je u Tel Avivu jedno društvo za izgradnju trgovačke gradske četvrti. Oni su izvjestan kapital sakupili medju svojim članovima. Isto je društvo jučer sklopilo kontrakt sa Anglo Egiptien-Bankom, po čemu je društvu banka podijelila kredit na 700.000 funti. Kredit je takodjer odmah dospio na isplatu. Osnutak židovskih, seoskih općina. Službeni list palestinske vlade objelodanjuje objavu, kojom se na preporuku oblasnog gu r vernera u Jati osnivaju tri nove općine i to u Petah Vikvata, Rišon le Cijon i Rehobot. Općini pristoje pravo poreza na kuće. zemljišta, trgovačke obrtnice, klanje, pse, prodaju zemljišta, nadalje i pravo posebnih poreza u svrhu osvijetljenja ulice i popravaka ulica. Osim toga. oporezovaf će se svakoga, koji imade pravo glasa sa -pol funte glavarine. Cijonistička uprava otkazuje svira učiteljima. Cijonistička uprava —o t k a.z a1 a je svim kod nje namještenim .učiteljima l. ■ ok-. tobrom i to s razloga, da bi -mogla, imah kod uredjenja novog budžeta slobodne ruke i da se ne mogu staviti zahtjevi za doknadu štete. U toj stvari.sazvana je konferencija. svih učitelja, koja će .se baviti sa stvorenim položajem.. Arapska delegacija za Meku. U Kairo je prispjela iz Palestine jedna moslimska delegacija koja je na putu za Meku. Svrha putovanja delegacije je propaganda protiv cijonizma. Vodja delegacije šeik Abdel Kader E 1 Musafer izjavljuje, da on ima dokaza, da cijoniste namjeravaju preuzeti nadzor nad muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima Priprema arapskog generalnog .štrajka. Egzekutiva arapskog kongresa primila je u jednoj izvanrednoj sjednici na znanje odstup predsjednika Arif-Paše, jer arapska delegacija nije u Londonu mogla poslići niti najmanjeg uspjeha, po čemu njen daljni boravak u Londonu nema više svrhe. Egzekutiva je osim toga odlučila arapski generalni štrajk za 13. i 14. jula.

4

»ŽIDOV.

BROJ 31