Židov

raciji gospodina uvodničara pobudjuje u nama objava te notice tik uz tretirani uvodnik. Ali ima u stvari nešto drugo, važnije i značajnije ! »Narodna je Odbrana« patriotska organizacija u službi velike nacionalne jugoslavenske misli. Sumnjamo, da je antisemitizam, ma i u uvijenom, jezuitskom obliku bajke o židovskom službovanju stranom kapitalu ušao kao neka čest u osnovni smjer »Narodne Odbrane«. Ali ne možemo da s negodovanjem ne zabilježimo, da je ovakovo nepromišljeno i denuncijantsko trabunjanje silom prilika i slučaja povezano, barem prema vani, s tom uglednom organizacijom uzdignutom iznad svakidašnjih natezanja i zakučastih prepiraka. Ako je tačna naša sumnja, zasigurno će vodstvo »Narodne Odbrane« korigirati nepromišljenosti redakcije »Narodnoga Djela« i na, makar indirektni, način deklarisati čistoću i punu objektivnost svojega stava prema Židovima. Vodstvo mora da vodi ra-

čuna i o jevrejskim članovima »Narodne Odbrane« i o iskrenom i neušepirenom rodoljublju Židova u ovoj državi. Nama je nesimpatično lupanje vi prsa, da uvjeriš drugoga, ali znamo a htjeli bismo da to i drugi pravilno ocijene —, šta Židovi znače za razvitak ove zemlje i njenu snagu. Oni nadripatriote, oportuniste ili zaslijepljeni vjetrogonje, vazda bi da nas poučavaju. Mi bismo željeli, da se jasno i odlučno otresu takovih elemenata one institucije i organizacije, koje po čestitosti i uspravnosti svojoj zavrjedjuju puno poštovanje svakoga ispravnoga, lojalnoga gradjanina. Uvodničar »Narodnoga Djela« jasno nagoviješta neki pokret toga lista protiv Židova. Kad je tako, vodstvo »Narodne Odbrane« treba da svoj našoj javnosti kaže šta tuđe u stvari ima. Ispad redakcije »Narodnoga Djela« uzimamo ozbiljno utoliko, što refleks pada i na »Narodnu Odbranu«. A sad ćemo da sačekamo pa da vidimo.

Vijeće Saveza Cijonista u Kraljevini SHS

dne 17., 18. i 19. oktobra u Zagrebu

Upozoruju se delegati i učesnici Saveznoga Vijeća, ko,i žeie stanovati u hotelu ~Esplanade“, da si prema saopćenju uprave toga hotela moraju sobu rezervisati pet dana prije dolaska u Zagreb, jer se istovremeno sa Saveznim Vijećem održaje i kongres željezničara. * Tko želi da prisustvuje vijećanjima Saveznoga Vijeća u dvorani „Makabijeva Doma“ neka se osobno ili preporučenim pismom javi uredu Saveza Cijonista, da mu se rezerviše mjesto na galeriji ili iza delegatskih klupa. IZBORI ZAGREBAČKIH DELEGATA ZA SAVEZNO VIJEĆE. Dne 17., 18. i 19. oktobra 1926. održavat će se u Zagrebu Savezno Vijeće Saveza Cijonista, pa se izbori delegata za to vijeće imadu po odredbi Saveznog Odbora S. C. provesti u vremenu od 5. do 12. oktobra o. g. Izbore delegata za Zagreb provest će Židovsko Nacionalno Društvo kao Mjesna Cionistička Organizaciji i to na dan 10. oktobra o. g. u dvorani Ž. G. Š. D. »Makabi«, Palmotićeva ulica 22. Izbori počinju u p o 1 12 sati prije podne, a traju do 1 sat poslije podne, kada se izborni lokal zatvara, te će glasati moči samo oni izbornici, koji će pri zatvaranju izbornog lokala biti u njemu. Prema broju plaćalaca šekela i doprinosa imade Zagreb pravo na 12 delegata, pa se prema tome izbor vrši po proporcijskom sistemu glasanjem po listinama. Kandidatske listine imaju se podnijeti najkasnije do 9. oktobra 1926. u 6 sati poslije podne odboru Žid. Nac. Društva na ruke g. dr. Dragutina Roseinberga, odvjetnika u Zagrebu, Bregovita ulica 5, I. kat. Svaka listina mora osim ostaloga imati naznačenog i pouzdanika te liste, koji ulazi u izborno povjerenstvo. Ne bude li takav naznačen, smatrat će se prvi potpisnik pouzdanikom.

