Židov

Mjere za sigurnost u Palestini. Jerusalem (J. C. B.) Palestinska vlada zabranila je skupštine što su ih za 21. marta spremali Arapi, zbog uapšenja demonstranata od 14. marta. Vlasti su poduzele energične mjere, da zapriječe eventualne dmonstracije. Zastupnici židovskih radnika kod Herbert Samuela. Zastupnici ureda za javne radnje (Misrad Laavodot Ciburiot) kod opće radničke organizacije u Palestini bili su 26. februara kod Herberta Samuela. Colonel Kisch uveo je radničke zastupnike i upozorio je na njihovo korisno djelovanje za izgradnju židovske nacijonalnc domaje. Radnički zastupnici izvjestili su Herberta Samuela o cilju Misrad laavodot Ziburiot-a, koja kao zadruga od 2500 članova znatno umanjuje napore vlade oko dobroga stanja i zaposlenja palestinskih stanovnika. Ovakovim se kooperativima daju posebni privilegiji u Veehoslovačkoj, pa u Italiji i Engleskoj. Palestinska bi se vlada isto tako trebala ponijeti. Samuel zahvalio se je radničkim zastupnicima zbog jasnog tumačenja. On cijeni rad njihove zadruge i spoznaje potpuno njezina nastojanja da potpomaže izgradnju nacijonalne domaje. Misrad da je učinio vrlo mnogo kad je u periodi jake nezaposlenosti pomogao uezaposlnim radnicima. On shvaća, da veće životne potrebe njenih članova otešćava konkurencu, ali misli, da će Misrad svakako svladati te poteškoće. Zastupnici radnika izjavili su, da su članovi Misrada izveli velik dio vladinih radnja. Ove njima predane javne radnje popustile su veoma u poslijednje vrijeme. High Commissioner opravdava to time, što se za sada uopće vrlo malo javnih radnja gradi. On stoji prema vrijednom i korisnom radu Misrada pun simpatija i htio bi da u svom radu ovako dalje pođu. A oni treba da kod svojih zahtjeva vode računa o političkom i ekonomskom položaju zemlje. Nezavisnost Palestine još Jednom Pred engleskom Donjom Kućom. London. Član parlamenta Lerimer pitao je u donjoj kući državnog podsekretara za kolonije, kad će se ostvariti obećanje dano Arapima g. 1915., kojim je zajamčena arapska nezavisnost, Palestine. Državni podsekretar za kolonije Ormsby Garo odgovorio je; Vlada je učinila sve, što se je dalo, da izvrši obveze i da prizna nezavisnost arapskog pučanstva u određenim granicama. Vlada tek misli, da se Palestina nalazi izvan tih granica. Engleska je vlada uvijek nastojala, da se s Palestinom postupa na neki osobiti način zbog mnogih intemacijonalnih i ostalih specijalnih interesa, što su vezani o tu zemlju Član parlamenta Harris pitao je ne spada li Palestina u djelokrug ureda za vanjske poslove, ne sekretarijata za kolonije zbog činjenice, što Palestina nije engleski posjed. Mr. Ormsby Garo: Palestina je podređena mandatskom režimu i mora da privremeno zbog ispunjenja mandata bude P°d engleskom administracijom. Sva odgovornost, što se tiče ove zemlje, leži na sekrtarijatu za kolonije. Član parlamnta Niewbold: Sto je m alo prije mislio državni podsekretar pod 'Ostali privatni interesi«?

Ormsby Gore: U vezi s pitanjem Svete zemlje treba uzeti u obzir različita vjerska čuvstva i osjećaje. Trgovačke vijesti iz Palestine. (Ziko). U zadnjim mjesecima počeo se poljskopalestinski tranzitni promet preko Danziga. U posljednje su vrijeme otišli prema Jafi brodovi »Admiral«, »Ostmark« i >Neutral« krcati raznom robom i raznim materijalom. Tovar se Sastojao u glavnom u materijalu za gradnju, cement, tekstilnom robom, strojevima za predenje i strojevima za pravljenje cigareta. Palestinski trgovci dolaze često u Danzig, da ondje kupe robu i sirovine za svoje tvornice. budući da je uveden direktni brodarski promet iz Danziga u .lafu. Put traje 3 tjedna i mnogo je jeftiniji nego onaj preko Trsta ili Galza. Donja Kuća o jevrejskom školstvu u Palestini. U engleskoj Donjoj kući zapitao je Colonel Sir Charles Sate državnoga podsekretara za kolonije, da li će i jevrejske škole- imati iste dužnosti, kao i ostale palestinske škole, jer će im se doskora davati subvencija iz javnih sredstava. Državni je podsekretar za kolonije Onnsby Gore odgovorio: »Jevrejske škole nijesu nikako u istome položaju u kojemu su državne škole jer namiću doliodke gotovo samo iz privatnih sredstava. Po tome su slične kršćanskim privatnim školama. Sada će se udijeliti svima privatnim školama neznatna subvencija pod uvjetom, da se škole registriraju i podvrgnu državnom nadzoru. No državni sekretar ne namjerava izjednačiti naučnu osnovu ovih škola osnovi državnih. Električno svijetlo u Hajfi. Doar Hajon javlja, da je prošle nedjelje prvi puta rasvjetljena zgrada tehnike električnim svijetlom, što ga daju novo uredjeni strojevi. I novo naselje Hadar Hakermel trebalo bi u najskorije vrijeme da dobije lektrično svijetlo. Možda i prije Hajfe, koja o lom predmetu još pregovara. Englezi ne će evakuirati Mezopotamiju. Zbog napadaja na englesku vladu i zahtjeva da se štedi, pa da engleska vojska napusti Mezopotamiju i Palestinu, osnovana je zasebna komisija, kojoj predsjeda ministar za kolonije, vojvoda od Deonshire-a, da ispita pitanje eventualnog ispražnjenja Mezopotamije. Sad se javlja, da je komisija stvorila zaključak, te se Mezopotamija ne smije da evakuira; naprotiv mogli bi se umanjiti izdaci za Mezopotamiju. Sokolov kod poljskoga ministra predsjednika Sikorskoga. Predsjednik Cijonističke Egzekutive Nahum Sokolov bio je u Varšavi više nego jedan sat kod poljskoga ministra predsjednika Sikorskoga, vraćajući se onamo iz Vilne i Bialystoka, gdje ga je židovsko pučanstvo oduševljeno dočekalo, a u Bialystoku došao ga je da pozdravi na kolodvoru i sijedi sin poljskoga nacijonalnog pjesnika Mickyevitza. Vodovodne naprave u Jerusalimu. (London T. C. B.) Agentura Reuter javlja, da je vrhovni komisar Palestine Sir Herbert Samuel 13. marta otvorio novi vodovod na »Salamunovome brijegu«. Ondje je rezervoar, koji može da primi 90 milijuna galona; opskrbljen je onim golemim mašinama, koje su za rata crple vodu iz Nila za Palestinu.

