Židov

Iz Jugoslavije

Iz sjednice Radnoga Odbora. Radni je Odbor nakon riješenja tekućih agenada primio do znanja izvještaj g. dra. Bena S t e i na o pregovorima s direktorijem Keren Kajemet Lejisrael radi kupnje zemljišta kod Artufa za osnutak jugoslavenske halučke farme i s g. Borisom G o 1 dbergora. Iza toga raspravljalo se o Saveznom Vijeću, naročito ustanovljen je dnevni red zasjedanja. Povjerenicima Keren Kajemeta! Direktorij Keren Kaiemet Lejisrael u Jeruzolimu pozvao nas je na proveđenjc velike akcije za upis u zlatnu knjigu za obnovno djelo tako zaslužnih muževa kao što su barun Eđmunđ Rothschild i Sir Herbert Samuel. Držimo da ovome pozivu ne trebamo dati komentara i da on sam dostaje da bude za vas podstrek da iskoristite vrijeme od Pesaha do Lag baomera za provedenje velike jedne akcije koja će služiti za upis u zlatnu knjigu gore spomenutih imena. Upotrijebite ovu zgodu za veliki sabirni rad, kako bi time podjedno popravili slabi uspjeh dosadašnjeg sabirnog rada. Uprava Keren Kajemeta za Jugoslaviju. Pogodnosti kod putovanja za Palestinu. Lloyd Triestino u Trstu produljio je rok za pegedovne karte do 30. juna ove godine. Cijene su iste, kao i kartama prigodom pesahskog izleta. Prema tome stoji karta na palubi do Haife pfund ster. 3" 14" do Aleksandrije pfund ster. 3" 12"—• Svi đejakošni uvjeti ostaju do toga roka. Palestinski ured. i Ećbnund Kohn. | Na prvi dan Pesaha preminuo je u dobi od 63. godine naš sumišljenik gospodin Edmund Kohn, vlasnik poznatog košer restauranta u Zagrebu, te je dne 21. ovog mjeseca sahranjen uz veliko učešće židovskog gradianstva. Pokojnik bio je od prvih dana iskren pristaša obnovnog pokreta, te je naročito radio za Narodni Fond, Izbori u Židovskom Nacijonalnom Društvu u Sarajevu, Iz Sarajeva primili smo izvještaj, u kojem nam javljaju, da je na glavnoj skupštini sazvanoi po policijskom komesaru dne 12. aprila izabran ovaj odbor: predsjednik dr. Sumbul Atias, podpredsjednici Morio Kabiljo i dr, Izidor Lcvi, odbornici: Salamon S. Altarac, Isak Altarac, Josef Baruh, Hadži Mošo Danon, Jakob A. M. Danon, Josef A. Finci, Josef Finci, dr. Vita Kajon Hajira Kamhi, Alberl Koen, đr. Braco Poljokan, Danko M. Salom. Revizori; Avram Altarac, nastavnik i dr. Rafael Papo, zamjenici Avram Finci, Aron Montilio, Salamon A. Musafija i Joško Stern. Referent za jevreisku školu Safa Berura«: dr. Kalmi Baruh. Referent za Nacijonalni Fond i Keren Hajesod Alhert A. M. Altarac. Vel, Bečkerek. Kao što smo svojevremeno javili, izvršen je izbor za bog. općinu, pa su cijonisle dobili preko dvije trećine mandata u predstoiništvu. U sporazumu s necijonistima bit će doskora raspravljen prileđlog, da se 10% od ukupnoga bogoštovnog prinosa godišnje daje za c-bnovni rad u Palestini. Veseljem bilježimo ovu vijest, pa se nadamo, :1a će i druge bogoslovne općine

doskora stvoriti slične zaključke u dokaz, da cielokupno židovstvo bez obzira na partijsku pripadnost želi podupirati izgradnju Palestine. Proslava Benevolencije u S arajevu. Kao što smo već ranije javili, proslavit će sarajevska Benevolencija u danima od 22. do 25. maja svoj 30. godišnji opstanak, pa se već sad čine velike priprave za tu proslavu, na koju će učestvovati delegati iz najraznijih mjesta naše kraljevine. Izbor rabina đra. Hiršbergera u Brodu, Iz krugova predstojništva bog. općine saznajemo, da ie dne 13. aprila ponovno izabran profesor đr, Hiršberger rabinom u Brodu. Glavna skupština Bar Kohbe u Sarajevu, Dne 15. ovog mjeseca održala se je glavna skupština u dvorani Židovskog doma, Predsjednik Musafiia prikazuje zadaće i rad društva, a zatim tajnik izvješćuje o radu pojedinih sekcija. Nakon blagajničkog izvještaja i izvještaja revizora podiielien je odstupaiućem odboru apsolutorij i zapisnička hvala za njegov rad. Iza toga pristupilo se izboru novoga odbora, koji se ovako konstituisao: predsjednik Moric Demajo, pođpredsjednici: Mair Musafija, Cesar Danon, tajnik I. Albert Danon, tajnik 11. Adolf Pilz, blagajnik I. Alfred Demajo, blagajnik 11. Josef Maestro, arhivar Josef Frankl, pročelnik nogometne sekcije Ovadia Finci, pročelnik turističke sekcije Josef Fr.nkl, vodja gombalačke sekcije Joška Stern, kapetanica hazene: Bianca Maestro, pročelnik hazene Karlo Sternberg, društveni liekar dr. Mošo Alkalay, športski nadzornik Juso Pinto. Odbornici Mihael Levi, Ig. Hahamović, David Eskenazi, Aron Albahari, Armin Kabilio, Lcon Konfcrte, Šua Salom, zamjenici Gavro Papo, Joška Herman, Salamon Katan, Avram Finci, revizori A. Merkler, Avram Bahar. Okružni omi. slet vinkovačkog okruga odgoden. Kako se javlja iz Vinkovaca, ne će se iz tehničkih razloga održati za 27. i 28. o. inj. zakazani okružni slet vinkovačkog okruga Saveza Žid. omi. Udruženja. Židovsko akademsko potporno društvo u Zagrebu zahvalnije se najsrdačnije svim onim gospojicama, koie su ga pomogle kod proslave Sedera i priredbe Pesaha u menzi, za njihov trud i brigu, a naročito se yahvalju.je gospodjicama Maši Rassing, Blumi Fclđ i Veri Kaufmann.

