Židov

silno ogorčenje u jevrejskom pučanstvu. Istraga, što ju je obećao komesarijat, još ni do danas nije predvedena. Jevrejski klub iz tih razloga stavlja slijedeći prijedlog: >Vlada se pozivlje, da sama ovu stvar istraži, a krivce primjereno kazni«. Zastupnik ministra unutarnjih djela izjavio je, da se istraga nastavlja, no da ne predleže nikakovi rezultati. Protiv krivaca povedena je disciplinarna istraga, neki su premješteni, a neki predani državnom odvjetništvu. Za prijedlog jevr. kluba glasovala je samo ljevica. Prijedlog je odbijen. Nakon toga prešla je komisija na debatu o prijedlogu jevr. poslanika F a r bste i na glede antijevrejskih napadaja u Poznanju. Poslanik Oriinbaum kao referent pročitao je cijelu seriju protokola o žrtvama. Iz ovih protokola razabire se, da ‘Liga za obranu vjere i domovine« priređuje stalne i redovite hajke na Jevreje. Policija u tim slučajevima nikada ne ureduje. Državni odvjetnik u još nijednom slučaju nije kojeg od krivaca pozvao na odgovornost. Oriinbaum je ispred jevrej. kluba predložio, da se u Poznanj odašalje posebna komisija sejma, koja će na licu mjesta istražiti držanje oblasti spram izgrednika. 1 taj prijedlog je odbijen.

Iz Jugoslavije ODGOVOR NJEGOVOG VELIČANSTVA PREDSJEDNIKU KONGRESA S. J. V. JOSIPU WESZELU

Beograd, 24. II 1924. Gospodine ! Prijatno dirnut izjavom odanosti u ime kongresa Saveza jevrejskih velikoškolaca, Njegovo Veličanstvo Kralj blagovo!eo je narediti, da se kongresu izjavi Njegova srdačna zahvalnost. V. d. šefa kabineta Punomoćni ministar Janković. POVJERENICIMA KEREN KAJEMETA! Pozivljemb ovime sve povjerenike, da bezodvlačno ispražnjuju u svojim mjestima škrabice Keren Kajemeta, u koliko to još nisu učinili, -da bi za slučaj, te u-njima imade starih novčanica od 10 dinara,-iste mogli pravodobno zamijeniti kod Narodne banke. Iskoristite svagdje Porim-blagdam za Priredbe u prilog Keren Kajemeta. Za mjesec dana navršit će se prva četvrt sabirnog rada u ovoj godini, na treba svako mjesto da do toga roka namakne odgovarajući dio ' svoga kontingenta. Novac treba najkasnije priposiati dol. a l>rila, da uzfnognemo šve iznose uvrstiti u statistički pj-egled, koji će se objelodaniti u »Židovu« od 4. aprila o. g. Uprava Keren Kajemet Leiisrael za Jugoslaviju. Sastanak zagr. omladine sa iag. Zaioscerom. U nedjelju 2‘. o. mi. održan je zajednički sastanak zagrebačke omladine, tttv kom je ing. Hugo Zaloscer govorio o Sv ojim dojmovima u Erec Jisraelu. Nakon t°ga je nadovezana diskusija.

TJEDNI KALENDAR RADA

Subota, 2. veadara, 8. marta. U 2 1 /2 p. p.: Sastanak s djecom u Palmotićevoj ulici 16 . Nedjelja, 3. veadara, 9. marta. U 2V 2 : Sastanak Literarnih Sastanaka (Nikolaš: 0 L. N. Tolstoju i čitanje Rada.), Palmotićeva ulica 16. U 2\ 2: Sastanak Bnot Cijona, Palmotićeva ulica 16. U 4 sata: Čajanka Žid. Nac. Društva u restauraciji Nove Pivane. Ponedjeljak, 4. veadara, 10. marta. U 6 3 /4: Sastanak glazbene sekcije zagrebačke omladine (ženski zbor), Palmotićeva ulica 16. Utorak, 5. veadara, 11. marta. U By % na večer: Nevezani sastanak List. Sast., Palmotićeva ulica 16. U B Vz na večer: Sjednica R. O. S. Ž. O. U., Ilica 31. Srijeda, 6. veadara, 12. marta. Sjednica R. 0. S. C. J. U 7 sati na večer; Vrhovno Vodstvo, Palmotićeva ulica 16. U 8 sati na večer: Sastanak glazbene sekcije (muški zbor). Petak, 8. veadara, 14. marta. UB% na večer: Zajednički sastanak omladine (menza). Subota, 9. veadara, 15. marta. U 2V 2 sata: Sastanak s. djecom. U BV2 sati: Sijelo Judeje.

IZ SAVEZA ŽIDOVSKIH OMLADINSKIH UDRUŽENJA KRALJ. SHS.