Uvjeti za glasačko pravo, izberivost, sastav lista i t. d. objavljeni su u »Židovu« od 22. septembra 1926. br. 39. Židovsko Narodno Društvo u Zagrebu. SINAGOGALNI KONCERAT U ČAST DELEGATA SAVEZNOGA VIJEĆA održat će se, kako je javljeno, u nedjelju dne 17. o. mj. u hramu u Strossmayerovoj ulici. Izvest će se starija strogo sinagonalna djela Sulzera i Lewandovskog. Na programu su kompozicije i novijih židovskih skladatelja, koji na starim sinagonalnim pjesmama grade novi židovski muzički stil. Tako će biti zastupani Joel Eng e 1, Josef Achron, Zepler, M. Milner i drugi novijim instrumentalnim djelima. Izvađjači su: pojačani mješoviti zbor sinagoge, gdje. Marjana Sch 6 n (violina), L. Holu b o v a (harfa), gg. prof. Dugan (orgulje), Duk e s (violina). dr. B e ck i drugi. Programi, koji vrijede kao ulaznice, uručivat će gospodje naročitog odbora. SVEČANA GIMNASTIČKA AKADEMIJA u čast učesnicima Saveznoga Vijeća Židovsko gombalačko i športsko društvo »Makabi« u Zagrebu priređuje drugoga dana Saveznog Vijeća S. C., dne 18. oktobra o. g. u 8 i pol sati na večer u društvenoj dvorani (Palmotićeva ul. 22) u počast delegata i gostiju svečanu gimnastičku akademiju s biranim programom. Nastupaju prednjački i uzorni odjeli članova, članica, naraštajaca i naraštajki. Obzirom na veliki posjet makabejskih akademija, umoljava se c. općinstvo, da si mjesta osigura pravovremeno u pretprodaji u tajništvu, dnevno od 18 —21 sati (nedjeljom od 10 —12 sati), da ne bude i opet strke i gužve i odugovlačenja programa, jer iza akademije slijedi komers za delegate Saveznoga Vijeća. Naročito molimo, gg. delegate i goste izvana, da nam odmah pismeno jave, koliko i kakva mjesta žele da im se rezerviraju, jer će se njihove pravodobno stigle želje u prvom redu uvažiti. Cijene sjedala: 1., 11. red dolje u dvorani i I. red na galeriji Din 30. —; 111., IV. i V. red u dvorani Din 20. i stajaća mjesta (u dvorani i na galeriji D. 10. Odbor Žid. gomb. i šport, društva »Makabi«. SVEČANI KOMERS POVODOM SAVEZNOGA VIJEĆA održat će se u ponedjeljak dne 18, oktobra u dvorani hotela »Esplanade« neposredno iza gimnastičke akademije Žid. gomb. i šport, društva »Makabi«. GODIŠNJI SASTANAK HAPOEL HACAIRA JUGOSLAVIJE.

Sazivljemo za nedjelju dne 17. oktobra u 8 sati prije podne u prostorije S. Ž. O. U. u Zagrebu, Ilica 31, 111. kat godišnji sastanak članova Hapoel Hacaira Jugoslavije. Na tom sastanku imat će da se urede pitanja organizatorne akcije u čitavoj zemlji i raspraviti sva važnija načelna pitanja. Na konferenciju imade pristup svatko, koji se interesuje za pitanja Hitahduta i Radne Palestine. Referate o situaciji u pokretu i važnijim aktuelnim pitanjima održat će haverim dr. Cvi Rothmii 11 e r i Drago Stei n e r. U Zagrebu, dne 27. septembra 1926. Hapoel Hacair Jugoslavije.

Broj 41

« ŽIDOV »

9

K \ % m đ Mirišuća svilena kosa djeteta, koju tako rado milujemo i ljubimo. Očuvajte Vašem ljubimcu ovu svilenu kosu tako dugo, dok je moguće. Perite ju sa neškodljivim sredstvom. Bez traga škodljivih ili oštrih primjesa čisti pomoću blagog specijalnog sapuna kosu i kožu glave lagano i temeljito. On stvara obilnu, jaku pjenu, koja sa svojih milijun mjehurića sve nepotrebno omota. Elida-Shampoo daje kosi prekrasan, zagasit sjaj, te čuva prekrasne naravne valove. Upotrebljavale stoga uvijek od sode prost ELI DA SHAM P O O )ugoslav. d. d. Georg Sđiidit, Osijek. Odio »ELIDA«. Pošaljite mi besplatno izvorni omot Elida~Shampoona Ime:.Naslon Metni te moHm ovaj odrezak u jedan omot, te ga naznačite kao tiskanicu.

PREDIZBORNI MITING. Židovsko Narodno Društvo u Zagrebu priredjuje u nedjelju dne 10. oktobra tačno u 11 sati prife podne u dvorani „Makabijeva Doma“ u Palmotićevoj ulici 22 veliki predizborni miting u vezi s izborom Zagrebačkih delagata za Vijeće Saveza Cijonista. Govorit će: Dr. Aleksandar Licht.