Židov

dade ovakovu punomoć. Zasjedanje Akcijonog Odbora bilo je sazvano. da se on upozna s cijelim materijalom reorganizacije Jevvish Agency i da stvori sve preduvjete za- saziv jednog izvanrednog kongresa, koji bi, kao jedini zakonodavni forum cijonističke organizacije, donio definitivnu odluku u svim pitanjima. Misao da sam Akcijoni Odbor donese konačnu odluku, niknula je za vrijeme samog zasijedanja i to tak onda. kad su se delegati Amerike i Palestine izjavili protiv saziva tog izvanrednog kongresa iz razloga posve tehničke naravi, a većina u Akcijonom Odboru prihvatila njihovo gledište. Akcijbni Odbor, međutim, nije htio, da sebi uzurpira prava, koja može da izvrši po ustavu naše organizacije jedino kongres. Time nije htio da osujeti legalizaciju VVeizmannovih zahtjeva. Sam. Weizmann naglasio je u zadnjoj svojoj replici, da ne traži jedan protuustavni zaključak i da stoga želi saziv van rednog kongresa u zimi ove godine, no pristao je i na to, da Akcijoni Odbor primi predloge egzekutive u takovoj formi, da ona dođe barem u moralnu mogućnost, da nastavi pregovore. Drugim riječima: Akcijoni je Odbor morao da odobri dosadašnji rad egzekutive oko proširenja Je\vish Agencv i imao je da egzekutivi dade mogućnost, da nastavi u tom pravcu svoj rad 1 , koji je 1 znatno prekoračio direktive, što ih jc ( označio XIII. kongres. 5

Ovome je zahtjevu Weizmanna Akcijom Odbor potpunoma udovoljio; 80% glasova odobrilo je dosadašnji rad egzekutive. a protiv nastavljanja tog rada u istom pravcu nije pao nijedan glas. Sama opozicija priznala je ovim glasovanjem i nekim svojim izjavama ispravnost Weizmannove primjedbe, da na njegove pozitivne prijedloge ne predleže nikakovi protuprijedlozi. već se drže žalobni govori, kojima se dakako ne postizava nikakav pozitivan rezultat. Najznačajnija je izjava Usiškinova. da se usteže od glasovanja o Jewish Agencv. jer ako je on i protiv nje ipa.k uviđa, da sada ne preostaje drugo, već ići započetim putem. To sve znači fijasko jedne ideologije, za koju se Usiškin borio s tolikim otporom, da je zbog nje na XIII. kongresu morao napustiti svoje mjesto u egzekutivi, a Griinbaum i njegova grupa zastupali su je tolikim elanom. da se nisu prezali ni demagoških metoda.

I rezultat glasanja i tok rasprava, naročito pak ovaj slom ideologije odeskog komiteja« i formalitičkoga demokratizma« Jichaka Orunbauma dao je egzekutivi odnosno Weizmannu one preduvjete, da započetu svoju akciju nastavi i dovede do takvoga stadija, da će još jedino preostati. da kongres dade svoju privolu /a konačno proširenje i sam način proširenja Jevvish Agenc.v. Formalna legalizacija odložena je za nekoliko mjeseci —do ljeta 1925. godine, kad će da se sastane redoviti naš kongres. Ovo razmatranje bilo je potrebno, jer se mnogima čini, da je VVeizmannu opet osujećen plodonosan rad. Naročito važnim čini mi se još i to. što su delegati iz Amerike pristali na ovakovo riješenie. gdjč su oni godinama najkonzekventniji i najgorljiviji pristaše Weizmannovih nastojanja. Držim, da se možemo nadati, da će se u dogledno doba postići oni rezultati, koie očekuje Weizmann i da se što prije ukloni stagnacija, koja je nastala kod izgradnje Palestine.

11. U stvari je ono. što sada hoće da postigne egzekutiva proširenjem Je\vish Agericy, poslije rata pokušano već u više puta: da se naime jevrejski krugovi, koji stoje izvan cijonističke organizacije, privuku propalestinskom radu. Najozbiljniji i najintenzivniji pokušaj, da se to postigne, bio je osnutak Keren Hajesoda i razne akcije za taj fond. Bilo bi interesantno i baš u ovaj čas važno, da sebi predočimo cio historijat toga fonda. Činilo nam se. da je osnutkom Keren Hajesoda stvoren instrumenat, koji će da pored toga. da sistematizuje sakupljanje novčanih sredstava (za razliku od Keren Kajemeta, koji je ovisan od slučajnih darova i akcija), pružiti necijonistima mogućnost, da prilože novac za palestinski rad, ada se ne angažuje za cijonističku ideologiju. A povrh toga, da aktivno suradjuju kod ovog specijalnog rada. To je bilo izričito predvidjeno onom ustanovom Karen Hajesoda. koja obećaje utjecaj svih prinosnika po od njih izabranom Councilu na palestinski rad. koji Iće se obavljati sredstvima tog fonda. Pošto sredstva Keren Hajesoda pokrivaju cijeli palestinski budžet, t. j. sve, što se sa strane organizacije u Palestini stvara i poduzima, značila je ova ustanova i to, da će i necijonisti utjecati na palestinski rad.

