Židov

sredstava, no pokušat će se, ako će se moći namaknuti sredstava, da se rad nastavi. dok djeca ne budu odgojena. Odjel za obnovu će kao i do sada započeti rad provesti te podupirati nastradale obrtnike, radnike i manje trgovce, a naročito će ponovno razvijati djelatnost u izgradnji razorenih kuća. Zahvalan rad bila je potpora kulturnih zavoda u svim istočnim zemljama. Na žalost nema više sredstava za taj rad, pa će morati Židovi pojedinih zemalja sami našmoći sredstava da uzdrže te škole. Naročita pažnja posvećena je pomoćnome djelu u Rusiji. Nije se stvorio nikakav zaključak, da se taj rad likvidira ili umanjuje, ali on se ima provesti tako, da židovske organizacije ope* ojačaju i da postaju samostalne, a naročito se ima podupirati poljoprivredni rad Židova. Palestina u brojkama. Pod tim naslovom izdala je prije kratkog vremena palestinska vlada statistički priručnik, koji sadržaje rezultat pučkog mpU* od oktobra 1922. Iz tog priručnika vadimo ove brojke: Od ukupnog broja pučanstva od 7=7.182 duše su 590.89J i. j. 75.-P.V- mu l amedanci 88.794 t ' UO./'o Židovi. 7.1024 t. j. 9.74% hrišćani i 136 Samarićani. U broj židovskog pučanstva nije uračunato pučanstvo Gornje Galileje. U Palestini prevladavaju muškarci te ima 387.118 muževa i 370.064 žena. Medju Židovima Palestine bilo je 43.762 muža i 39,932 žene. U Palestini govori se 40 jezika. Na prvom mjestu je arapski (657.560) osoba, na drugom mjestu hebrejski (80.396), zatim engleski (3098), armenski (2970), židovski (1946). Odi židovskog pučanstva stanuje 68.627 duša u gradovima. Najjače židovsko pučanstvo ima Jeruzolim, gdje stanuju u starom gradu 5639, a u novom gradu 28.332 Židova. Zatim slijedi Tel Aviv s 15.065, Ilajfa sa 6230, Jafa 5087, Tiberias 4427, Safed 2986, Hebron sa 430 židovskih duša. U ostalim gradovima Palestine stanuju po 98 Židova. U 25 židovskih kolonija Judeje stanuje 8426 židovskih duša. Najviše duša broji Petah Tikva (3008), zatim Rišon le Cijon (1373), Rehovot (1241). U Samariji u 27 naseobina stanuje 3785 Židova. Najveća je naseobina Zihron Jakob sa 1013 stanovnika. Galilejske naseobine nastavaju 2618 židovskih duša, od kojih je najveća Roš Pina s 460 stanovnika. Ukupni broj stanovništva u kolonijama iznosi 14867. U arapskim i njemačkim kolonijama stanuju 238 Židova. Prema tome stanuje u gradovima 82%, a u kolonijama 17.7% židovskog pučanstva. Prema broju židovske radničke organizacije imade u Palestini 16.608 židovskih radnika, raedju njima 11.904 muževa i 4704 žena.

Morris Rosenfeld

Pri završetku lista primili smo vijest, da je poznati židovski pjesnik Morris R osenfeld u New-Yorku u dobi od 61 godine umro. U narednom broju donijet ćemo prikaz ličnosti Rosenfelda i ocijenu njegova literarnoga rada.

Iz Jugoslavije XIII. CIJONISTICKI KONGRES.