1. Ovaj tjedan razaslan je udruženjima dječji igrokaz Handelsalza »Zamjena«, nadalje šalju se 2 predavanja-, te se naznačeni režijski troškovi imadu smjesta doznačivati. 2. Umnožena je pjesma »Amnl is gev/en ... za mješoviti zbor te se ista može uz doznaku od 40 Din. naručiti (20 dionica). Svaka daljnja dionica stoji 2 Din. ■ 3. Radni Odbor određuje da sva udruženja, koja nisu platila članarinu'do zakazanog roka, imadu platiti kao kaznu 20% dužne svote. Novi predsjednik Sefardske Opštine u Sarajevu. U prošlom broju javili smo, da se je odbor Sefardske Opštlne u Sarajevu nanovo konstituisao i da je na mjesto predsjednika, koje je odlaskom g. lug. Sumbula bilo upražnjeno, došao g. Avram Majer All ara c. Kako saznajemo, naišao je taj izbor kod svili Jevreja na najbolji prijem, jer g. Altarac, dosadašnji potpredsjednik uživa s punim pravom u svim krugovima bez razlike, velik ugled. Sto ga naročito ospbsobljuje da bude na časnom mestu predsjednika te vjerske opštine, je činjenica, aa je on lično Dogobbjazljiv i pobožan-čovjek, koji dapače u svojoj kući održaje ješivu.,što je u današnje ( doba kako jfedna rijetka iznimka. Poznat je uz veoma darežljiv dobročinitelj, te kao takav djeluje blagotvorno i ikao odbornik društva Ezrat Jetomim.

Da ilustrujemo njegov odnos prema cijonizmu, dovoljno je istaći, da gosp. Altarac također spada među osnivače prvog cijonističkog društva u Sarajevu »Bene Cijon«. Nijednoj cijonističkoj akciji nije se oglušio, pa tako i mi imamo puno razloga da njegovim dolaskom za predsjednika Sefardske Opštine budemo zadovoljni. Čestitajući g. Altarcu novi položaj, mi mu želimo mnogo uspjeha u njegovom radu na čelu Opštine. (»Žid. Svijest«). Makabijev elitni ples. 1. marta o, g. priredilo je društvo »Makabi« u zagrebačkom »Music Hallu« pod originalnom lozinkom »U živoj galeriji slika«, svoj u svim krugovima, pa i nežidovskim obljubljeni elitni kostimski ples. Ta originalna zamisao priredjivača privukla je na zabavu toliko publike, da je mladeži željnoj plesa ostalo za ples samo malo mjestance. Ukusni kostimi, svi u stilu, radjeni po djelima znamenitih pretežno starih majstora, elegantne večernje oprave dama, distingirana publika, sve to davalo je toj priredbi biljeg elitne zabave prvoga reda u svakome pogledu. Na zabavi vidjeli smo kr, namjesnika đr. Čimića, predsj, jevrejske općine dr. Hugu Kona sa suprugom, predsjednika radnoga odbora đr, Lichta sa suprugom, ravnatelja kr. redarstva dr. Urbany-a sa suprugom, zamjenika ravnatelja kr. redarstva g. Ljuštinu sa suprugom, potpredsjednike jevr. općine dr. Šikai Lava Sterna sa suprugama, starješinu Hrv. Sokola gosp. Hanuša i mnoge druge židovske i ncžiđovske odličnike. Zabava započela je u najljepšemu raspoloženju, dok to raspoloženje za čas ne ometoše neka mlada gospoda, koja se ušuljaše u dvoranu nakanom da stvore paniku raedju publikom, pa da rastrube po gradu da su se Židovi pred nekoliko neodgovornih derana, od kojih su nam već mnogi poznati kao notorni iznudjivači (vidi »Hrvatski Borac« i »Hrvatsku privredu«) poplašili i razVežali, Vodja te razbijačke družbe bio je neki t— dakako u smoking odjeven i (vidi Lonforoso!) gospođin Topolnik inače činovnik jedne vđebanke u Zagrebu. (Što li će banka u toj stvari poduzeti?!) I zaista gospoda nadjoše na toj zabavi »strance«. Nadjoše medju Makabejcima nekoliko SremaCa, Slavonaca, Bosanaca, Bačvanaca i drugih »stranaca« iz Jugoslavije koji im po uzoru kraja u kom su rodjeni naravnaše rebra i poučiše ih kako čovjek besplatno leti po zraku. Sve to potrajalo je dva tri časa i time je stvar bila riješena.Po dvorani pravile su se vesele prim'edbe, a zabava nastavljena je u upravo objesnOme raspoloženju i potrajala je do dana. Zadnji gosti razidjoše se u pol 9 sati u jutro,Tako je izgledalo junačko djelo »spa. sitelja« Zagreba i Jugoslavije! Jedan dio štampe nije se žacao odobriti ovaj čin, drugi je prema informacijama dičnih junaka odmah donio vijest, da je zabava razjurena, a da nije našao vrijednim, da pošalje svoga izvjestitelja da se na licu mjesta informira što je na stvari.

BROJ 10.

»2 I D O V«

5