i Ako danas kritički promotrimo dosadašnje uspjehe Keren Hajesoda. moramo - doduše priznati, da je postignuto mnogo. - i ne samo u materijalnom, nego i moral» nom pogledu. Uspjelo je, da mobilizujemo pojedine ličnosti i male grupe za našu i stvar, koja im je do tada bila tudja. No i ni izdaleka nije postignut onaj veliki efekat. na koji smo računali nakon mnogih kalkulacija, koje su se konačno pokazale neispravnima. Pogriješka naših kalkila ležala je bez sumnje u tome, što smo situaciju prosudjivali psihologijom dvadesetPetgodišnje cijonistioke tradicije, a zanemarivali psihologiju novajlija, kojima je još strano naše gledište. Kazivali smo: mi smo. cijonistička organizacija, manjina jevrejskog naroda, izdržali u napornome radu usprkos svih teškoća i nismo klonuli usprkos najvećeg pesimizma naše okoline. Danas nismo više oni utopiste od jučer, kojima se mogao pridružiti jedino čovjek revolucljonarnoga poleta; naša ideja prešla je u stadij realnosti i vi, svi Jevreji. koji se još niste posve otudjili od vašeg jevrejstva, darujte i saradjujte; mi barjaktari koracat ćemo i dalje naprijed, snosit ćemo i dalje svu odgovornost, jer mi znamo najbolje što hoćemo i kako moramo. a vi budite uz nas, da pojačate naše snagu; ne možemo više bez vas, ali i ni vi bez nas. Tako smo govorili u mno- < gim varijantima no oni nisu došli. Nisu 1 došli u onim masama, kako smo mi. a i [ nejevrejski svijet očekivali. s 1 tako je Weizmann morao da traži s drugi izlaz. Mora da ga traži tim upor- v nije. jer se one mase nisu maknule ni na- z kon mnogih proricanja Orunbauma. koji j ( je već na zadnjem kongresu konzekvent- v

no pobijao Weizmannovu tezu, a obećao, se židovske mase istočne Evrope dići i ako notabli sjev. Amerike ne će stajati uz nas. A zapravo i sada VVeizmann traži, što je već i prije pokušao, no ide drugim putem. Dok je prije tražio novac i obećavao mogućnost saradnje, danas nudja saradnju, za koju rnu obećavaju novac. Dok smo kod koncepcije Keren Hajesoda, ako smo htjeli biti konzekventni, morali računati s time, da će necijonisti dobiti znatan utjecaj na palestinski rad u onako velikoj mjeri, kako smo očekivali njihove materijalne žrtve, danas !m ustupamo ovaj utjecaj u očekivanju tih žrtava. To je. na jednostavnu formulu svedena bit velikoga problema Jew;sh Agency. 0 . n. (Nastavit će se.)

Nakon sjednice Akcijonog Odbora

i Cijonističko centralno glasilo »Hao! lam' piše: Već se u nas uobičajilo, da se »prije« i »poslije« svake sjednice Akcionog Odbora pišu uvodnici. Prije sjednice navješta se njene zadaće, iza nje pravi se bilanca, a oboje čini se često samo iz učtivosli. No ovoga puta dolaze ove naše riječi iz prijeke potrebe .kako bi si ova »p osl ije« predočili kao jedan od problema časa u životu naše organizacije. Što da se uči ni sada nakon što smo cijeli jedan tjedan sproveli sa referatima i debatama iza zatvorenih vratiju komisija, te nakon što smo si trli glave tražeći ovu ili onu oštroumnu formulu. Ukratko, nakon što je sve rečeno što se je moglo reći i što je već tisuć puta bilo rečeno i konačno nakon što smo opet jednom zaključili ono, sto se silom prilika moralo zaključiti i što se je već nekoliko puta, što jedno- što višeglasno primilo hoće li konačno naši prijatelji shvatiti što od nas traži živđt? Hoće Ii se uzdići da ispune dužnost svakog obrazovanog i odgovornog čovjeka i javnog radnika, da se prilagode onome, što mora da dođe. da to prihvate i dadu mu vlastiti žilg?

Govorit ćemo iskreno i dtvoreno: Je\vish Agency bit će stvorena. Danas nema vise sumnje, da je cijonističko javno mnijenje velikom većinom za nju. Zahtijeva je veliki dio naše organizacije s obje strane Oceana i vidi u njoj napredovanje našeg rada. Glavni i odgovorni vođe našeg pokreta žele je i vide u njoj jedini put za ostvarenje naše ideje u blizoj budućnosti. Zaključak za zaključkom stvara se na našim sjednicama i svi jasno pokazuju volju, da se ovo pitanje što brže riješi na način, koji je dr. Weizmann predložio na XIII. kongresu. Jedna od najvažnijih frakcija, hitahdut, izjavila je već u nekoliko puta. da pristaje na proširenje. A protiv uvjeta, koje postavlja hitahdut nije se izjavio nijedan zagovaratelj proširenja. a najmanje je protiv njih sam dr. Weizmann. Pa i krugovi, koji se imaju privući proširenjem Je\vish Agency nisu se do sada izjavili protiv njih. Iz toga jasno proizlazi, da je princip za proširenje već primljen i da nema mogućnosti, da se zapriječi proširenje i njen smisao promijeni zamršenim rezolucijama. Imajući u vidu ovakovo stanje stvari, bila bi duž-

2

»2 I D O V<

BROJ 35