Zora

3 0 Р А

73

и за које би тај растанак био неиравда и пропаст. Марта. Те тако? Андрија. Те тако, драго дете, пошто ми покушај, да живимо заједно, не испада за руком, пошто ти је друштво госпођице Брисо досадно, пошто хоћеш да пођеш за човека, који, по мом мишљењу, није достојан тебе, и пошто ми напослетку доказујеш, да је потребно, да други, а не ти сама, води над тобом надзор, то мислим да је најбоље да се вратиш у манастир, као што си мало час рекла. До твога пунолетства нема много времена. Тад ћеш — то ти је госпођа од Тозета без сумње казала — бити потпуно слободна да радиш што хоћеш и моћи ћеш располагати собом, како ти буде драго. Дотлеје моја дужност чинити све могуће, да спречим ствар, од које би ти могла страдати целога живота. Марта. Постигла је што је хтела.

Андрија. А то значи ? Марта. Да ти волиш госпођицу Брисо, да она то зна, да хоће, да је ти узмеш за жену, да се о њој, изгледа, не може ништа казати, што се може рећи о другима и да њој за љубав морам ја да изађем из куће, у којој она хоће да господари. Ето зато претпостављам, да се вратим у манастир. Андрија. Кад хоћеш да пођемо! Марша. Што пре. Андрија. Онда сутра, пошто данас имамо друштва. Марта. Добро, сутра. Андрија. Идем да пишем игуманији и да издам потребне наредбе. Не знаш, колико ме жалостиш. (Излази).

(наставиће се)

КНЕЗ СРЕБРНИ Роман из времена Јована Грозног, од Грофа А. К. Толстоја С руског преводи Вукосава Иванишевићева. (НАСТАВАК)

ј ^рстен се опет накашља, исправи * и стаде причати, отежући као да пјева. (јзЛ „Кад се оно небо наоблачи, стаде страшнатучападати,а заједно сњоме Бог баци на земљу књигу Голубину. Ради те књиге скупише се четрдесет царева и царевића, четрдесет краљева и краљевића, четрдесет кнежева и кнежевића, четрдесет попова и попића, много бојара, ратнијех

људи, и осталих православних Хришћана. Међу њима бјеше 5 главних царева: цар Исај, цар Василије, цар Константин, цар Владимир Владимировић и премудри цар Давид. „Проговара цар Владимир: „ко је од нас, браћо, књизи највјештији ? Да нам каже, шта књига Голубина пишеда нам каже о бијеломе свијету, од чега постаде јарко сунашце? Од чега постаде свијетли 4