Keren Hajesod

Keren Hajesod. U mjesecu februaru o. g. unišlo je za K. H. 30,052.18.9 iz 24 zemalja. U toj svoti uračunano je i 8823.75 dolara, posebna svota, koju je isplatila američka Madasa za haluce. Komite] K. H. u Londonu započeo je akciju med Židovima iz Rusije, koj: sada mrave u Londonu. Dosad je skupljeno 1000 £. Kampanja Keren Hajesoda u Rumun j u k o j donesla je lijepe rezultate. :v . ana sredstva stižu iz Ru;.; u niske veoma redovito. Dolasa; m Sokolova u Poljsku još se je više intenzivirao rad za K. H. u Poljskoj, te se očekuju izvanredni uspjesi. Argentina. Dr. Jaffe posjetio je grad Santa-Fe i koloniju Mosesville s okolicom. U Santa-Fe sakupljeno je 6000 Pesosa. U Mosesvillu upisano je 10.000 Pesosa a 7000 je već uplaćno. U Aust r i j i će slijedeći mjesec biti posvećen intenzivnoj K. H. kampanji. Pripreme su već u punom toku. Prispjet će zato u Wien Dr. Nahum Goldman i Julius Berger iz Berlina. Očekuje se i Sokolov. Keren Hajesod u februaru. Pp.hod Keren Hajesoda u mjesecu februaru iznosi 30.052 18,9 funti. Od loga iznosa dale su Udružene Države 16.800 funti, Kanada 2907 funti, Rumunjska 1925, Engleska, južna Afrika i ruski emigranti po 1000 funti, Sokolov u Bialistoku i Vilni. Sokolov je otputovao iz Varšave, da nastavi Keren Hajesod kampanju u Bialistoku i Vilni. Prije svoga odlaska držao je pred velikim mnoštvom naroda predavanje o izgradnji Palestine. Holaiufija. Rad oko Keren Hajesoda naslvlj se pod neumornim vodstvom dra. Adolfa Friedemanna. Od oktobra do januara osnovani su, gdje je bilo moguće komiteji za Keren Hajesod, a taj se rad i sada nastvlja. T«' odbon sastoje se od veće česti od 12 do 15 članova, a gotovo preko polovice su necijonisti. Mnogo zasluga kod uspjeha ima »Hel Beloofde Land« organ Keren Hajesoda, i mnoge druge brošure. Od početka akcije od ncc.jonista u sredini januara, ušlo ie svega 140.000 hol. forinti, a prije oficijelnoga početka kampanje 30.000 hol. forinti, svega dakle 170.000 hol. forinti. Od te svote dospjeva ove godine 65.000 forinti. Engleska. Gospoda dr. Solovejčik i Josef Cowen pohodili su zbog Keren Hajesoda akcije Liverpool. U. S. A. Vodstvo Keren Hajesod kampanje u New-Yorku preuzeo je g. jugde Rosenbliith.

Iz Jugoslavije

Povjerenicima Keren Kajemeta! Iznova upozoravamo na Pesah akciju za Keren Kajemet. Zadaća je svakoga povjerenika, da blagdan Pesah upotrijebi za intenzivno sabiranje za Peren Kajemet, da se na polublagdane priredi zajednički s omladinom sabirne akcije, da se isprazne škrabice i da se pozovu svi seoski Židovi svakoga okružja, da i oni daruju za Narodni fond. Ujedno molimo sve povjerenike da odmah pošalju do sada sabrane prinose, da uzmognemo sastaviti statistiku za prva tri mjeseca. prava Keren Kajemeta za Jugoslaviju. Upozorenje tajništva SCJ. Budifći da se sve to više dešava, da se svote namijenjene »Savezu i uplate Ili

BROJ 13.

»ŽIDOV.

5