Zora

328

К Р О Н И К А

је још жалосније, и Српска Матица. За то овим позивљемо јавно све српске издавачке књижарнице и штампарије да се изјасне : која је од њпх Ђољна да му уредништво Зоре уступи опу збирку пјесама, која је поред осталог знаменита још и с тога 1) гито су то пјсслге наших Мухамеданака и 2) што их издаје Мухамеданац. Позивљемо све уједно и све посебице. Хонорар се не тразки никакап и скупљач не ставља никојих других услова осим да књига изиђе под горњим натписом. По томе је зајамчено да издавач ако не може имати добитака не може ни губитака. А издавачи наши обвезани су да оваке понуде примају. Као новчић на тас у цркви, тако су обвезани да дадну на оваку цијељ сви они, који се користе материјално српском књигом. С тога управљамо ово на њихово родољубље. Нека свака нзда по једну оваку и оволику збирку пјесама, па је српском народу сачувано много и много, а да се то сачука, обраћамо се најприје на њих, — и ако ова понуда вриједи једнако и за наша културна другатва и задужбине које издају српске књиге. Ко нам се јави и прими ову понуду, изнијећемо га с благодарношћу пред српски свијет. Ко нам се не јави не ће му ни мало служити на част, кад га не буде у списку оних, који се родољубиво одзивају нашем приједлогу ког држимо за потребна. Књижаре и штампарије наше воле да, поред личних обзира, истакну и своје обзире према српској књизи, своје пионирство српске ријечи и своју патриотску мисију у народу. Гдје тога и колико је тога, идемо да видимо и овај пут. Ми чекамо њихове одговоре. Римско јавно право од проФесора П. Вилемса превео је Жшко М. Милоса-вљетћ, проф. Велике Школе и штампао у Биограду у држ. штампарији. Цијена 10 динара. У овој књизи је преглед правних прилика и свијех нолитичкијех установа римског царства од посганка Рима од Јустинијана. Марија Сјуарат, несрећна краљица Шотландије ј>оман Егона Фелснера имаћемо и на српскоме. Излазиће у свескама и са илустрацијама. Што ће убога српска књига стећи ово неопходно погребно дјело, ваља да будемо благодарни Браћп Поповићима. И ако одбијају скупљаче српских нар. пјесама и показује им пут у загребачку Матицу, они свој рад пуне тужним историјама о несрећним краљицама, које ће бити без сумње као и остало што имамо у познатим свескама и с илустрацијама. Она дјела

која се у других литература продају на килограме у нас имају издавача, а српске народне пјесме морају да мијењају вјеру, да се побугарују и похрваћују ако ће да виде бијела дана. Женски заводи и клоетери. Позната управитељица ваљаног биоградског завода за образовање одраслијих Српкиња, гђца Ј1. Сладојевићева написала је књигу под горњим натписом, у њој је ријеч о женским васпитним заводима у Вршцу, Ораовици, Темишвару, Ленцингену, Минхену, Цириху и Паризу, а описујући стање тијех завода и васпитање у њима родољубива списатељка показује? пут којим ваља да иде васпитање српских кћери. Књига има 66 страна а цијена јој је 50 п. дин. Правоелавна ХришЋанска Етика или наука о хришћанскоме моралу I. диоба од Петра С. Протића, професора Богословије. Књига је писана по најбољим француским и руским изворима, а намијењена богословима и свештеницима. Има 11 штампани табака, цијена 2'/, динара. Добија се код писца у Биограду. 0 болеети желудца од Д-ра Ј. Боас-а берлинског професора — стручњака за болести желудца и цријева. Превео Др. Ђока Ј. Николић. општ. лекар у Биограду. Цијена 1 динар. * * * Ни једну од књига које набројасмо нијесмо примили на приказ, а приказалп смо их само по својој дужности. Оне које добијемо никад не задржимо за своју библиотеку него их шаљемо књижевницима с молбом да их прикажу за Наш лист краће или опширније. Кад. смо тај суд добили ми смо га и донијели у рубрици — Оцјене и прикази, те је Зора била у стању до сад да у тој рубрици изнесе мишљења о многим нашим едицијама из разних области књижевности. Али у шиљању на приказ, наши издавачи не могу се похвалити својом готовошћу. Чуло се и од другијех листова а мора да се чује и од Зоре да је та околност често пута узрок што многа дјела прођу без оцјене, јер Уредништво сваког књижевног нашег листа неће бити ваљда обвезано још и да купује књиге за ту цијељ. Вијести које књиж. листови доносе једно по другом, помажу без сумње продавање тијех дјела. Ред је зато да и издавачи не шпекулирају тиме што је свако уредништво при.морано да то јави својим читаоцима и кад им се дјела не шаљу. А то овим и молимо.

„ЗОРЛ" ИЗЛАЗЕ ЈЕЛАЕ ПУТ 7 ШЕСЕЦУ И ТО ЕЛ СВРШ2ТК7 СВАКОГ ШЕСЕЦА. ИЗНОСИ 4-5 ТДБЈШ. А ПИЈЕНА 101 ЈЕ 31 СВЕ ЗЕШЉЕ: НД ЧИТДВУ Г0ДИН7 ФОР. 4.— НД ИО Г02ИНЕ ФОР. 2-— ЗД ЂДКЕ НА ЧИТДВУ ГСЛИНГ СДКО ФОР. 3.— ЕРЕТПЛАТ7, КАО И СВЕ ЛРУГО ШТО СПАДД У АЖИНИСТРАЦИЈУ, ПРИИА ИЗДАВА1КА КаИЖАРННПА ПАИЕР И КИСИЋА. РУКОПИСИ ШАЉУ СЕ УРЕДНИШТВУ. Огласи се рачунају од нетит-ретка у једном ступцз' и то : за једно оглашавање по 8 новч., за 3 оглашавања по 6 новч., а за више од 3 пута, као и за огласе на читавој страни, знатно јефтиније, по погодби. За сваки пут оглашавања урачунава се 30 новч. биљеговине^ _ ШТАМДА ИЗДАВАЧКЕ КЉИЖАРНИЦЕ ПАХЕР И КИСИЋА У МОСТАРУ. 98.