01ayna izborna komisija primila je ovu izbornu listinu, kojoj je dala redni broj I.: Listina broj 1. 1. Dr. Hugo Spitzer, Osijek; 2. Dr. David A 1 k a 1 a y, Beograd; 3. Dr. Aleksandar Licln, Zagreb; 4. Dr. Moric Levi. Sarajevo; 5. Sitne Spitzer, Zagreb; 0. Dr. Julio Dohany, Karlovoselo. Upozorenje. Prema objelodanjenom izbornom redu za XIII. cijcnistički kongres imadu sve mjesne organizacije obaviti izbor dne 14. jula na večer ili dne 15. jula o. god. Svaka mjesna organizacija ima smjesta obrazovati izborno povjere n s t v o, koje imade odrediti dan izbora i o tome prema mjesnim prilikama najkraćim putem obavjestiti sve izbornike. Potvrda o plaćenom šekelu služi kao izborna iskaznica. Obavijest o danu izbora ima da sadrži i mjesto izbora kao i sat od koga i do kojega će se obavljati izborni čin, te primjedba da će nakon dovršenog odredjenog sata moći još da vrše izborno pravo samo oni, koji se u tom času nalaze u izbornom lokalu. Zatim će isprazniti izbornu žaru, otvarati omote i ispitivati valjanost predanih glasovnica i njihovo brojanje. Olasovnice imaju se brojati tako, da predsjednik izbornog povjerenstva glasno čita brpj ikandidatske listine, označenoj na pojedinoj glasovnici, a članovi izbornog povjerenstva na posebnoj hartiji, koja je sastavni dio izbornog zapisnika, zabilježe u dotičnu kandidatsku listinu okomitu crticu. Nakon pročitanja brojeva svih glasovnica brojit će se okomite crtice uz upisane pojedine kandidatske listine i ustanoviti, koliko je glasova otpalo na pojedinu kandidatsku listinu. Proglašenje izbornog čina je javno. Iza proglašenog rezultata izbora, imadu se glasovnice zajedno sa dva primjerka izbornog zapisnika na licu mjesta staviti u omot, zalijepiti i zapečatiti i odmah I>reporučeno poslati glavnoj izbornoj komisiji u Zagreb, Ilica 31, 111. kat na naslov Savez cijonista Jugoslavije. Izborni zapisnik. O izbornom činu ima da se vodi zapisnik, u kojem se upisuju sve važne faze izbornog čina i sve podatke odnoseće se na sam izbor. (Formulari priposlat će se svim mjesnim organizacijama). Izborni zapisnik ima se potpisati po svim članovima izbornog povjerenstva i priposlati u dva jednaka primj e r k a zajedno s predan.m glasovnicama glavnoj izbornoj komisiji u Zagreba. Glasovnice. Glasovnice imadu da sadrže samo broj kandidatske liste, kako su u »Židovu« objelodanjene i prezime i ime prvoimenovanog kandidata na dotičnoj listini.

Uvažit ct se samo one glasovnice, ■koje nose broj i ime prvoimenovanog kandidata listine, koje su oficijelno u »Židovu« objelodanjene. Olasovnica ima se u zatvorenom omotu predati predsjedniku izbornog povjerenstva, koji će je, ustanoviv izborno nravo predatelja, staviti vidljivo u izbornu žaru. Sve glasovnice pojedinog mjesta moraju biti iste boje. Svaki izbornik može samo jednu glasovnicu pravovaljano predati. Preda li dvije jednako glaseće vrijedit će kao jedna, a preda li dvije razne glasovnice, ne će se ni jedna uvažiti. Pozivamo sve mjesne cijonističke organizacije, da se tačno drže ovih instrukcija i da prouče izborni red objelodanjen u broju 23/24 »Židova« tako da ne bude ni s čije strane prigovora. Glavna izborna komisija. Iz sjednice Radnoga Odbora. Radni Odbor je na svoj'oj sjednici od 27. juna nakon riješenja tekućih agenda primiio do znanja izvještaj o šekelskoj akciji prema čijem rezultatu ima Savez pravo na 3 delegata. Iza toga referent palestinskog ureda predlaže plan za osnutak institucije za skrb za prolazeće halucim. Iza odulje debate stvoren je zaključak, da Radni Odbor delegira za ove funkcije Mjesnu organizaciju odnosno Židovsko narodno društvo u Zagrebu, koji ima da u prenesenom djelokrugu vrši rad. RO. delegirat če i upravitelja za itu instituciju. M. 0. organizacija ima dla se pobrine za namaknuće sredstava' te će nakon ustanovljenja tačnoga proračuna, pošto stvar nije lokalne naravi, pozvati i druga mjesta, da za tu instituciju nešto doprinesu. Nakon toga raspravljalo se o akciji za osnutak jugoslovenske halučke farme te je uglavljen konačni plan za provođenje ove akcije. Ispravak. I zadnjem broju »Židova« potkrala se u proglasu za Mošav hehalucim mii-.ugoslavija neugodna tiskarska pogreška, koja kvari smisao dotične rečenice. I mjesto »Prepirka se otegnula ima da stoji: »Prepirka se o tome otegnula...« što ovime ispravljamo. Za propagandu, čije provođenje se tražilo na zadnjem Saveznom Vijeću, stavili su se gg. Jakša Wegner i ini. Ivo Gcldstein Savezu na raspolaganje. Herzlove spomenslave u Zagreba. U utorak, dne 3. jula u VeB sati na večer obavit će povodom obljetnice smrti dra Teodora Herzla žalobna služba božja u ovdašnjoj sinagozi. U četvr ta k, dne 5. jula priredjuje židovsko narodno akademsko društvo Judea« spomenslavu u d'vorani Teatra marijoneta (Jeronimska, Trg I. IS>. Početak u Vz9 sati na večer. Sastanak svega članstva Makabija u Zagrebu. Predsjedništvo Žid. gombalačkog i športskog društva »Makabi« sazivlje za srijedu dne 5- jula o. g. u SV2 sati na večer u prostorije žid. akad 1 . menze (Palmotičeva ul. br. 16 sastanak svega članstva. Dnevni red: Organizacija ii priprave za IV. beogradski omladinski slet (5., 6. i 7. august o- g.)

BROJ 27.

• Ž 1 D O V«

5