Književnost

Hakerea (Naš Fond), Glavni ured Kcren Kajcmeta u Jeruzolimu započeo jc izdavanjem bulletina, te smo primili prvi broj. Lijepo uredjivani bulletin donaša obilje materijala, vrlo opučnc prikaze o stanju židovskih kolonija osnovanih na zemljištu Narodnog Fonda, te statistički materijal. Pored toga pruža mogućnost radnicima na poliu Narodnog Fonda kao i prijateljima Fonda, da iznose svoja opažanja i svoje želje, pa smo uvjereni da će list dobro poslužiti Fondu i promicati njegove interese. List dobivat će svi povjerenici Fonda. Haaviv-proljeće. Izašao ie Pcsah broj »Haaviva«, lista jevrejske djece. Iz sadržaja spominjemo: prigodni uvodnik Cvia (Pcsah), lijepe priče (Tkalac talisa, Mo-

čvara, Zlatne papučice, Pjesma) zatim životopis .1. L. Pereca (sa slikom) i razbibriga. Roditelji, koii nisu još pretplatili svoju djecu na »Haaviv« neka se požure, jer su dosada izašli brojevi gotovo rasprodani. Adresa uprave M. Weiller, Zagreb, Bakačeva 5, 111. Pretplata za 1 godinu Din 50., pojedini broj Din 6.—. Ahad Haam: Am Scheidewege, Ukupno izdanje njemačkih spisa. Četiri sveska. Drugi svezak. Cijena 8 maraka, u platnenom uvezu 12 maraka. Izašao je drugi svezak ukupnog izdanja ovog fundamentalnog djela kulturnog cijonizma, od kolega su dosad izašla samo dva sveska sa izabranim poglavljima. Ovo ukupno izdanje vjerno je hebrejskom originalnom izdanju koje )e takodjer izdao »Jiidischer Verlag« u Berlinu, Djela Ahad Haama nemaju samo vrijednost za cijonistički pokret, već su pobudila pažnju i necijonističkog svijeta. Tako piše predsjednik čehoslovačke republike đr. Masaryk u svom velikom djelu: »Rusija i Evropa« slijedeće; Za prosuđivanje židovskog pitanja u Rusiji i razumijevanje stranaka ruskih Židova bezuvjetno je potrebno upoznati Ahad Haama. Ističem samo, da je Ahad Haamov korijen u vjerskom misticizmu i da se razvio do modernog mislioca. U jednom feuilletonu »Frankfurter Zeitung« piše Margareta Susmann: »Ko u ovoj knjizi prvi put susreta imenu Ahad Haam, tomu će značiti više no upoznavan;e novoga duševno čovječanskoga tipa. Opora jednostavnost stila, hladna trezvenost prikazivanja mogli bi u prvi čas pobuditi dojam kao da stvar piše čovjek, koji stoji postrance . . . Osobitost je ovog čistog idealizma, da ie vezan s jasnim oštrini pogledom za realnost, čovjek mora da vjeruje u pokret, što ga zastupa tai muž, i ne uči se iz njegove knjige samo uspravni i otmeni karakter već i cijonistički pokret.

8

»ŽIDOV«

BROJ 17

Supskripcija dionica 11. emisije za Palestinsku radničku banku Tel-fluiu [Bank Hapoalim] obavlja ODBOR ZA RADNU PALESTINU Zagreb p. a. Drago Steiner, Sudnička ulica 7. Emisijoni tečaj iznosi £ -„22,, (nominaia £ E. I'—), te se protuvrijednost (za 1 dionicu, uključivo troškove doznake) od Din. 388*20 po dionici doznačuje na spomenutu adresu. Dok se dogotove nove dionice, izdavat će Odbor za Radnu Palestinu potvrde vrhu supskribiranih dionica. Dosadašnja dionička glavnica iznašala je £ E. 30.000. —, koja se ovom emisijom povisije na £ E. 60.000—. U prošloj poslovnoj godini odbacila je dividenda 5%> što predstavlja obzirom na tek dvogodišnje poslovanje zavoda zamjeran uspjeh. Banka se bavi poglavito kreditnim poslovima i finansiranjem novih institucija u zemlji, tako da je danas jedna od najvažnijih bankovnih poduzeća te vrste.